Aktif kömür nedir? Neden her evde bulunmalı?

Aktif kömür, sindirim sistemi rahatsızlıklarının hafifletilmesinde, akşamdan kalmanın önlenmesinde hatta zehirlenmenin tedavisine yardımcı olabilir. Peki, aktifleştirilmiş kömür nedir?

Aktif kömür nedir? Neden her evde bulunmalı?

Aktif kömür, gaz, şişkinlik, detoksifikasyon ve akşamdan kalmanın önlenebilmesi için popüler bir çözümdür; ama aynı zamanda zehirlenmeler için bir ilk yardım tedavisi olarak hayat kurtarıcı olabilir. Acil tıbbi tedavinin yerini tam olarak alamasa da örneğin bir ambulansı beklerken aktif kömür almak zehrin etkisini kesinlikle azaltacaktır.

Dr. Çad Larson’a göre “Bu herkesin kolaylıkla ulaşabileceği ve herkesin evinde olması gereken bir şeydir.” Hafif gıda zehirlenmelerinde tıbbi tedavi ve aktif kömür ortaklaşması ile beraber daha hızlı ve daha etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Sadece bazı dramatik vakalarda bu çözüme ulaşmak güçleşir.


aktif kömür nedir

Dikkat!

Aktif kömür, besin maddelerine bağlandığı için; herhangi bir takviyeden önceki ya da sonraki bir saat herhangi bir besin takviyesi almamak yerinde bir davranış olacaktır. Her dozda en az 3-4 su bardağı su için ve gün boyu su içmeye gayret edin. Su, toksinleri gidermek için gereklidir. Çok fazla su içilmediği takdirde kabızlık görülme riski artmaktadır.

aktif karbon Aktif kömür nasıl çalışır?

Aktif kömür nasıl çalışır?

Aktive edilmiş kömür, midedeki toksinleri kendisine bağlar, emildiklerinde onların yok edilmesine yardımcı olur. Izgaradaki odun kömüründen çok farklı olan takviyeleri, yutulması halinde tehlikeli olabilecek kimyasalların çıkarılmasıyla aktive edilmektedir.

Aktifleştirme, zamanla bağırsaktaki toksik maddeleri yakalamak için daha fazla gözenek oluşturur. Bu toksinlerin başında uyuşturucu maddeler, çevresel toksinler ve gıda bileşenleri yer almaktadır.

İngiliz Tıp Dergisi’nde ve diğer bilimsel yayınlarda ortaya konan araştırmaya göre, aktif kömür birçok zehirlenme vakasında mide yıkama işlemlerine göre daha iyi bir seçenektir.  Fakat bununla beraber siyanür, demir, lityum gibi metaller de dahil olmak üzere emilemeyen bazı maddeler de bulunmaktadır.

Aktif Kömür Kullanarak Sindirim Rahatlığı

Aktive kömür kullanılarak gaz ve şişkinlik önlenebilmektedir. Bir yemekten önce ve sonra alınınca midede gaz üreten maddeler emilebilir.  Amerikan Gastroenteroloji Derneği’nde yayınlanan bir çalışmada, kolonda üretilen gaz miktarının, bundan ötürü şişkinliğin ve mide kramplarının azaldığı tespit edilmiştir.


Sindirim sisteminin rahatlaması için, 500 mg/saat doz önerilmektedir. Genele yaydığımızda yemeklerden bir saat önce günlük 1-5 gram tüm bu problemlerin giderilmesinde yardımcı olur.

Detoks için aktive kömür kullanımı

Detoks için aktive kömür kullanımı

Larson, bir detoks programı sırasında periyodik olarak aktif kömür alımını önermektedir. Toksinler, serbest bırakıldıkça vücutta yayılıp grip ve benzeri hastalıklara sebebiyet verebilirler. Aktive edilmiş kömür absorbe olarak toksinleri yok etmeye çalışır. Aktif kömür, bir detoks programının uzunluğuna bağlı olarak birkaç günde bir ya da iki haftada bir alınabilir.

Detoks dozları duruma göre değişebilir, 1-2 gramdan daha yüksek miktarlara göre değişkenlik gösterebilir.

Aktive edilmiş kömür akşamdan kalmayı engelliyor!

Aktive edilmiş kömür akşamdan kalmayı engelliyor!

Aktive edilmiş kömürün alkol üzerine etkisi tam olarak incelenmedi, sadece çelişkili kanıtlar ortaya atıldı.  Örneğin hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kan alkol düzeyinin düştüğü gözlendi fakat insanlarda bu durum gözlenmedi. Fakat alkolün midede emildiği düşünülürse, alkol almadan önce aktif kömür almak kulağa mantıklı gelmektedir.

Aktif kömür, içkilerdeki kalıntıları azaltarak şarabın içindeki sülfitler gibi insanın hoşuna gitmeyen içeriklerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Gıda Zehirlenmesi için Aktif Kömür

Gıda Zehirlenmesi için Aktif Kömür


Gıda zehirlenmeleri ciddi vakalar olarak karşımıza çıkar. Baş dönmesi, kusma, ishal ve buna bağlı olarak dehidrasyon ile seyreden bir durumdur. Vücudun, bakteri ya da virüs bulaşmış yiyeceklerden arındırma yoludur. Tüm toksinler, aktive kömüre bağlanarak gıda zehirlenmelerindeki komplikasyonlar indirgenebilmektedir.

Aldığınız kilolardan hızlıca kurtulmak için 8 detoks önerisi


Pelin Güloğlu
Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.