AKP ile Türkiye ekonomisi nereye gidiyor? AKP iktidarı, gelecekte oluşacak ekonomideki dar boğazı görüyor ki son günlerde ekonomi ile ilgili sık sık toplantılar yapmaya başladı. Ekonomideki dar boğaz önümüzdeki süreçte Türkiye’ye neleri getirecek? FED’in faiz kararı Türk ekonomisinde nasıl algılandı?
Türkiye’de ekonomi programı nereye gidiyor?
Son aylarda fırsat buldukça ekonominin iyi gitmediğine dikkat çekiyorum. Görünen o ki daha da dikkat edilecek günler geliyor…
Biz bunları yazdıkça toplum bizi spekülatör olarak niteliyor, demagoji yapmakla suçlayıp sert eleştirilerde bulunuyor…
Hani derler ya “görünen köy kılavuz istemez” diye, durum da aynen böyle…
Öncelikle şunu belirmeliyim ki; bir ülkede, ekonomik parametreler siyasal hareketlerle eş güdümlü hareket eder. Hele ki ekonominiz dışa bağımlı bir ekonomi ise o zaman yandı gülüm keten helva!..
Ne demek istiyorum biraz açalım…
Herkesin hatırlayacağı üzere Rusların uçağını düşürdük; Rusya yönetimi, Türkiye’ye turist göndermeyince pazar payı yüksek olan Rusya’dan, Türk turizmi darbeyi yemiş oldu. Sonra tükürdüğümüzü yaladık ve özür diledik…
Rusya durdu mu? Hayır…
Bu haber çok gündeme gelmedi, biz biraz bunu gözlere sokmaya çalışalım…
Kasım ayının ilk günlerinde Ukrayna yönetimi Türkiye’den sipariş ettiği 29 ton mandalinayı “Akdeniz Sineği” nedeni ile Türkiye’ye geri gönderdi, bunun üzerine bir de Türkiye’ye nota verdi. Rusya da bunu, uçağı düştükten hemen sonra yapmış; meyve, sebze ne varsa geri göndermişti…
Ukrayna kimdir?
Rusya, Ukrayna’nın hamiliğini üstlendiği bir ülke. Geçtiğimiz yıllarda Rusya’nın, askeri operasyonla Ukrayna’da ne yaptığını bilmeyen de yoktur düşüncesi ile geçiyorum. Yani demem o ki Rusya, Ukrayna üzerinden Türkiye’ye yaptırımlarını bir şekilde devam ettiriyor…
İşte siyaset / ekonomi döngüsü de bu şekilde paralellik gösteriyor…
Siz Türkiye olarak, Ortadoğu coğrafyasının kalbindesiniz. Petrolü, dışa bağımlı bir ülke olarak Arap Devletleri’nden karşılıyorsunuz; petrolde de dolar kuru üzerinden fiyat politikası değişiyor. Teknolojiyi, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden alıyorsunuz. Tarım / hayvancılık diyeceğim; ancak, onda da dışa bağımlı olma yolunda ilerliyorsunuz…
Yani siz, ülke olarak üretimin neredeyse hiçbir dalında yoksunuz!
AKP iktidarı, gelecekte oluşacak ekonomideki dar boğazı görüyor ki son günlerde ekonomi ile ilgili sık sık toplantılar yapmaya başladı. İş adamları, bankacılarla birlikte bu durumun düzeltilmesi konusunda neler yapılacağına yönelik çözüm yolları aramaya başladı…
Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de ekonomi üzerine istişarede bulundular…
Ekonomide sıcak para politikası stratejisi ile ilerleme kaydetmeye çalışıyoruz. Dünya ekonomisinde olduğu gibi bizde de Arap ekonomisi büyük bir anlam ifade ediyor. Biz ekonomiyi Araplara çevirdik; ancak Arapların ekonomisi de son yıllarda sinyal vermeye başladı. Onlar da dış borç alım yoluna gidiyor…
Amerika Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimiz haftalarda aldığı faiz kararı da iç piyasada doların yükselmesine neden oldu. Bize ne diyebilir miyiz?
Amerika öksürse Türkiye hastalanır!
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bunu söylemek imkansız… Sanayiden, diğer iş kollarının çoğunda üretim için alınan ham madde yurtdışından tahsis edilmektedir. Bu da dolara duyulan ihtiyacın artması demektir.
Doların 3.40’ları gördüğü bir yerde üretim olabilir mi?
Hayır; doların artışı birlikte, Türk lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye başladı…
İstanbul’da, turizminin kalbi diyebileceğimiz Kapalıçarşı’da 600 dükkan kapandı, yıl sonuna (Aralık ayının sonu) kadar da bu sayınının 1.500’e ulaşabileceği tahmin ediliyor…
Biraz daha sabredin, yakın zamanda ekonomideki gelişmeler (istihdamdaki daralmalar, üretimin düşmesi, iş kollarındaki ücretsiz izinlerin artışı) ile birlikte Türk sanayicisi, iş adamları Türkiye’nin hangi noktada olduğunu / olacağını gösterecektir…