Vincent Aboubakar: İstanbul Boğazı’nda Siyah Bir İnci

Beşiktaş, Kamerunlu siyahi yıldız Vincent Aboubakar ile anlaştı… Vodafone Arena tribünleri Afrikalı golcü için hazırlanıyor…

Beşiktaş, Kamerunlu siyahi yıldız Vincent Aboubakar ile anlaştı... Vodafone Arena tribünleri Afrikalı golcü için hazırlanıyor...

2015-16 sezonunu şampiyonlukla kapatan Beşiktaş şampiyonluğun en etkili mimarlarından birisi olan Gol Kralı Mario Gomez’in yerini Kamerunlu siyahi yıldız Vincent Aboubakar ile doldurma kararı aldı. Vincent Aboubakar, 1992 yılında Kamerun’da doğdu. Coton Sport’ta kendini göstermeyi başararak henüz 18 yaşındayken Fransa Ligi’nin orta sıra takımlarından Valenciennes’e transfer oldu. Üç yıl formasını giydiği Valenciennes’ten Lorient’e transfer olan Aboubakar, Portekiz’in ünlü takımı Porto’nun dikkatini çekerek bir sezon sonra mavi-beyazlı takıma geçti. İki sezon boyunca oynadığı 42 maçta 17 gol kaydetti. İlk defa 18 yaşında giydiği Kamerun Ulusal Takımı forması altında 45 maç oynadı, 13 gol attı. Bugün, Afrika futbolunun yıldızlarından birisi olarak anılıyor ve otoriteler tarafından kariyerini git gide parlatacağı iddia ediliyor.

Göze hoş gelen, gösterişli bir oyun stili var.

Vincent Aboubakar’ı izlerken Siyah Beyazlılar’ın Kara Boğa olarak andıkları efsanevi Daniel Amokachi’yi anımsayabilirsiniz. Fiziği son derece güçlü; sürati ve ikili mücadelelerden ayakta kalarak çıkmasıyla tanınıyor. Takım oyununda başarılı, boş alanlara etkili koşular yapıyor. Top sürerken hakimiyeti iyi, bire birde rakip oyuncuyu hızı ve fizik gücüyle eksiltebiliyor. Tüm bu olumlu özelliklerinin yanında Aboubakar’ın dikkati çeken zayıf bir noktasına değinmekte yarar var. Siyahi yıldız, teknik becerisi çok yüksek bir oyuncu değil. Dolayısıyla, son vuruşlarda Alman oyuncunun gösterdiği ustalığı sergileyemiyor. Bir başka deyişle, Mario Gomez’in yerinin tam anlamıyla doldurduğu söylenemez. Beşiktaş, Aboubakar’ı transfer ederek hücum hattının yıpratıcı gücünü arttırdı ama Mario Gomez’in ayrılmasıyla yitirdiği gol vuruşu becerisini geri kazanamadı.



Sezonun ilk maçında görüldüğü kadarıyla Siyah Beyazlılar bu sezon da 4-2-3-1 oyun sistemiyle oynamaya devam edecek. Hücumdaki tek santrafor mevkisini dolduracak olan Aboubakar, arkasında oynayan 3 kişilik orta-ileri hattı tarafından desteklenmediği takdirde Kara Kartal’ın geçen yılki gol sayısına ulaşması çok zor gibi görünüyor. Özellikle Şampiyonlar Ligi’nde güçlü takımlara karşı gol bulmakta zorluk çekilebilir. Zira, güçlü savunma hatlarına sahip olan takımlar rakibe çok sayıda gol pozisyonu vermezler. Klas bir santrafora sahipseniz, tek bir pozisyonla bile maçı kazanmanızı sağlayan gole ulaşabilirsiniz. Aboubakar bu tip bir santrafor olmadığı için, Şenol Hoca’nın Aboubakar’ın arkasında oynayan Ricardo Quaresma, Samir Nasri, Oğuzhan ve Kerim Frei gibi teknik becerileri yüksek oyuncuların hücuma dönük yeteneklerini öne çıkaracak taktikler geliştirmesinde yarar var. Belki, bu şekilde Mario Gomez’in boşluğu doldurulabilir.


Vincent Aboubakar; Kara Kartal’ın pençelerini keskinleştirecek güce ve yırtıcılığa sahip, etkili bir santrafor olarak göz çarpıyor. Siyah-Beyazlı tribünler siyahi yıldız adına şarkılar bestelemeye hazırlanmalıdır. Vodafone Arena, coşku ve enerjiyle dolacak.

Vodafone Arena açıldı: Beşiktaş’a kutlu olsun

Gökhan Gönül Beşiktaş’ta!


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.