Aşık Veysel’in hayatından esinlenen film: Aşık

Genç yönetmen Bilal Babaoğlu’nun Aşık Veysel’in hayatından esinlendiği “Aşık” filmi 30 Aralık’ta izleyici ile buluşuyor.

Aşık Veysel'in hayatından esinlenen "Aşık" filmi: İzleyiciyle buluşuyor!

Hüzünlü bir aşk hikayesini konu edinen filmin başrollerini Meltem Miraloğlu, Emirhan Kartal ve Aşık Veysel’in torunu oyuncu Yeliz Şatıroğlu üstleniyor. Aynı anda 50 salonda vizyona girecek olan film işitme ve görme engelli sinemaseverlere de ulaşmayı amaçlıyor. Film, Sesli Betimle Derneği’nin özel çalışmasıyla sesli betimleme ve işaret diliyle anlatılacak . 

Senaryo ve çekim aşamasıyla birlikte yolculuğu iki yılından fazla süren Aşık, “Uzun İnce Yol” 30 Aralık’ta izleyicileriyle buluşuyor.


Yönetmen Bilal Babaoğlu

Aşka Sürgün, Asi, Genco, Kasaba gibi unutulmaz televizyon dizilerinin senaristlerinden olan ve ilk kez yönetmen koltuğunda oturan Bilal Babaoğlu, “Veysel’i, Aşık Veysel yapan” karşılıksız aşk hikayesini beyaz perdeye taşıyor.

Başrollerini ünlü oyuncu Meltem Miraloğlu, Emirhan Kartal ve Aşık Veysel’in torunu oyuncu Yeliz Şatıroğlu’nun üstlendiği Aşık’ta Uğur Aslan, Hülya Şen, Ahmet Bilgin, Faruk Karaçay gibi usta oyuncular da rol alıyor. 

İşitme ve görme engellilere özel çalışma 

Halen yurtiçi ve yurtdışı festivallerine katılmakta olan filmin yapımcısı işitme ve görme engelli sinema severlere de ulaşmayı amaçlıyor. Sesli Betimle Derneği’nin özel çalışmasıyla sesli betimlemesi ve işaret diliyle anlatımı yapılacak olan Aşık filmi vizyon maliyetleri nedeniyle ilk hafta 50 salonda izlenebilecek. Bununla birlikte izleyici taleplerine göre salon sayının arttırılması hedefleniyor. 

     

 Aşık Veysel biyografisi değil, kurmaca bir aşk hikayesi 

"Aşık" filmi: İzleyiciyle buluşuyor!

Filmin senaristi ve yönetmeni olan Bilal Babaoğlu, filmi yapmaya iten temel amacı “Veysel’i değil aşığı anlatmak istedik” şeklinde özetliyor.

” Filmimiz bir Aşık Veysel biyografisi değil, kurmaca bir aşk hikayesidir. Karşılıksız aşk acısıyla olgunlaşarak kendi türküsünü yakmaya çalışan bir aşığın yolculuğunu anlatıyor. Aşık Veysel, sadece ülkemize değil dünyaya mal olmuş bir ozan, onu tanıtmaya anlatmaya gerek yok. Ama hatırlatmaya ihtiyaç var: Veysel baba, bana göre aşkta hoşgörünün temsili, hoş görünün sınırlarını çizen bir aşık. Kendisini terk edip giden eşinin çorabına, gittiği yerde mağdur olmasın diye gizlice altın koyabilen bir aşığı, çağımız insanına özellikle erkeklerine hatırlatmak gerektiğini düşündüm. Çünkü aşk cinayetleri, kadına yönelik şiddet terör boyutuna vardı. Bu topraklarda dünyaya örnek olacak aşklar yaşandığını ifade eden yönetmen Babaoğlu “olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı” dedi. 

Aşık Veysel’in torunu başrolde 

"Aşık" filmi: İzleyiciyle buluşuyor!

