TL/Dolar haftaya nasıl başladı?

Kur ve faizde bu hafta siyasi gelişmeler ve yarınki TCMB enflasyon raporu takip edilecek. Dolar 3,05 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise 3,35’ten satılıyor. Uzmanlar Borsa İstanbul’un bugüne alıcı başlamasını bekliyor. Bu haftanın en önemli gündem maddesi FED.

TL/Dolar haftaya nasıl başladı?

Darbe ve OHAL sonrası sert satış baskısındaki dolar/TL haftaya 3,05 seviyesinde başladı

Darbe girişimi, OHAL ilanı, S&P’nin kredi notu ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle piyasalar sert satış baskısı altında kalırken dolar/TL tarihi zirvesi test etti. 10 yıllık tahvil faizinde ise yüz baz puanın üzerinde yükseliş gösterdi.

Piyasalarda kur haftaya Cuma gününe göre anlamlı bir göstermeyerek başladı. Cuma günü 3.0550 civarında günü tamamlayan dolar/TL bu sabah ise güne saat 08.40 itibarıyla 3.0525/3.0540 seviyesinde başladı. Cuma günü 3.2050 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.2017/3.2042, 3.38 civarında olan euro/TL ise 3.3506/3.3535 seviyesinde bulunuyor.


Keresteci: Bu haftanın en önemli gündem maddesi FED

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci bu sabah geçtiği notta, “Türk mali piyasalarında bir miktar normalleşme sinyalleri görebiliriz… Ancak, kalıcı bir rahatlama için henüz erken. Bu haftanın en önemli gündem maddesi Fed’in faiz toplantısı olacak” dedi.

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P’nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle piyasalar geçen hafta sert satış baskısı altında kalırken dolar/TL tarihi zirvesi test etti; 10 yıllık tahvil faizinde ise 100 baz puanın üzerinde yükseliş gösterdi.

Piyasalar ilk sert satış baskısı ardından bir miktar sakinlerken bankacılar bu hafta ise piyasalarda siyasi adımların, olası kredi notu gelişmelerinin ve Merkez Bankası’nın yarınki enflasyon raporunun ön plana çıkabileceğini belirttiler.

Hükümet yetkilileri çeşitli kanallardan verdikleri mesajlar ile yatırımcılara yoğun bir şekilde güven telkin etmeye çalışsa da henüz piyasalarda tansiyon düşmüş değil.

Politika tarafında da tasfiyelerin nereye kadar devam edeceği ve hükümetin hukukun üstünlüğünü ön planda tutmaya devam edip etmeyeceği önemli olacak.

TL’deki değer kaybı yüzde 7’ye yaklaştı

Dolar/TL’nin geçen hafta 3,0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6,7’ye ulaşmış oldu.

Tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizinde Cuma günkü kapanışa göre yükseliş 124 baz puanı bulurken, borsadaki kayıplar yüzde 14’e yaklaştı.

Haftanın son gününde ise olumsuz haber akışının azalmasının yanı sıra lokallerin döviz satışları ve TCMB’nin yeni iletişim politikası açıklamasının etkisiyle kurda bir miktar gevşeme görüldü.


“Piyasada sakinleşme bekliyoruz”

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Piyasalarda sert satış baskıları görülmesinin ardından bir miktar sakinleme görmeyi bekliyoruz; en azından geçen haftaki kadar yüksek negatif ayrışma ve sert kayıpları görmeyi beklemiyoruz.

Tam anlamıyla işler durulmuş denemez ancak başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın parti liderleri ile bir araya gelmesi gibi Türkiye’de kutuplaşmayı azaltacak ve ekonomiye güveni telkin edebilecek adımlar piyasaya da olumlu yansıyabilir” dedi.

Cumhurbaşkanlığında zirve: Kritik görüşme bugün

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP, CHP ve MHP Genel Başkanlarını, darbe girişimi karşısındaki kararlı tutumları sebebiyle teşekkür etmek ve önerilerini almak üzere bugün saat 14.00’te görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek zirvede bir araya gelecek.

Darbe girişimi bilançosu

Türkiye’de 15 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşen darbe girişiminde 246 kişi hayatını kaybederken; ardından darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen cemaati bağlantılı olduğu gerekçesiyle kamu ağırlıklı 70,000 civarı kişi ya görevinden uzaklaştırıldı ya da açığa alındı.

Cuma günü piyasalarda satış baskısının azalmasında TCMB’nin iletişim politikası konusunda yaptığı piyasa dostu açıklamaların da etkili olduğunu belirtmişlerdi.

TCMB iletişim politikalarında yeni düzenlemeler yaparak, yatırımcı ve analistlerle teknik görüşmeler, yurtdışı finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar, reel sektöre temsilcileri ve ekonomi medyası ile toplantılar yapılacağını açıkladı.

Tahvil faizlerinde son durum

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.15, valörde son işlemde yüzde 10.04 seviyesindeydi.

Geçen hafta işlem bazında en yüksek yüzde 10.33 seviyesinin test edilmesiyle 10 yıllık tahvilde darbe girişimi öncesi Cuma günü kapanışa göre yükseliş 124 baz puana ulaşmıştı.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.44 seviyesindeydi.


Reuters

Ara dolar Son dakika: Dolar’da tarihi rekor!

Darbe girişimini önceden bilen astrolog

ABD Başkanı Obama’dan Türkiye’ye darbe girişimi mesajı

Darbe girişiminin öncesi ve sonrası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.