Türk Psikologlar Derneği #cocuklarduydu etiketiyle duyuruyor!

Türk Psikologlar Derneği, #cocuklarduydu etiketiyle bir duyuru yaparak çocukları şiddet içeren olaylardan koruma çağrısı yaptı.

Türk Psikologlar Derneği, “cocuklarduydu” etiketiyle duyuruyor!

Psikologlar uyarıyor: Çocuklar duydu!

11 Ekim’de Türk Psikologlar Derneği, “cocuklarduydu”etiketiyle siteye eklenen yazısında, çocukları şiddet içerikli yayınlardan korumak için büyüklerin yapmaları gerekenleri sıraladı:

– TV, gazete ve sosyal medyayı kullanan, facebook, twitter hesapları olan çocukların neleri izlediği düzenli takip edilmeli. Ayrıca ağabey / ablalarının, anne – babalarının hesaplarına erişimi varsa buradaki bilgilere de dikkat edilmeli. Güvenlik ayarları devreye sokulmalı.

– Çocukların yanlarında onları korkutacak haber ve konuşmalardan kaçınılmalı. Çocuklar çevrelerindeki konuşmaları dinlemiyormuş gibi gözükse de esasında birçoğunu dinlemekte ve kendilerine göre çok değişik yorumlar yapabilmekte.


Örneğin tekrar tekrar izledikleri olayların kendi ailelerinin başına gelebileceğini düşünüp kaygı duyabilmekte ve kendilerine göre korku dolu fikirler üretebilmekteler. Bu nedenle yetişkinler olarak çocukların duyduklarını ve gördüklerini ne şekilde yorumladıklarını anlamamız çok önemli.

Ebeveynler ve eğitimciler davranışları, oyunları ve resimlerini takip etmeli

Türk Psikologlar Derneği, “cocuklarduydu” etiketiyle duyuruyor!

İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Çocuk – Ergen Alt – Dal Programı’nın da katkılarıyla hazırlanan yazıda, ayrıca şu uyarılar yer aldı:

Şiddet içerikli yayınları herhangi bir şekilde izlemişlerse bu olaylar hakkındaki duygu ve düşünceleri sorulmalı.

Zorlamadan konuşmaya teşvik edilmeli.

Yetişkinler çocuklarına açıklamalar yaparken soyut kavramlardan olabildiğince kaçınmalı, basit ve anlaşılır ifadeler kullanmalı.

Çocuklar olaylardan etkilendiklerini bazen sözlerle ifade etmeyebilir ve endişelerini büyüklerle paylaşmayabilirler.

Ebeveynler çocukların davranışları, oyunları ve resimlerine dikkat ederek bu olaylara nasıl anlam verdiklerini öğrenmeye çalışabilirler.


Çocuklara her zaman akıllarına gelen soruları ebeveynlerine sorabilecekleri ve endişelerini paylaşabilecekleri belirtilmeli.

Çocuklar tekrar tekrar sorular sorarlar bunlar sabırla, sakinlikle cevaplandırılmalı. Güven uyandıracak ve yaşlarına uygun cümleler kurulmalı.

Çocuklar nasıl resim yapıyor, oyunlar oynuyor dikkat edilmeli

Türk Psikologlar Derneği, “cocuklarduydu” etiketiyle duyuruyor!

Aşağıdaki belirtileri görürseniz bir çocuk ruh sağlığı uzmanından destek almaktan kaçınmayın:

Aşırı korkular (gece kabusları, anne ve babadan ayrılmada yoğun endişe vs.), uyku ve yemede bozukluk, üzgün ve endişeli ruh hali, isteksiz ve normal aktivitelere olan ilgide azalma, dikkatin bozulması ve okulda başarısızlıklar, vücutla ilgili ağrı ve endişelerin fiziksel bir sebep olmadan artması, çabuk sinirlenme ve aşırı kızgınlık, tuvalet alışkanlıklarında gerileme (alt ıslatma vs.).

Okul öncesi eğitimde polis figürü

Türk Psikologlar Derneği, “cocuklarduydu” etiketiyle duyuruyor!
çocuklar ve polis diyaloğu

Çocukların etraflarındaki kaygı ve gerginlik yaratan her türlü olaya karşı hassas olduklarını ve kendilerine göre yorumladıklarını belirten dernek ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Gösteri, miting gibi toplumsal olaylarda polisin güç kullanımı ve konuda yoğun eleştirinin hedefi olması ise çocuklar için özellikle zorlayıcı olabilir.

Özellikle okul öncesi dönemde çocuklar insanları iyiler – kötüler olarak keskin bir ayrım içinde algılar ve anlamlandırırlar. Bu anlam dünyasında ebeveyn, öğretmen, polis gibi otorite figürleri gele olarak iyi, doğru ve çocuğu koruyacak olan figürler olarak belirir.


Bu imajın zedelenmesi çocuklarda genel olarak bir güvensizlik hissi, kendisinin de sert bir şekilde cezalandırılacağı korkusu yaratabilir. Çocuklar okul çağıyla birlikte iyi ve kötü ayrımını biraz daha bütünleştirebilir ve daha gerçekçi düşünebilirler. Yaşanan olaylarla ilgili çocuklarınızı dikkatle takip etmek ve çocukların sorularını cevaplarken yorumlarımızı yaşlarına uygun bir düzeyde tutmak, samimi ama sakinleştirici açıklamalar yapmaya çalışmak önemli.”

Çocuklar bizim çocuklarımız değil, bizim aracılığımızla doğdular


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.