Boğaz ağrısına iyi gelen evde yapılabilecek 11 doğal öneri

Boğaz ağrısı, kaşıntı ve öksürük şikayeti olanlara evde yapılabilecek tedaviler… Boğaz ağrısından kurtulmak için 11 doğal çözüm…

Boğaz ağrısı için ılık sıvı tüketimi tavsiye ediliyor

Düşen hava sıcaklıklarının da boğaz ağrılarını tetikleyeceğini vurgulayan Kaman, vücut ısısında yaşanan ani değişimlerin enfeksiyonlara zemin hazırladığını söyledi. Özellikle alınan duş sonrası ıslak saçlarla dolaşmanın boğaz ağrısına davetiye çıkardığının altını çizdi.

Boğaz ağrısı için 11 doğal çözüm

1- Kırmızı Biber: 1/8 çorba kaşığı kırmızı biberi 1/2 fincan sıcak suyla karıştırıp günde birkaç kez gargara yapın. Kullandığınız kırmızı biber miktarına dikkat edin, çünkü bu oldukça kuvvetli ve acıdır.


2- Karanfil: Yutkunurken hissettiğiniz ağrıyı yatıştırmak için birkaç adet karanfil çiğneyebilirsiniz. Karanfil ayrıca hemen hemen her tür enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olacağı için, bununla gargara da yapabilirsiniz. Karanfili diyet ürünleri satan dükkânlardan ufak torbalar şeklinde kolayca temin edebilirsiniz.

3- Zencefil Çayı: Bunun etkili olabilmesi için taze ve öğütülmüş olması gerekir. Her fincan kaynar su başına 3 çay kaşığı zencefil ekleyin. Bunu 5 dakika bekletin ve bir poşet çay veya bir çorba kaşığı bal ekleyin.

4- Tuz: Bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve bununla saat başı gargara yapın.

5- Elma Sirkesi: 2 çorba kaşığı elma sirkesini bir fincan sıcak suyla karıştırın. Bunun biraz soğumasına izin verin ve saatte bir kere gargara yapın.

Dikkat! Çayı kaynatmayın! Demleyin.

6- Kekik Çayı: Bu dem sayesinde boğaz ağrısını neredeyse hemen hafifletebilirsiniz. Bunu her bir fincan kaynar su başına 1 yemek kaşığı kuru kekik kullanarak hazırlayabilirsiniz. Bunu süzün, soğumaya bırakın ve gargara yapın.

7- Bal ve Limon Çayı: Bu çay en popüler seçeneklerden biridir ve hazırlaması oldukça kolaydır. Bu sadece bir fincan kaynar su başına iki çorba kaşığı bal ve bir limonun suyunu gerektirir. Bu karışıma sıradan bir poşet çay ekledikten sonra bir süre soğumasına izin verin ve yavaş yavaş için. Bu boğaz ağrınızı hemen yatıştıracaktır.

8- Meyan Kökü Çayı: Bu çayı her bir fincan su başına bir veya iki adet meyan kökü parçası kullanarak hazırlayıp yudumlayın. Bir diğer fikir, meyan kökü içeren çay poşetleri hazırlamak, hatta kökün tükürüğünüzle karışmasını sağlamak için bir miktar çiğnemektir. Bu boğazınıza iyi gelecektir. Bunu kullanırken dikkati olmanız önerilir, çünkü çok fazla tüketmeniz durumunda kan basıncını yükseltebilir. Hamile kadınlar veya hipertansiyondan muzdarip olan insanlar için önerilmez.

9- Papatya Çayı: Diğer özelliklerinin yanı sıra, bu çay boğaz ağrısına da iyi gelir. Bu sizi rahatlatır, mide ağrılarına iyi gelir ve sizi soğuk günlerde ısıtır.

 

10- Karbonat ve Tuz: Yarım çorba kaşığı karbonatla yarım çorba kaşığı tuzu yarım fincan ılık suda karıştırın. Bu karışımla günde birkaç kez gargara yapın.


11- Oksijenli Su: Boğaz enfeksiyonuyla mücadele edebilmek için, %3 hidrojen peroksit ile gargara yapın. Eğer bunun tadı size çok kötü gelirse, eşit miktarda suyla seyreltebilirsiniz.

Boğaz ağrısı için evde yapılabilecek tedaviler

Bir fincan su başına üç adet limon yaprağını 10 dakika süresince kaynatın. Ardından ateşi kısın ve bir çorba kaşığı bal ekleyin. Bunu soğutmadan yavaş yavaş için. Suyla veya balla karışık limon suyuyla günde beş kere gargara yapabilirsiniz. Limonun dişlerinizin üzerinde etkiye sahip olması nedeniyle bu karışımı kullandıktan sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.

Bir çorba kaşığı papatya yaprağı ve iki fincan kaynar suyla bir bandaj hazırlayın. Bunun için yaprakları suya koyup birkaç dakika pişirin ve bir bezle çıkarın. Bezi iyice sıkın ve soğuyana kadar boynunuza uygulayın. Bunu günde birkaç defa tekrarlayın.

1 çorba kaşığı saf arı balı, 1 fincan nar, 1 fincan az yağlı yoğurt, yarım fincan yaban mersini ve bir buçuk fincan dilimlenmiş muz kullanarak bir karışım hazırlayın. Homojen bir karışım elde edene kadar bütün malzemeleri blendırda karıştırın ve karışımı günde iki kere için.

Ilık suya az bir miktar viski katın ve gerektikçe gargara yapın.

1 adet soğan dilimleyin ve bunu yarım litre suya katın. Üç çorba kaşığı şeker ekleyin ve bunu 12 saat bekletin. Her iki saatte bir, boğazınızın ağrısı geçene kadar bir fincan için.

2 adet havuç, 4 adet kereviz sapı, 1 diş sarımsak ve 1/4 rezeneyle bir sebze suyu hazırlayın. Bunu blendırda iyice karıştırın ve günde iki kere için.

25 gram çilek, 700 mililitre su ve 30 gram çilek yaprağını 15 dakika kaynatın. 1 çorba kaşığı bal ekleyin. Bunu süzün ve kapalı bir şişe içerisinde buzdolabına koyun. Her 45 dakikada bir gargara yapın.

Bir avuç maydanoz, bir adet soğan ve bir diş sarımsağı yıkayın ve dilimleyin. Karışım homojen bir macun kıvamına ulaşana kadar blendırdan geçirin ve günde bir bardak için.

ada çayı boğaz ağrısına iyi geliyor

Ilık Sıvı Alımını Artırın!

Ortaya çıkan boğaz enfeksiyonlarına karşı soğuk ve sıcak içeceklere bir müddet ara verilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Kaman, bu dönemde ılık sıvıların tercih edilmesini ve adaçayı içilmesini önerdi.


Mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde kıyafet seçimlerinin de önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Kaman, “Çok ince ya da çok kalın değil, hava ısısına uygun kıyafetler tercih edilmeli. Banyo sonrası ıslak saçlarla uzun süre dolaşmamalı, havluyla kurutulmalı.” uyarılarında bulundu.

Ani ısı değişimlerine karşı sağlıklı kalmak için ne yapmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.