Yaz Mevsimi Doğanın İşaretleri ve Doğal Reçeteler

Bizler güneşten besleniyoruz. Güneşi yiyoruz da diyebiliriz. Hem güneşten beslenen besinlerle ilişkimizi fark etmeye doğru içimizden güneş doğsun hem de kendimizi güneş ile uyumlu hale getirelim. 

Hoş geldin yaz mevsimi… Mutluluklar getirdin.

lavanta tarlası

Evet yaz geldi. Baksanıza etrafınıza… Her şeyde bir uyum var. Adeta yaz mevsiminin gelişiyle bir neşe, sevinç, ahenk geldi. Mevsim itibariyle hava sıcak. Haliyle dengelenmek ve sıcaktan en yüksek verimi alırken olumsuz etkilenmemek için yapabileceğiniz şeyler var. Sabah güneşte biraz kalıp onu selamlasanız, gözleriniz kapalı göz banyosu yaptırsanız ne hoş olur.


hand sun and blue sky

 

Öğlen güneşin gölgesiz olduğu tek saat 12.00 de hiçbir koruyucu kullanmadan 15-20 dakika bedeninizi ışıkla beslemeye ne dersiniz? Hem de aranızda hiç engel yokken, tam olarak birleşebilirsiniz. Elbette direk güneş altında durmaktan değil, koruyucu kullanmadan güneşin ışığından 15 dakika kadar yararlanmanızdan bahsediyorum. Bizler güneşten besleniyoruz. Güneşi yiyoruz da diyebiliriz. Hem güneşten beslenen besinlerle ilişkimizi fark etmeye doğru içimizden güneş doğsun hem de kendimizi güneş ile de uyumlu hale getirelim. Haziran ayı itibariyle ateş elementi baskındır. O yüzden soğutucu besinlere yönelerek ateş elementini dengelemek izlenecek yollardan biridir.

Biz bedenimizden öteyiz.

Kendi bedenime iyi bakıyorum demenin ötesi var. Kendi zihnimizin kendi alanımız sandığımız var oluşumuzun ötesi var. Bilinç altımız da bizimle uyum halinde çalışıyor. Bizim ona verdiğimiz komutları kabul ediyor.  Bir yandan bilinçaltınıza yaz mevsiminin  ihtiyacınız olanı size en yüksek hayırla sunduğu komutunu verin diğer yandan doğadaki her şey ile, daha ötesi kainattaki her şey ile bir bağlantımız olduğunun farkındalığında olun. [quote]Aramızda konuştuğumuz sessiz bir dil var. Bu sessiz dile kulak verdiğimizde en yüksek hayrımıza olanı bize daima sunacaktır. [/quote]

Yaz mevsiminin coşkusunun tadını çıkarmak için doğanın işaretlerine ve onların niteliklerini fark etmeye ne dersiniz? Haydi o zaman…

Öncelikle besinlere bir göz atalım. Oda sıcaklığında bol bol su içmek iksirin kendisidir. Evrende eşsiz bir harmoni var. Mevsimin kendi ihtiyacına uygun besinler, yiyecekler meyve veriyor. Kiraz, çilek, salatalık gibi diğer besinlerde kendi vakitlerinde doğaya merhaba derler. Hem renkleriyle hem de etkileriyle onlar da yazın coşkusuna merhaba diyerek eşlik ederler.

gül yaprağı çayı

Yaz aylarında sindirim ateşi daha zayıftır.

Pirinç tüketeceksek sindirimi kolay olan Basmati pirinci tercih etmek uygundur. Karpuzun muazzam bir soğutucu etkisi vardır. Karpuz soğutucudur ve kışın yetişmez. Yaz mevsiminde yetişir. Soğutucu etkisiyle dengeyi getirir ve sıcak bir havada bedendeki ateş elementini dengelemek için kendisini bu mevsimde sunmak vardır doğasında…Karpuz keyifle tüketilmesinin ve damak tadımızı neşelendirmesinin dışında, çocuklar dahil isilik gibi cilt sorunlarında herkeste güvenle dıştan da kullanılır. Karpuzun özellikle kabuğa yakın beyaz kısmı isiliğe iyi gelir. Kişniş de isiliğe iyi gelmektedir. Taze kişniş az su ile ezilebilir veya rondoda çekilerek öz suyu çıkarılır. Bu su bedene sürülür. Bunun dışında 1 tatlı kaşığı tohum kişnişden yapılmış bitki çayını da tüketebilirsiniz. İsiliğe hindistancevizi yağını sürmek de iyi gelecektir. Yaz ayı için en önemli şeylerden biri rezene çayı içmektir. Rezene çayı hem serinletici, hem bedenden toksinleri atmaya yardımcı olan hem de arındırıcı, dengeleyici olan bir çaydır. Yiyeceklerinize, limonatanıza nane eklemeniz, nane çayı tüketmeniz serinletici bir etki yaratacaktır.


yaz mevsimi

Onda bunda şundadır. Yaz serinliği gülde, aloe verada, lavantadadır.

