Karikatür Oscarları sahipleriyle buluştu

Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 33’üncüsü düzenlenen “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması”nın kazananları 22 Kasım’da gerçekleştirilen törende ödüllerine kavuştu.

Karikatür Oscarları sahipleriyle buluştu

Ödül töreni öncesinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen, her yaş grubundan genç çizerlerin katılımıyla çeşitli atölyelerin düzenlendiği ‘Yeni Çizgiler, Yeni Çizerler’ Karikatür ve Mizah Festivali renkli anlara sahne oldu.

Aydın Doğan Vakfı’nın her yıl dünyanın dört bir yanından karikatüristleri bir araya getirdiği, serbest konulu Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni’nin 33’üncüsü Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, Kanal D Ana Haber sunucularından Gözde Atasoy’un takdimiyle gerçekleştirildi.


basari-odulu-kursat-zaman-turkiye

Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan ve Aydın Doğan Yalçındağ’ın da yer aldığı açılış törenine, Hürriyet Gazetesi’nden Sedat Ergin, Doğan Hızlan, Fatih Çekirge, Kanat Atkaya, Fikret Ercan; Atlas Dergisi’nden Sinan Çakmak; CNN Türk’ten Erdoğan Aktaş, Ferhat Boratav; Kanal D’den Süleyman Sarılar, MediaCat Dergisi’nden Pelin Özkan, Milliyet Gazetesi’nden Yaman Törüner gibi isimler de katıldı.

birincilik-odulu-marco-deangelis-italya

68 ülkeden 752 sanatçının 2.521 karikatür ile katıldığı yarışmanın birincisi İtalya’dan Marco De Angelis oldu. Yarışmada ikincilik ödülüne Brezilya’dan ‘Cau’ Claudio Antonio Gomes; üçüncülük ödülüne ise Türkiye’den Doğan Arslan değer görüldü.

ikincilik-odulu-claudio-antoniogomes-brezilya

Güçlü Kızlar, Güçlü Bir Dünya’

Vakfın kız çocuklarının eğitimi, güçlenmesi ve cinsiyet eşitliği konularındaki çalışmalarının bir yansıması olarak bu yıl ilk defa ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Bir Dünya’ kategorisinde verilen Özel Ödül’ün sahibi ise Türkiye’den Emrah Arıkan oldu.

basari-odulu-hicabi-demirci-turkiye

Seçici Kurul ayrıca; Oktay Bingöl (Türkiye), Vitaly Bondar (Beyaz Rusya), Evzen David (Çek Cumhuriyeti), Hicabi Demirci (Türkiye), ‘Feggo’ Felipe Galindo (Amerika), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Arif Sutristanto (Endonezya), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan),

basari-odulu-jugoslav-vlahovic-sirbistan

Kürşat Zaman (Türkiye), Nahid Zamani (İran) ve Zygmunt Zaradkiewicz’i (Polonya) Başarı Ödülü’ne değer gördü.

basari-odulu-zygmunt-zaradkiewicz-polonya

Kazanan karikatürler, 23 Kasım Çarşamba günü itibariyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başlayacak.


Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, “Karikatür çok özel bir sanat dalı. Bazen hepimizin tanık olduğu günlük sıradan olayları, bazen hayatı etkileyen sosyolojik değişimleri, bazense içimizi acıtan felaketleri, karikatür sanatçısının, önümüze açtığı pencereden görmemizi sağlayan bir sanat… Aslında karikatür sanatçıları sadece bugünkü olayları, yaşam biçimlerini çizmekle kalmıyor; kültürel değerlere katkıda bulunuyor, daha da ötesi insanlık tarihine yön veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

basari-odulu-oktay-bingol-turkiye

Doğan Boyner aynı zamanda tüm öğretmenlerin gelecek öğretmenler gününü kutlayarak, Vakfın düzenlediği Ergenlik ve Gelişim Süreçlerinin Eğitimi için İstanbul’a gelen Baba Beni Okula Gönder yurt yöneticileri ve öğretmenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Karikatür jürisinin çoğunluğunu kadın üyeler oluşturdu

basari-odulu-nahid-zamani-iran

Başladığı tarihten bugüne kadar, ülkemizde ve dünyada karikatürün otoritesi sayılan sanatçıların jüri üyesi olarak görev yaptığı yarışmanın 11 sanatçıdan oluşan Seçici Kurulu’nda 7 kadın jüri üyesi bulunuyor.

Marlene Pohle (Arjantin)’nin başkanlığını yaptığı, Ercan Akyol (Türkiye), Gülse Birsel (Türkiye), Assunta Toti Buratti (İtalya), Latif Demirci (Türkiye), Selçuk Demirel (Türkiye), Yalda Hasheminezhad (İran), Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra (Türkiye), Tan Oral (Türkiye) ve Elena Ospina (Kolombiya)’nın yer aldığı bu yılki Seçici Kurulu yine kültür sanat dünyasının otoritelerinden oluştu.

Genç çizerler, ‘ Yeni Çizgiler, Yeni Çizerler’ Karikatür ve Mizah Festivali’nde bir araya geldi

basari-odulu-evzen-david-cekcumhuriyeti

Aydın Doğan Vakfı bu yıl, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni öncesinde 13.00-18.00 saatleri arasında Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde genç çizerlerin katılımıyla düzenlenen festival keyifli anlara sahne oldu.

basari-odulu-felipegalindo-abd

Festivalde, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğinde ilköğretim ve lise öğrencileriyle gerçekleştirilen atölye çalışmaları; Jüri Üyesi ünlü karikatürist Tan Oral ve yarışmanın bu yıl kazanan karikatüristlerinin üniversitelilerle buluştuğu söyleşi; Ziya Kürküt’le animasyon çalışmaları gibi birçok etkinlik yer aldı.

basari-odulu-arifsutristanto-endonezya

Festival alanında ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile Işık, Doğuş, Okan, Kemerburgaz ve Dumlupınar üniversitelerinin güzel sanatlar ve tasarım bölümü öğrencilerinin çizimleri ve Yaratıcı Çocuklar Derneği’nden çocukların ödül alan çizimleri de ziyaretçilerle buluştu.

Ödüllü karikatürler Caddebostan Kültür Merkezi’nde

basari-odulu-vitaly-bondar-beyaz-rusya


33. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni ardından ödüllü karikatürler, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 23 Kasım Çarşamba günü, saat 19.00’dan itibaren sergilenmeye başlayacak. Sergi kapsamında, Yaratıcı Çocuklar Derneği işbirliğiyle düzenlenecek atölye çalışmasında genç çizerler ödüllü karikatüristlerle bir araya gelerek karikatür çizimleri yapacaklar. Sergi, 8 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Sanata yönelik destekleriyle bilinen Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen sergiye tüm karikatür severler bekleniyor.

Cem Mumcu’nun ilk kişisel sergisi 44A Sanat Galerisi’nde


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.