Mediha Didem Türemen’in eseri Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonunda

Çağdaş sanatçı Mediha Didem Türemen’in ağaç baskı eseri, dünyanın en kapsamlı sanat koleksiyonlarından birine sahip Viyana’daki Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonuna dahil edildi.

2016-woodcut-homagetodurer-mediha-didem-turemen

Burhan Doğançay ve Sarkis’ten sonra Türkiye’den koleksiyona dahil edilen 3. sanatçı olan Mediha Didem Türemen’in eseri, müze koleksiyonunun büyük bölümünü oluşturan çizimler ve baskılar bölümünde yer alacak.

Mediha Didem Türemen’in eseri Albertina Müzesi’nin daimi koleksiyonunda

Koleksiyonun aynı bölümü Leonardo da Vinci’den, Michelangelo’ya, Dürer’den Rembrandt’a uzanan, Picasso, Andy Warhol, Gustav Klimt, Egon Schiele, Paul Cézanne gibi geçmişten günümüze geniş bir yelpazede birçok farklı dönem sanatçısını barındırıyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan, 18.yüzyılda kurulmaya başlayan Albertina Müzesi, dünyanın en önemli grafik sanat koleksiyonlarından birine sahip. 


fotograf marti

Alman ressam Albrecht Dürer’in 1512 yılında yaptığı ünlü “Mavi Kuzgunun Kanadı” isimli eserinden esinlenerek, Salzburg’taki çalışmaları sırasında ortaya çıkardığı “Albrecht Dürer’e Saygı” (Homage to Albrecht Dürer) isimli eser, Türemen’in Dürer üzerine yaptığı çalışmaların bir parçası niteliğinde. Sanatçı 2013 yılında Floransa Bienali’nden aynı isimli farklı bir gravür çalışmasıyla Lorenzo il Magnifico ödülüne, kağıt üzerine yapılan eserler kategorisinde layık görülen sanatçılar arasında yer almıştı. 

fotograf marti2

13.yüzyıldan itibaren eser üreten sanatçıları koleksiyonunda barındıran Albertina Müzesi’ne Burhan Doğançay (1923 – 2013) ve Sarkis’ten (1938) sonra Türkiye’den dahil edilen 3. sanatçı olan Mediha Didem Türemen (1982), aynı zamanda Türkiye’den koleksiyona dahil olan en genç sanatçı. Ali İsmail Türemen (1942) atölyesinde eğitim alan sanatçının eserleri; Bulgaristan Gabrova Müzesi, Makedonya Çizim Müzesi, Portekiz Douro Müzesi Baskı Koleksiyonu, IMOGA Istanbul Grafik Sanatlar Müzesi koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Mediha Didem Türemen kimdir?

Mediha Didem Turemen

Mediha Didem Türemen, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uuslararası İlişkiler Bölümü’ndeki eğitiminden sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Yüksek Lisans Bölümü’ne kabul edildi, sonrasında aynı üniversitenin Temel Sanat ve Tasarım yüksek lisans programına devam etti, bu süreçte Ali İsmail Türemen atölyesinde eğitim aldı. Gravür ve fotoğraf alanındaki çalışmalarının yanı sıra film sektöründe kamera önü ve arkasında çalışmaya devam etmektedir.


Mediha Didem Türemen’in Mixer Galeri ile bu yıl 3-6 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar’da 11.’si düzenlenecek olan Contemporary İstanbul‘da eserleri sergilenecektir.

Albertina Müzesi 

albertina muzesi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan, 18.yüzyılda kurulmaya başlayan Albertina Müzesi, dünyanın en önemli ve en kapsamlı grafik sanat koleksiyonlarından birine sahip. Koleksiyonda Türkiye’den Burhan Doğançay ( 1923 – 2013 ), Sarkis ( 1938 ) ve Mediha Didem Türemen ( 1982 ) yer alıyor. Müze 140 parçalık en kapsamlı Albrecht Dürer koleksiyonunun yanısıra, Leonardo da Vinci’den, Michelangelo’ya, Raphael’den Rembrandt’a uzanan koleksiyonu, Picasso, Andy Warhol, Gustav Klimt, Egon Schiele, Paul Cézanne gibi geçmişten günümüze birçok farklı dönem sanatçısını barındırmaktadır.

50.000 çizim ve suluboya ile birlikte, Geç Gotik dönemden günümüze uzanan 900.000 baskı eseri barındıran koleksiyon, Saxen-Teschen Dükü Albert tarafından 1770 – 1822 yılları arasında oluşmaya başlamıştır. 1919 sonrası Devlet Grafik Sanat Koleksiyonu adıyla anılmaya başlayan koleksiyonda, 19. Yüzyıl ortalarından günümüze oluşan fotoğraf koleksiyonunu da barındırmaktadır, müze 50.000 civarında çizimi barındıran önemli mimari koleksiyona da ev sahipliği yapmaktadır. 


Contemporary İstanbul başlıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.