Gaziantep’teki kanlı kına gecesinde canlı bomba 12-14 yaşlarında çocuk

Gaziantep’te kına gecesini kana bulayan saldırının detayları netleşiyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 54’e yükseldi. Bir görgü tanığının ifadesine göre canlı bombayı farkedip “canlı bomba” diye seslendiği anda patlama gerçekleşti.

Gaziantep'teki kanlı kına gecesinde canlı bomba 12-14 yaşlarında çocuk

Gaziantep’teki bombalı terör saldırısının ardından acı haberler gelmeye devam ediyor, Kına gecesinde düzenlenen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 54’e yükseldi.

Siirt’ten göç eden akraba ailelerin çocukları Besna ve Nurettin Akdoğan çiftinin pazar günü yapılacak düğünleri öncesi cumartesi akşamı yapılan kına gecesi kana bulanmıştı. Canlı bomba olduğu belirlenen çocuğun üzerindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşanan katliamın ardından, dün akşam saatlerine kadar 51 kişinin öldüğü belirtilirken, hastanelerde tedavi gören yaralılardan 3’ünün de bu sabahyaşamını yitirdiği açıklandı.


Cnn Türk’ün haberine göre görgü tanığı ifadesi, “Kına gecesinde bir kişi canlı bombayı fark etti ve “canlı bomba” diye bağırdı. Patlama o anda gerçekleşti” şeklinde.

Ayırca görgü tanığının ifadesini Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi bugün köşesinde paylaştı.

Abdülkadir Selvi’nin Gaziantep saldırısı yazısı

Kına gecesinde eğlenen çocukları katletmek için çocuk yaşta canlı bomba kullanılmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan 12-14 yaşlarında bir çocuk olduğunu açıkladı. İlk başlarda canlı bombanın 21 yaşlarında olduğu, bombayı sırt çantasında taşıdığı söyleniyordu.

Ancak DNA tespitinde 12-14 yaşlarında olduğu belirlendi. Canlı bomba yeleği bulundu. Yaralı olarak kurtulan bir görgü tanığı düğünde eğlencenin sürdüğü bir sırada, birisinin canlı bombayı fark edip, “Canlı bomba” diye bağırdığı anda patlamanın gerçekleştiğini anlattı.

Saldırıda çok sayıda insanın ölmesi hedeflenmiş. Bomba bilyelerle, metal paralarla güçlendirilmiş. Canlı bombanın son anda vazgeçmesi ya da başaramama ihtimaline karşı dışarıdan harekete geçirilecek ikinci bir düzenek hazır tutulmuş.

Canlı bomba eylemi sırasında dışarıda gözcülük yapan, ikinci bir patlama olacak diye halkı paniğe sevk etmeye çalışan, ikinci butonu elinde tutan iki isim üzerinde de duruluyor.


DNA çalışması ile canlı bombanın kimliği, uyruğu ve cinsiyeti belirlenmeye çalışılıyor. Düğün açık havada yapılmış. Patlamanın olduğu yerin hemen altında Suriye’den gelenlerin oturduğu bir yer var.

Oradan bir sızma mı olduğu sorusunun cevabı aranıyor. Ama şu bir gerçek ki DEAŞ’ın bırakın Gaziantep’i, İstanbul’da dahi bu tür eylemleri yaptıracak hücreleri var. Patlamanın ardından incelemeye alınan bölgedeki kamera kayıtları birçok şeyi çözecek. Canlı bombanın nasıl geldiği, onu takip edenlerin olup olmadığını kamera kayıtlarının aydınlatması bekleniyor.

Cerablus’a misilleme

DEAŞ’ın bu tür saldırıları uzun bir süredir planladığı anlaşılıyor. DEAŞ iddianamesinde, Gaziantep sorumlusu Yunus Durmaz’ın, “PKK’lılar düğün yapıyorlar. Bu düğüne sadece akraba olduğu için gelenler de var. Ama geneli PKK’lı ve düğünlerde PKK bayrağı açılıyor, PKK şarkıları söyleniyor. Böyle bir yere amel yapalım mı diye soruyorum, bugünlerde düğün var derseniz amel yapacağız inş.” şeklindeki yazışmalarına yer verilmişti.
IŞİD’linin “Amel” dediği bombalı eylemdi.

Peki şimdi neden?

Güvenlik birimleri IŞİD saldırısının Cerablus operasyonuna bir misilleme olduğu kanaatindeler. DEAŞ, Menbiç’ten atıldı. Menbiç operasyonunu PYD’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri gerçekleştirdi. Cerablus operasyonu, Suriyeli muhalifler tarafından yürütülecek. Gaziantep’te canlı bombanın patladığı gece 1800-3 bin arasında Suriyeli muhalif operasyon için Suriye’ye yönelmişti. Cerablus operasyonu ile Antep saldırısının aynı zamana denk gelmesi tesadüf değil. Bu, zaman ayarlı bir eylem. Mühimmat ve birlik hareketliliğinden Cerablus operasyonunun geldiğini gören IŞİD’in, Gaziantep’teki hücrelerini harekete geçirdiği düşünülüyor. IŞİD, Suriye’de önce Menbiç’i kaybetti. Şimdi Cerablus’tan atılacak. Ardından sırada Rakka var. IŞİD, sadece Rakka’yı değil, Suriye’yi kaybedecek.

IŞİD’le mücadele ediliyor ama bedeli biz ödüyoruz.

*


Patlamada yaralananlardan bazıları taburcu edilirken halen 14’ü ağır olmak üzere 66 yaralının tedavileri Gaziantep’teki çeşitli hastanelerde devam ediyor.

Gaziantep terör saldırısında son durum

Gaziantep’te patlama: Ölü sayısı 50’ye yükseldi

Gün, Kuvayı Milliye ruhunu diriltme günü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.