Piyasalarda yalancı bahar mı? Ekonomide son durum!

Bugün ekonomi ve siyaset gündeminde neler yaşanacak? Piyasadaki bu yükseliş ve Dolar/TL kurundaki gevşeme yalancı bahar mı yoksa arkası gelir mi?

Bugün ekonomi ve siyaset gündeminde neler yaşanacak? Piyasadaki bu yükseliş ve Dolar/TL kurundaki gevşeme yalancı bahar mı yoksa arkası gelir mi? tl
Borsa İstanbul

Dün yüzde 3,40 yükselişle biraz olsun nefes alan Borsa İstanbul 100 Endeksi günü 74.174 seviyesinde kapattı. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İndigo Dergisi’ndeki yazılarımda piyasadaki olumsuz havayı sizlerle paylaşmıştım. Hem uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği not indirimleri hem de FETÖ’nün darbe girişiminden sonra kamuda ve özel sektörde başlatılan operasyonlar (Operasyonlar sonucu kamu kurum ve kuruluşlarında bu güne kadar görevden uzaklaştırılan personel sayısı 45 bin 954’e ulaştı.) olumlu şeyler yazmaya çalışan kalemimi engellemişti.

Peki, piyasadaki bu yükseliş ve Dolar/TL kurundaki gevşeme yalancı bahar mı yoksa arkası gelir mi?

Dünkü yükselişin sebeplerini sıralarsak;


  1. Altın fiyatlarındaki gerileme,
  2. Dolar/TL kurundaki geri çekilme,
  3. Başbakan Binali Yıldırım’ın ekonomik büyümeye teşvik verileceği yönündeki açıklamaları,
  4. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefet liderleri ile bir araya gelmesi ve “birlik” mesajı vermesi,
  5. Rusya ile uzun zamandır gergin olan ilişkilerin yumuşaması,
  6. Fed’in 27 Temmuz toplantısında faiz artırımını pas geçeceği ihtimalinin kuvvetlenmesi.

Dün tüm bu gelişmeler bir araya gelince yüzlerde gülümseme, piyasalarda yeşil renk hâkim oldu. Fed toplantısı bizden başka Güney Kore, Çin ve Filipinler borsalarını da etkiledi. Kore’de gösterge endeks %0.5, Çin’de %0.4, Filipinler’de %0.2 yükseldi.

Ekonomi ve siyaset gündemi – 26 Temmuz Salı

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ü kabul edecek.

2- Başbakan Binali Yıldırım, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ü Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılayacak, daha sonra Özgürgün onuruna öğle yemeği verecek.


3- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gölbaşı Polis Özel Harekat Daire Başkanlığını ziyaret edecek, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun babası Asım Erdoğdu’nun cenaze törenine katılacak.

4- HDP ve MHP TBMM grupları toplanacak.

Gün içerisinde yukarıdaki siyasi gündem takip edilmekle birlikte TSİ 17:00’de ABD’den gelecek Conference Board – Tüketici Güveni verisi takip edilecek. Temmuz ayı tüketici güveni 95,9 beklenmekle birlikte Haziran ayı datası 98 idi. Ardından yine 17:00’de açıklanacak ABD Yeni Konut Satışları verisi de bizlere tüm ABD ekonomisi için önemli bir ölçek olan konut piyasası hakkında sinyal verecek.

Bir türlü 3’ün altında göremediğimiz Dolar/TL paritesi ise 3,0-3,06 bandına yerleşmiş durumda. Güne 3,0345 seviyesinden başlayan kur içinse yukarıda 3,0430 direnci, aşağıda ise 3,0250 desteği kısa vadeli seviyelerdir. Ani hareketlenmelerde 3’e vurabilecek parite için bu seviye psikolojik destek noktası diyebiliriz. 50-100 ve 200’lük hareketli ortalamaların üzerindeki kurda MACD aşırı alım bölgesinden gerilemekte ve kurda gevşemeye izin vermekte.