Kakule, feseleğen,zerdeçal diğer tüketebileceğiniz besinler arasındadır. Taze fesleğenin öz suyuna biraz bal ve zerdeçal attığınızda hem beden ısısını düşürmeye yardımcıdır hem de öksürüğe iyi gelir.
Gül suyu kullanmak, gül çayı içmek de yaz ayı için iyi bir fikirdir.

Tansiyon yükselmesi yaşandığında yazın salata ve kahvaltı masalarımızın yeşil serinleticisi salatalığın kapısını hemen çalmanızı öneririm. Salatalığı uzun uzun dilimleyip baş, yüz, boyun, omuz ve göğsün yukarı kısmına koyabilirsiniz. İlk yardım görevi görecektir. Daha önce dergimizde ‘Her Eve Ghee Her derde Ghee’ başlıklı yazım yayınlanmıştı. Onu okumanızı öneririm.

Güneş yanığı da dahil her türlü yanığa ghee birebirdir. Bunun dışında hindistancevizi yağı, aloe vera, lavanta yağı diğer alternatiflerden bazılarıdır. Düşmeler, yaralanmalarda yara izi kalmaması için ghee kullanılması önerilir. Yara iziniz varsa yaralara kantaron yağı da iyi gelir. Kantaron aynı zamanda kanamayı durdurucu etkisiyle tanınır ancak  kantaron güneş lekesi bırakır. O yüzden ilk tercihimiz yaralarda ghee olmalıdır. Sarı kantaron ise sinirleri yatıştırıcıdır.

[quote]Atalarımız, anneannelerimiz aslında bu bilgilerin birçoğunu yaşattılar. Bu bilgilerin birçoğunu içsel olarak biliyorlardı. Belki ateş elementini dengelemek için soğutucu şeylere gitmelerinin sebebini detay olarak bilmiyorlardı. Yine de kadim öğretilerde var olan 5000 yıllık bilgiler onların süzgecine kadar asimile olmuştu. Köklerimizden gelen bilgiler bugünümüze de ışık tutuyor.[/quote]

Bütünsel Yaklaşımla Diğer Pratik Öneriler

Yaz aylarında sivrisineklerden korunmak için lavanta yağı kullanabilirsiniz. Bir başka yol misket limonunu (lime) ikiye bölüp üzerine karanfilleri batırmaktır. Bunu bulunduğunuz mekanlara koyabilirsiniz.
Gece uyku vakti geldiğinde sağ yönünüze dönerek uyumak ay nefesi döngüsünü sağlayarak bedeninizi serin tutacaktır. Yaz ayı boyunca açık renkler giymek dengeleyecektir. Yine çiçeklerin renkli ve neşe veren dünyalarına yer açın. Bulunduğunuz ortamda çiçekleriniz olsun. Meditasyonlarınızda gül ve lavanta gibi çiçekleri imgeleyerek onların serinletici etkileriyle derin ve huzurlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz.  Bu yolculuk kendinizden kendinize, kendinizden açılan kapıdan ötelere, bütünlüğe, uyuma, ahenge ve birliğe yapılan bir yolculuktur.
[quote]Bizler kainatın bir parçasıyız. Bütünsel olarak yaklaşmak kendimizi bütünden ayrı görmediğimizin farkındalığında yol almamızı sağlayacaktır.[/quote]


Hoş geldin yaz, ne iyi ettin de geldin. Ne güzel hatırlamalara aracı oldun. Seni keyifle yaşamak, kıymetini her an bilerek nefes alabilmek ve işaretleri içselleştirerek yaşama geçirmek ne mutlu. Sevgili okuyucu dostum  keyifle olsun yaz mevsimi yolculuğun… Uyandığında seni seviyorum diyerek güne başla… Var oluş birbiriyle uyum içindeyken fark ettiklerine teşekkür et. Her yaz gelen çoşkuyu sevgiye, aşka, neşeye, birliğe dönüşüm aracı olarak gör. İçinden o güzel çocuk doğsun. Mevsime yaraşır yaşa. İçindeki ayna sevgiyle parlasın. Yine görüşmek üzere…

 

Yukarıdaki yazı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmış olup sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgisi özelliği taşımaz. Lütfen ilgili doktorunuza başvurunuz.

Funda Doğan
11.11.1977 tarihinde dünyaya geldi. Başkent Üniversitesi Turizm İşletme mezunu olan yazar; 1999 yılında tanıştığı Reiki enerjisinin onda açtığı açılımlarla daha sonra pek çok öğretiyi yaşamına geçirmiştir. Ayurveda, EFT, NLP gibi öğretileri ve Dünya adındaki oğluyla yolculuklarının sentezini bir kitap altında toplamaktadır. 2012 yılından beri, daha çok ebeveynleri hedef aldığı 'İçimdeki Ayna' adlı eğitimlerini vermektedir. Müziğe olan tutkusu da yazmaya olan tutkusu kadar güçlüdür.