FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü’nü kim kazanacak?

FIFA dünyanın en iyi taraftar eylemini oylamaya sundu. FIFA.com’da sporseverlerin oylamasıyla kazanan belirlenecek. Liverpool ile Dortmund taraftarları mı? Den Haag taraftarları mı? İzlanda taraftarları mı?

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü'nü kim kazanacak?

Hiçbir karşılık beklemeden sevebilir misiniz? Taraftar, takımını hiçbir karşılık beklemeden sever. Masumca bağlanır, saftır, kendisini takımıyla özdeşleştirir. Futbol taraftarlar için vardır, taraftarlar sevdiği sürece güzeldir. Yeşil çimenlerle kaplı bir alan, iki kale, bir top ve topun peşinden koşan yirmi iki oyuncu… Bu kadar basit bir oyunu dünyanın en görkemli eğlencesi durumuna getiren şey, taraftarların futbola duyduğu sevgidir.

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü (FIFA Fan Award)

Dünya futbolunun patronu FIFA geleneksel olarak düzenlediği yılın en iyileri ödüllerine taraftarlığı yücelten yeni bir kategori ekledi. 2016 yılından itibaren bir taraftar veya taraftar grubu tarafından gerçekleştirilen etkileyici eylemlerden birisi ‘En İyi Taraftar Ödülü’ ile onurlandırılacak.


FIFA, değerlendirme dönemi olarak 1 Ocak ile 15 Ekim tarihlerini belirleyerek tüm dünyada taraftarlar tarafından sunulan akılda kalıcı eylemleri inceleyip ön elemeye yaptı ve resmi web sayfası FIFA.com aracılığıyla üç olayı futbolseverlerin oyuna sundu. Oylama, 9 Ocak 2017 tarihinde sona erecek ve birinciliği kazanan eylem, 12 Ocak 2017 tarihinde FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü ile taçlanacak.

Futbolseverlerin oylamasına sunulan üç olaya kısaca değinelim.

ADO Den Haag taraftarları

Feyenoord 3-1 ADO Den Haag (2016-17 Hollanda Ligi) / 11 Eylül 2016

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü'nü kim kazanacak?

Lahey’in sarı-yeşil formalı ADO Den Haag kulübü bugüne kadar futbol sahasında büyük bir zafere imza atamamış olsa da kulübün taraftarları Rotterdam’ın ünlü De Kuip Stadyumu’nda gerçekleştirdikleri eylem ile tüm sporseverlerin kalplerini okşadılar; maçın başlama düdüğünün çalmasıyla yanlarında getirdikleri oyuncakları aşağı tribünde oturan küçük taraftarlara attılar.

Küçük taraftarlar, Rotterdam’ın Sofya Çocuk Hastanesi’nden maça konuk olarak gelen hasta çocuklardı. Den Haag taraftarlarının futbol tribünlerinden tüm dünyaya yolladığı sevgi mesajı tüm futbol dünyasının dikkatini cezbetti.


Borussia Dortmund ile Liverpool taraftarları

Liverpool – Borrussia Dortmund: 4-3 (2015-16 EUFA Avrupa Ligi, Çeyrek Final Maçı) / 14 Nisan 2016

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü'nü kim kazanacak?

Anfield’a gitsin gitmesin, tüm futbolseverler Liverpool tribünlerinde hiç durmadan yankılanan ‘You’ll Never Walk Alone (Hiçbir Zaman Yalnız Yürümeyeceksin)’ şarkısını çok iyi bilerler. Borussia Dortmund taraftarları ile Liverpool taraftarları Hillsborough faciasının 27. yıldönümü anısına, 60’lı yıllardan günümüze kadar gelen bu özel marşı hep beraber söylediler, İngiliz futbolunun o acı gününü andılar, Hillsborough Stadyumu’nun yeşil çimenlerini gözyaşlarına boğdular. Şarkı, birkaç dakika sürse de İngiliz ve Alman taraftarların futbol dünyasına verdiği mesaj unutulmadı.

İzlandalı taraftarlar

Fransa – İzlanda: 5-2 (UEFA Euro 2016 Çeyrek Final Maçı) / 3 Temmuz 2016

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü'nü kim kazanacak?

İzlandalı taraftarların büyüleyici bir koreografiyle sunduğu destek çığlıkları UEFA Euro 2016’nun unutulmaz simgelerinden biri oldu. İzlanda, çeyrek finalde elense de tüm dünyayı etkileyen tribünleri sayesinde şampiyonanın parlayan yıldızları arasına girdi.

Taraftar ve oyuncuları ahenk içerisinde biraraya getiren bu ilginç tezahürat şampiyonada yer alan diğer takımların taraftarları tarafından da benimsenmişti.

Sporda tribünde kazanmak da mümkündür


2016 yılı boyunca ödüle aday gösterilmese de iz bırakan çok sayıda eylem gerçekleştirildi. Bu tip olaylar insan doğasının vazgeçilmezlerinden olan kazanma duygusuna farklı bir anlam katar. Sporda yalnızca sahada değil, tribünde de kazanabilirsiniz. Taraftarlarımız ağza alınmayacak küfürlerle dolu, utandırıcı tezahüratlar geliştirmek yerine FIFA’nın önerdiği bu asil bakışı kazanmak için çaba göstermelidir. Türk sporunun gelişimi bu uygar bakış açısını kazanmaktan geçiyor.

Fidel Castro: Spora aşık bir devlet adamı

Dünyanın en büyük bütçeli takımları


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.