Fed açıkladı; Dolar 3.40 seviyesini gördü

Fed Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışının “görece yakın” olduğunu belirtmesiyle Dolar/TL yeni bir rekor kırdı. Euro da rekoru gördü.

Fed faiz artıracağını açıkladı; Dolar 3.40 seviyesini gördü

Türkiye’deki politik riskler, Türk lirasını diğer dövizler karşısında daha hassas hale getiriyor. USD/TRY çifti 3,4085 ile tarihi bir seviyeye yükseldikten sonra 3,39 seviyelerine geri çekildi.

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD’de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin “görece yakın” dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.


ABD’de Donald Trump’ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed’in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi son günlerde ABD tahvil faizlerinde belirgin yükselişe ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açtı.

Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL’deki kırılganlığı artırıyor. Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL’de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.


FED faiz için ipucunu verdi

Genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolara karşı değer kaybı görülürken, TL iç kırılganlıkları nedeniyle en fazla kayıpların görüldüğü para birimleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 1730’da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saatlerinde 3.38’in üzerindeydi.

Dolar/TL tarihi zirve olan 3.4080’e kadar yükseldikten sonra saat 1152’de 3.3955/3.3969 seviyesinde bulunuyor.

Euro da rekor kırdı


Euro/TL’de 3.6090 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 11.52 itibari ile 3.6002 seviyesinden işlem gördü.

Küresel piyasalarda deprem etkisi: Dolar son 14 yılın en yüksek seviyesinde

  • Asya piyasaları karıştı; Nikkei 225 0,59% değer kazanırken dolar, yen karşısında 100 seviyesini geçti.
  • Avrupa’da tahvil verimi yükseldi, Dax 0,48% değer kazandı.
  • ABD piyasalarında değer kaybı gerçekleşti. S&P 500 rekor düşüş yaşadı.
  • Dolar endeksi, Aralık ayı faiz artış ihtimalinin 95,4% seviyesini bulmasıyla 101 puanı aştı.
  • Altın fiyatları beş ayın en düşük seviyesinde; ABD’de 30 yıllık hazine verimi 3%’ü aştı.

Ekonomi analizi: Dolar/TL 3.50’nin üzerini görür mü?

Ekonomik kriz: Aykut Erdoğdu’ya göre Türkiye ekonomik krizde!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.