Veysel’in ikinci eşi Gülizar karakterini ise torunu Yeliz Şatıroğlu beyaz perdeye taşıdı. “Dedemle ilgili bir film yapılmış olması beni çok heyecanlandırıyor, çok önemsiyorum. Rolün bana teklif edilmesi benim için de büyük ve çok güzel bir sürpriz oldu. Kendi babaannesini canlandırmak her oyuncunun başına gelebilecek bir şey değil. Açıkçası rolüme hazırlanmakta ve oynamakta pek zorlanmadım. Hem fiziksel olarak hem de mizaç olarak babaanneme çok benzediğimi söylerler. Hoş zaten senaryo da birebir Aşık Veysel’i ve hayatına giren kadınları anlatma iddiasında değildi. Ama çok güzel bir aşk hikayesi aşıklık üzerine bir film” diyen Şatıroğlu, Aşık Veysel dostlarının filme sahip çıkmalarını beklediğini ifade etti. 


Miraloğlu Veysel’in ilk eşini canlandırdı 

"Aşık" filmi: İzleyiciyle buluşuyor!

Hayat Devam Ediyor dizisinde canlandırdığı Hayat karakteriyle iz bırakan Meltem Miraloğlu, Güzelliğin On Para Etmez türküsünde “… Anılmazdı Veysel adı o sana aşık olmasa…” diye bahsedilen Veysel’in ilk eşi Esma karakterini canlandırdı. 

Aşık Veysel’i, Türk halk müziğinde mastır yapmış bir müzisyen canlandırıyor

Aşık Veysel'in hayatı

Büyük ozanın gençlik yıllarına odaklanan filmde Veysel karakterini ise Türk Halk müziğinin genç yıldızlarından Emirhan Kartal canlandırıyor. Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçılarından olan Emirhan da ilk kez bir sinema filminde oyunculuk yapıyor.

Genç yaşına rağmen Kalan Müzik etiketiyle üç albüm çıkaran Kartal, aynı zamanda ” Türk Halk Müziği’nde Frekans Aralıkları” isimli kitabıyla akademik kariyerine devam ediyor. Bir süre Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi almış olan sanatçı Kartal, Veysel rolü için bir yıl usta bir oyuncu koçunun yönetiminde hazırlandığını ifade ediyor.

Aşık Veysel'in hayatı

“Aşık olmayı kim istemez ki” sözleriyle filmde rol alma sürecini değerlendiren sanatçı ” Boyumdan büyük bir işe kalkıştığımın farkındaydım, sürekli Allah’ım bana yardım et diye dua ediyor, Ulu Ozanları yardıma çağırıyordum. Senaryoda “büyük bir aşık (ozan) olmak isteyen Veysel’in hikayesini görünce tam da benim hikayem dedim.

Sivaslıyız, babam elime sazı verdiğinde ben de Veysel gibi yedi yaşındaydım. Erdal Erzincan Hoca’mın kursuna başladım, orası benim anaokulum gibidir. Erdal Abi de ilk ustamdır. Sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı, TRT İstanbul Radyosu Türk Müziği Gençlik Korusu derken geriye baktığımda bağlamaya adanmış bir şekilde yaşamakta olduğumu görüyorum.

Böyle olduğu için de çok mutluyum. Oyunculukta ilk tecrübem, başarı olup olamadığımı izleyici değerlendirecek artık. Ama ben bir bağlama sanatçısı olarak Veysel’in türkülerini çalıp çığırmaya devam edeceğim” dedi. 

Uğur Aslan’ın müzisyen yönü 

Aşık Veysel'in hayatından esinlenen "Aşık" filmi: İzleyiciyle buluşuyor!


Kara Sevda dizisinde canlandırdığı Zehir karakteriyle karakter oyunculuğunda ustalaşan Uğur Aslan ise Veysel’in dostu Kemancı Kasım rolünü canlandırıyor. Müzisyen yönünü öne çıkaran bir rol olduğu için projede yer almaktan büyük heyecan duyduğunu söyleyen Uğur Aslan, “kısıtlı imkanlarla çekilmesine rağmen çok güzel bir film oldu. Film ekibimize ev sahipliği yapan Hatay Büyükşehir Belediye başkanımız Dr Lütfü Savaş’a ve tüm Hataylı hemşerilerime sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Yeşilçam Üniversitesi kurulsaydı nasıl olurdu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.