Sıcak havalarda besin zehirlenmesi yaşamamak için dikkat!

Sıcak yaz aylarıyla beraber değişen beslenme alışkanlığı ve yanlış beslenme; başta, sıvı ve elektrolit kaybıyla kimi zaman da besin zehirlenmelerine kadar varan olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Sıcak havalarda besin zehirlenmesi yaşamamak için dikkat!

MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Arslan

Sıcak havalarda yaşanan aşırı terlemeyle vücudun kaybettiği suyun korunması için günde 2 buçuk ila 3 litre arasında sıvı tüketimi önemli. Yaz aylarında kızartma ve yağ tüketiminden uzaklaşarak, ağırlıklı olarak günde 5 ila 9 öğün sebze ve meyve tüketilmeli.

Yaşamın her evresinde olduğu gibi yaz mevsiminde en fazla gereksinim duyulan besin maddesi; sudur. Artan sıcaklığın etkisi sonucu oluşan; terlemeyle birlikte vücutta çok fazla sıvı ve mineral kayıpları olmaktadır. Bu kayıpların da yerine konulması için günlük 2,5lt-3lt sıvı tüketilmesi idealdir.


Havaların daha elverişli olmasından dolayı yaz mevsiminde kışa göre spor daha fazla yapılacağından; yılın bu döneminde spora başlamadan 15 dakika önce 1-1,5 bardak, spor sırasında ise 15 dakikada bir yarım bardak su içilmesi uygundur.


Besin zehirlenmesinden korunmak için!

Yaz sezonunda sebze ve meyve tüketiminde artış olduğundan, besin zehirlenmelerinden korunmak için; bütün sebze ve meyveler bol akan su altında yıkanmalı ve sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlıların sütlerinin pastörize olmasına dikkat edilmelidir.

Yaz aylarında kızartma ve yağlardan alabildiğine uzaklaşarak, ağırlıklı olarak sebze ve meyve günde 5 ila 9 porsiyon olarak tüketilmelidir. Bu şekilde beslenme başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi, kan şekeri düzenlenmesinde büyük rol oynuyor. Ayrıca çilek, erik, maydanoz, yeşilbiber gibi sebzelerde bulunan antioksidan, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.


Et seçimindeyse bağışıklık sistemi için çok önemli bir yeri olan omega-3 yağ asitlerinin en zengin olduğu besinlerden biri olan balık haftada 2 kez tüketilmelidir. Sıcak havalarda tabaklardaki yemek porsiyonları daha küçük olmalıdır. Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran posalı gıdalar tercih edilmelidir. Serinlemek için ise; gazlı, şekerli, kafeinli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edilmeli, alkol tüketimi azaltılmalı.

Yaz ayları için sağlıklı beslenme önerileri

Sıcak yaz mevsiminde hangi spor aktiviteleri yapılabilir?

Yaz Mevsimi Doğanın İşaretleri ve Doğal Reçeteler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.