Son dakika: Fed’den faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ancak bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına açık kapı bırakıldı.

Son dakika: Fed'den faiz açıklaması

Fed, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Fed minimum faiz oranını yüzde 0,25 olarak bıraktı. Beklentiler de bu yöndeydi.

Maksimum faiz oranı ise yüzde 0,50 olarak bırakıldı.


Fed yetkililerinin açıklamalarında, ABD ekonomisindeki kısa vadeli risklerin azaldığına dikkat çekildi ve bu yıl içinde yeni bir faiz artırımına gidibileceğine işaret edildi.

Eylül ayına açık kapı bırakılması doları güçlendirdi

Fed tutanaklarında faiz artışı için Eylül’e açık kapı bırakılması doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini sağladı. Yetkililer, “Eylül ayında bir faiz artışı mümkün” dedi.

John Hardy global piyasa analizi

Dünyaca tanınmış ekonomi analistlerinden John Hardy, Euro/Dolar paritesinin 1.1000’in altında sonlanarak ABD Dolarının geçtiğimiz haftayı güçlü bir şekilde kapatması nedeniyle ABD Merkez Bankası FED’in daha sert bir tutum sergileyebileceğine, Eylül ayında bir sürpriz olmasını önlemek için biraz sert yorumlarda bulunabileceğine dikkat çekmişti.

“Amerikan Doları geçtiğimiz haftayı güçlü bir şekilde kapattı, ABD Merkez Bankası’ndan bu hafta daha sert bir tutum beklenmesi belki de bunun başlıca nedenidir” diyen Hardy, FED’in de ABD ekonomisinin ivme kazanmaya devam etmesi durumunda, Eylül veya Aralık’da faiz artırımı bakımından daha yüksek oranların fiyatlandırmasını teşvik etmek için sert bir dile başvurabileceğini belirtti.

John Hardy sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD Vadeli Emtia İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun haftalık spekülatif pozisyon raporuna bakınca, ABD kurunun vadeli işlemler spekülatörleri, toplamda çok miktarda USD alım satımıyla eksik pozisyona sahipler, fakat bunun neredeyse tümü EUR/USD ve GBP/USD’ye odaklanmış durumda. GBP/USD bazında -74,000 sözleşme, yani yaklaşık olarak £4.6 milyar. Bu rakam şaşırtıcı bir şekilde 2010’daki kayda göre biraz daha eksik bir pozisyonda.

“Bu sırada piyasanın 100,000 EUR/USD sözleşme ($12.5 milyar) eksiği var. Öte yandan Japon Yeni de (39 bin sözleşme) ile Avustralya (33 bin) ve Kanada Doları’na (22 bin) kıyasla oldukça eksik. Bu nedenle USD’nin toplu uzun bir pozisyon almasından söz edemeyiz. EUR/USD’nin kayıtlarda 225,000 sözleşme bakımından eksik kaldığından da söz etmeliyiz. Dolayısıyla pozisyon genişlemesi için yeterince alan mevcut.”

EUR/USD Brexit’ten sonra baskı altına alındı

Ünlü analist John Hardy, G20 toplantısının olağan demeçlerle geçtiğini, sonraki adım için mali teşvikle alakalı kur manipülasyonu ve teşvikinden kaçınma ihtiyacından söz edildiğini de belirterek bu konuda da şunları söyledi:

“Geçmişte tecrübe edildiği üzere, toplantı muhtemelen geçen hafta boyunca Çin’in renminbiyi güçlendirmesi için neden sağladı. Bu yüzden de içinde bulunduğumuz hafta, aylardır devam eden sabit zayıflamaya devam edip etmeyeceklerini görmek için ilginç bir dönüm noktası olacak.”

Brexit’in şokundan sonra uzun bir süre EUR/USD’nin baskı altına alındığına dikkat çeken Hardy, “Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısının olaysız seyretmesine rağmen, Euro genel olarak yeniden dirilmekte olan USD’ye karşı güçten düşmüştür” yorumunu yaptı.


Ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hafta gözler FOMC’ye dönmüş ve Janet Yellen ile beraberindekilerin USD teklifinin pozisyonunu korumak için yeterince sert olup olmayacağını izliyor. Sonraki faiz oranı 1.0800 alanında ve belki de daha düşük olacaktır. Çünkü son Fibonacci düzeltme seviyeleri 1.0950’nin hemen altındaki %61.8’den sonra görülmüştür ve Brexit oyunu takip eden mali kayıptan sonra durmuştur.”

John Hardy’ye göre G-10 özeti ve kur analizleri

USD: Dolar istikrarlı gözüküyor. Toparlanma eğilimini korumak için bu haftaki FOMC’den sonraki gücünü de muhafaza etmesi gerekli. Aksi takdirde, yaz durgunluğunun Ağustos ayında geri dönmesi riski var. Anketlerde Trump’ın Clinton’la başa baş gitmesi, Kasım’daki ABD başkanlık seçimi sonrasındaki belirsizliği artırıyor.

EUR: 1.1000 aralığından sonra daha zayıf gözüküyor. Ortak para birimi, diğer para birimleriyle karşılaştırıldığında diğer etkenlere göre daha tarafsız gözükse de, mevcut durumdaki önemli test, Almanya IFO anketidir.

JPY: Bu Cuma hayal kırıklığıyla dolu Japonya Bankası’nda JPY için toparlanma eğilimine alan olduğu düşünülüyor. Fakat aynı zamanda güçlü riski iştahının arka planı, JPY gücüne karşı işlemekte. Bu nedenle, BoJ’un yen’i daha zayıf hale getirmesi çoğunluğun düşündüğünden daha kolay olabilir.

GBP: Piyasa haberlerin etkisinde olmayı sürdürürken, Sterlin Cuma günkü Markit PMI’larındaki (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ani kayıpla cezalandırıldı. Özellikle de Euro’ya karşı bunu takip eden güçlenme, eksik sterlin ticaretinin kümelenebileceğini gösteriyor. Risk iştahı güçlü kalmaya devam ederse, sterlinin direncini görmek şaşırtıcı olmaz.

CHF: FOMC yönlendirmesindeki sertliği bir tık daha artırırsak, özellikle de şimdi EURUSD 1.1000’in altına inmişken, yukarı yönlü bir yükselme bakımından son başarısızlıklardan sonra USDCHF çiftini izlemek ilginç olabilir.

AUD: Q2 Avustralya CPI verilerinden sonra, AUD’nin NZD’ye kıyasla daha yüksek olmasını tercih ederiz. Bu sırada, daha yönlendirici bir kararlılık beklerken, AUDUSD0.7300 ve 0.7650 arasında belirsiz bir alanda seyrediyor.

CAD: Uzun süredir yükselişe geçmesini ve daha sert bir FED, zayıf petrol fiyatları ve Kanada’daki çirkin yapısal arka plan (özel borç ve zayıf cari hesap) nedeniyle 1.3300+ üstüne çıkmasını dört gözle bekliyoruz.

NZD: Güvercin bir tutumdaki RBNZ fiyata eklendiği için, NZD yakın zamandaki agresif düşüşten sonra zor bir dönemden geçiyor. Bu nedenle banka 11 Ağustos’daki toplantısında güvercin tutumu netleştirmek için oldukça yüksek bir çıta koyacaktır.

SEK: İsveç’ten geçtiğimiz hafta ilginç veriler geldi. Çarşamba günkü güven anketi sonuçları, Perşembe günkü işsizlik ve perakende satışları ve cuma günkü Q2 GDP tahminleri. 9.50’deki EURSEK kararlığını korumaya çalışıyor. Yerel direnç 9.60’ın yukarısındaki devrin/sınırın üstünde


NOK: Petrol gücünü kaybederken 9.40/45 bölgesinde EURNOK önemli bir direnç gösteriyor. USD gücü, daha fazla petrol zayıflığı ve dolayısıyla NOK zayıflığıyla karşı karşıya kalabilir.

Piyasalarda yalancı bahar mı?

TL/Dolar haftaya nasıl başladı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.