USDTRYH4 dolar tl türk lirası


Günün önemli şirket haberleri ise;

  • ASYAB : BDDK’nın 23/07/2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan kararı ile faaliyet izni kaldırılan ve ayrıca TMSF  tarafından tasfiye sürecinin başladığı duyurulan Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin Borsamız Yakın İzleme Pazarı’nda işlem gören payları, Kotasyon Yönergesinin kottan çıkarma şartlarını düzenleyen 23. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi kapsamında 25/07/2016 tarihinden itibaren Borsa kotundan çıkarılmıştır.
  • EKGYO : “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” kapsamında 3328 Ada 1  Rekreasyon Parselinde; 53 adet ticari üniteden oluşan bağımsız bölümlerin Yapı Ruhsatları alınmıştır. Bloomberght.com’da yer alan habere göre; “bir yandan konut satışlarının darbeden etkilenmesini önlemek  diğer yandan inşaat sektöründe işsizlik yaratılmaması için kolları sıvayan Emlak Konut, olası problemlere karşı eylem planlarını hazırladı ve düğmeye bastı. Edinilen bilgilere göre; öncelikle anlaşma yapılan şirketlerin tüm projeleri Emlak Konut güvencesi ile tek çatı altında toplanacak. Bir araya gelen projelerin satışı bu isim altında yapılacak. Güvenceyi Emlak Konut vereceği için şirketlere olan güvensizliğin önüne geçilecek. Sisteme dahil olan şirketlerin şantiyelerde işleri aksatmadan yürütmesi için de şirketlere nakit destek anlamına gelebilecek uygulamalar yapılacak”
  • HDFGS : Ülkemizde son günlerde yaşanan gelişmeler nedeni ile şirketin borsada kendi paylarının geri alımının  yapılabilmesine karar verildi ve azami fon tutarının 1.000.000 TL ve azami pay adedinin 800.000 Adet olarak belirlendi.
  • MNDRS : Bağlı ortaklık Smyrna Seracılık, iştiraki Tan Elektrik sermayesinde sahip olduğu 2 milyon 520 bin TL nominal  değerli paylarından beheri 1 TL nominal değerli 1.800.000 adet nama yazılı imtiyazlı hissesini nominal değer üzerinden şirkete (MNDRS) devretmiştir. Bu işlemle Menderes Tekstil’in Tan Elektrik sermayesindeki payı %15 olurken Smyrna Seracılık’ın Tan Elektrik sermayesindeki payı %6’ya düşmüştür. Bu alımdan kaynaklanacak 1.800.000 TL borcun Smyrna Seracılık’tan olan alacaktan mahsup edilmek suretiyle ödenmesine karar verilmiş, EPDK onayı alınmıştır.
  • ULUSE : Şirket, Arnavutluk Devlet Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından 25.07.2016 tarihinde gerçekleştirilen 400 adet  tam donanımlı beton trafo merkezi, 100 adet mevcut trafo merkezleri içerisinde kullanılacak hücre- trafo-AG pano ve 20 adet metal clad hücre alımı ihalesine katılmıştır. Ayrıca, Qatar General Electricity & Water Corporation tarafından açılan ve şirketin katıldığı 2 ihaleden birinin şirket lehine sonuçlanmadığı bildirilmiş, Qatar Elektrik İdaresi, diğer ihale için ise teminat mektubunun ve teklifin 30.09.2016 tarihine kadar uzatılması talep etmiştir.
  • TSGYO : 2016 yılı 6 aylık dönem konsolide olmayan net dönem zararı 3.357.077 TL (önceki -12.330.637 TL

TL/Dolar haftaya nasıl başladı?

42 gazeteci için gözaltı emri! Nazlı Ilıcak da dahil

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde liderler zirvesi

Marmaris’te firari askerlerle ilgili operasyonlar devam ediyor


Ebru İpek
1992 yılı Ağustos ayında Ankara’da dünyaya geldi. Eğitim yılları boyunca çeşitli okullarda okudu ve Hacettepe Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdi. Üniversite öğrenimini gerçekleştirirken hem yabancı dil (İngilizce) hem de türev piyasalar (uluslararası döviz piyasaları ve yurtiçi hisse senetleri) alanında eğitim aldı. Mezun olduktan kısa bir süre sonra Uzman Yardımcısı olarak SPK’ya bağlı bir aracı kurumda göreve başladı. Buna ek olarak hala çeşitli ekonomi dergilerinde makaleler ve analizler yazmakta.