İzmir’in ilk video festivali Impact Videofest 2016

İzmir’in ilk video festivali olma özelliğini taşıyan Impact Videofest, 1 – 30 Kasım tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İzmir'in ilk video festivali Impact Videofest 2016

Televizyon estetiği ile başlayan, daha sonra video yerleştirme ve video heykel yöntemleri ile gelişimini sürdüren video sanatı, artık günümüz sanat tarihinde sınıflandırılması ve tarihselleştirilmesi gereken bir yöntem olarak görülüyor.

Nasıl bir festival?

Impact Videofest projesinin amacı; Türkiye’de 1980’lerden günümüze üretilmekte olan video yapıtlarının içerik biçim ve estetik kaygılarının günümüze özgü sanat estetiği ve eleştirisi açısından değerlendirilmesi, bu konuda öncülük yapan sanatçıların görünür kılınması, söz konusu video sanatı birikiminin bir arşivinin oluşturulması yönünde. Festivalde; Türkiye’de video üreten sanatçıların üretimlerinin her yıl proje kapsamında sınıflandırılması ile birlikte video sanatı üzerine tartışma yaratmak amaçlanıyor.


Bu yılın Impact VideoFest 2016 projesinde Türkiye’de üretilen performans videoları arasından bir seçki sunuluyor. Bu yılki festival, sınıflandırma bakımından her yıl farklı yaklaşımlara odaklanacak olan bir video festivali serisinin ilki niteliğinde.

İzmir’de bir ilk

Impact Videofest, İstanbul dışında, İzmir’de bu alanda bir etki yaratmaktan esinlenerek “Impact” ismini almış. Festival; sınıflandırma, literatür oluşturmanın yanında merkez dışı bir kentte, İzmirlilerle bu eserleri bir araya getirme ve buluşturmayı da amaçlamaktadır. İstanbul dışında gerçekleşen bu etkinliklerle sanatın merkezsizleştirilmesi, yaygınlaştırılması da önemsenen yaklaşımlar arasındadır. Festival’de; Türkiye sanat tarihinde gelişimini sürdüren video sanatı adına yeni mecralar, yeni tartışma alanları yaratarak Türkiye ve dünyadaki video sanatçılarına sahalar açmak amaçlanmaktadır.

Impact-Videofest’in gelecekteki hedefleri arasında; küresel video festivalleri arasına ismini yazdırarak festivalin sürekliliğini korumak ve geliştirmek yer almaktadır.

Sanatçılar

Emre Gökçen’in direktörlüğünde, Ebru Nalan Sülün’ün küratörlüğündeki sergide; Yeni Anıt, Cengiz Bodur, Handan Dayı,  İpek Duben, Nezaket Ekici, Genco Gülan, Erdal İnci, Ferhat Özgür, Hülya Özdemir, Komet, Neriman Polat, Özlem Şimşek’in video çalışmalarına Videoist video inisiyatifinin özel seçkisinde yer alan; Tunca, Şefik Özcan, Mehmet Ali Boran, İnsel İnal ve Gülçin Aksoy eşlik ediyor.

Etkinlik detaylarına aşağıdaki linkten ulaşılabilir:


https://www.facebook.com/ImpactVideoFest/?ref=aymt_homepage_panel


Ayça Aksoy
1988 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise öğretimini İstanbul ve Antalya'da tamamladı. 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden Mezun oldu. Halen eğitimine İstanbul Üniversitesi Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisansı programında devam etmektedir. ICF Akredite Koçluk eğitimleri almış ve CSR-Project ismi ie kurucu ortağı olduğu firma çatısında Kurumsal Sosyal Sorumluluk Danışmanlığı, Eğitim ve Koçluk hizmetleri vermektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.