Irak hükumeti Türkiye aleyhine yeni bir Başika açıklaması yaptı

Türk askerinin Başika’dan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Bağdat’tan bir yanıt daha geldi.

Türk askerinin Başika'dan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi'ye sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bağdat'tan bir yanıt daha geldi.

Irak Başbakanlık Enformasyon Dairesi’nden yayımlanan bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kendilerinin Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var” şeklindeki açıklaması reddedildi.

Bildiride, “Türk askerlerinin önce Musul Valisi Etil Nüceyfi’nin isteği, daha sonra da Kürdistan hükümetinin talebi üzerine Başika’ya girdiğini öne süren Türk hükümetinin bu iddiaları, Uluslararası Koalisyon Gücü tarafından yalanlanmıştır. Ayrıca Türk hükümetinin ‘Koalisyon gücünün talebi ve izni üzerine bulunuyoruz’ sözlerinde çelişkiler görünmektedir” denildi.


“Türk askerini de zor durumda bıraktılar”

Açıklamada, “Türk hükümetinin bu çelişkili açıklamaları, sonucu bilinmeyen bir krize yol açmıştır. Komşu bir ülkenin egemenliğine müdahale ederek, Türk askerini de zor duruma bıraktılar. Biz, Iraklılar, Irak topraklarını DEAŞ’tan temizlemeye devam edeceğimizi vurguluyoruz. Egemenliğimize saldırana karşı direneceğiz. Zafer günü yakındır. Bizi, basında değeri olmayan ateşli açıklamalarla bildiğimiz gerçek yolumuzdan saptırmayacaklardır” ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

• 4 Ekim 2016 – Irak Meclisi aldığı kararda Başika’daki Türk askerini “işgalci güçler” olarak tanımlamıştı. Söz konusu karar, “Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için Irak hükümetinin BM Güvenlik Konseyi’ne acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması” talebini içeriyordu.

5 Ekim 2016 – Irak Hükumeti, Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım ise Türk askerinin Irak’ta kalmaya devam edeceğini açıkladı.

5 Ekim 2016 – Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, dün Irak Meclisi’nde Türkiye aleyhine alınan karar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

 10 Ekim 2016 – Irak Başbakanı İbadi, Başika Kampı’ndaki Türk askerleri için “Yerlerinden kıpırdamamalarını öneriyoruz” dedi.

• 11 Ekim 2016 – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi’ye “Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin. Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil…” ifadelerini kullandı.


• 12 Ekim 2016 – Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Başika’da Türk askerlerinin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. Büyükelçi Alevi, “Türkiye toprak bütünlüğümüze saygı göstermeli. Eğer bu konuda geri adım atmazlarsa tavrımız farklı olur” dedi.

Başika Kampı nerede ve neden önemli?

Başika, Irak’ın Musul kentinde yer alan bir bölge. Musul’un 25 kilometre yakınlarında bulunan Başika Bölgesi’nde Türk ordusunun peşmergeyi eğittiği bir kamp bulunuyor. Musul’un 20 km kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika’nın ismi, Aramice’de “Bet” (Ev) ve “Aşika” (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve “Aşıklar Evi” anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014’te ele geçirdikten sonra ismini “Dua” olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007’de Başika’nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam’a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

Türkiye Musul’a neden üs kuruyor? Musul’un Türkiye için önemi nedir? Musul’un tarihteki yeri nedir? Başika ya da Besika neresidir?

Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika Kampı’nda peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde nöbet değişimi, Kuzey Irak yönetimi ile varılan bir mutabakatı ortaya çıkardı. Başika’ya Siirt 3. Komando Tugayı’ndan 400 komando gönderildi. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu.

Bu yıl 25 tanktan oluşan zırhlı birlikte nöbet değişimi yapılmış; tanklar, Trakya’daki zırhlı birliklerden sevk edilmişti. Başika Kampı’na yerleşen toplam asker sayısı 600’ü buldu. Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde dışişleri bakanı olan Feridun Sinirlioğlu’nun Kuzey Irak’a 4 Kasım’da yaptığı ziyaret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşmesinde varılmıştı.

Erdoğan’dan Irak Başbakanı’na: Sen benim seviyemde kalitemde değilsin

Irak ile Türkiye arasındaki ‘Başika krizi’ nereye gidiyor?


Beşar Esad’dan ABD ve IŞİD ile ilgili çarpıcı iddialar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.