Pilates sadece güzel bir vücut için değil sağlık için de gerekli!

Pilates, Türkiye’de yaklaşık 12 yıllık bir geçmişe sahip. Kanada, Avustralya ve Amerika gibi ülkelerde 1990’lı yıllardan beri birçok fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri tarafından uygulanan bir yöntem.

Pilates sadece güzel bir vücut için değil sağlık için de gerekli!

Pilates bir spor değil, rehabilitasyon yöntemidir

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı

Pilates genel ortopedik, geriyatri, kronik ağrı, nörolojik rehabilitasyon ve güçlenme içeren çeşitli alanlarda kullanılmış ve fizik tedaviyi tamamlayıcı – destekleyici hareketler bütünü olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle Pilates, bir spor değil fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir.


Pilates, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kas ve iskelet sistemindeki oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanan ve / veya oluşmuş problemleri (bel fıtığı, kronik bel ağrısı, boyun fıtığı, boyun ağrısı, boyun düzleşmesi, skolyoz, kifoz, lordoz vb. gibi) ortadan kaldırmaya yardımcı olarak kullanılan hareketler bütünü olarak görülmektedir. Uygulanan tedavilerin ardından tedavileri destekleyici olarak egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Fiziksel performansı artırıyor

Ayrıca Pilates, rehabilitasyon özelliğiyle kullanıldığı gibi yapmış olduğumuz sporlarda da (yüzme, koşu, tenis, golf, futbol, basketbol, voleybol vb. gibi) performansımızı artırmak için vücudumuza esneklik, disiplin, güç ve kontrol vermektedir.

Örneğin; bir yüzücü için vücut dengesi, hizası ve duruş bozukluğu çok büyük bir önem taşımaktadır. Pilates egzersizleri, kemiğe en yakın kasların ve derin karın kaslarının bulunduğu iç iskeleti güçlendirmeye yoğunlaşır. Aynı zamanda Pilatesin, yüzücüler için en temel kaslardan biri olan karın kaslarını güçlendirerek; kürek kemiğini, omuzları, leğen kemiğini ve omuriliğini dengede tutarak boyun kaslarının gereğinden fazla çalışmamasına yardımcı olduğu belirtilmiştir. pilates-saglik-icin-onemli

Pilatesin faydaları neler?

Aynı şekilde profesyonel ya da amatör bir koşucu için duruş ve basış çok büyük bir önem taşımaktadır. Sağlıklı bir duruş güçlü iskelet sistemine dayanır. Pilates; gövde, sırt, omuz ve leğen kemiği kaslarını destekleyerek ve gerginleştirerek iskeleti güçlendirir. Vücut asimetrilikleri, zayıf vücut mekanizmalarından dolayı gelişir. Duruş bozukluğu olan vücutlarda bazı kaslar gereğinden fazla; bazıları ise gereğinden az çalışır (Koşucularda genelde olan bir özellik). Bu dengesizlik de sırt – bel ağrılarından eklem iltihaplanmalarına, arteriyo ayak problemleri gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir.

• Kasları aynı oranda geliştirir

• Omurgayı uzatır ve hizaya getirir


• Diyaframı genişletir

• Dengeyi, esnemeyi ve gerginliği arttırır

• Kalçalardaki ve omuzlardaki hareket açıklığını arttırır

• Nefes alışverişine odaklanarak konsantrasyonu arttırır

• Daha düzgün bir koşuş sağlar

Pilatesin, vücudumuzun hem zihinsel hem bedensel olarak dengede kalmasını sağlayarak, bizi ayakta tutan omurgamızın doğru pozisyonda duruş alışkanlığı kazanmasına ve tüm vücudu esneterek omurların gerginliğinin azalmasına ve kuvvetlenmesine; böylelikle de ağrılarımızdan kurtulmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.


Sağlıklı çocuk gelişiminde sporun önemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.