Juventus: Küllerinden yeniden doğdu

Juventus 2006’da küme düşürüldüğünde otoriteler kulübün artık uzun yıllar zirveden uzak kalacağını düşünüyordu.

Juventus'un muhteşem dönüşü. Küllerinden yeniden doğdu!

2010’da Juventus’un başkanlık koltuğuna oturan Andrea Agnelli herkesi yanılttı. Son 5 yıldır Serie A’da şampiyonluğa ambargo koyan Juventus önce ekonomisini düzeltti, ardından müzesini kupalarla doldurdu.

İtalya’da Juventus eşi benzeri görülmemiş bir geri dönüşe imza atıyor. 2006 yılında patlak veren şike skandalı sonrasında iki şampiyonluğu elinden alınan Torino temsilcisi bir alt lige düşürülmüştü.


Ekonomik yönden çöken, şampiyonluk kupaları elinden alınan ve yıldız futbolcularını kaybeden Juventus’un eski günlerine dönmesinin çok zor olduğu konuşuluyordu. Siyah-beyazlılar doğru yapılanma, yerinde harcamalar ve akılcı sponsorluk anlaşmalarıyla tüm futbol kulüplere ders olacak şekilde tekrar zirveye adını yazdırdı.

Serie A’da son 5 yıldır şampiyonluk kupasını kimseye kaptırmayan Juventus’un bu başarısını KPMG Football Benchmark ekibi inceledi. Bir kulübün dirilişini anlatan araştırmanın öne çıkan başlıkları şöyle…

Yeni stadı açıldı, yenilmez armadaya dönüştü

Juventus

Siyah-beyazlılar 2011 yılının eylül ayında yeni stadına taşındı ve evinde yenilmez bir hale dönüştü. Torino temsilcisi Juventus Stadyumu açıldığından bu yana evinde yüzde 78’lik müthiş bir galibiyet oranı yakaladı. Yeni stadyumla birlikte galibiyetler gelirken kulübün kasası da doldu. 2010-11 sezonunda eski stadı Olimpico’da 11.5 milyon euro gişe geliri sağlayan Juventus, yeni stadında ise (geçen sezon) 44.1 milyon euro elde etti.

Sponsorluk gelirlerini artırdı

Juventus ticari anlaşmalara imza atarken sıkı pazarlıklar yaptı. Daha önce malzeme sponsoru Nike’tan 13 milyon euro kazanan Juventus, Adidas’la 23 milyon euroya el sıkıştı. Göğüs reklamını da değiştiren Juve, yılda 13 milyon euro kazandığı eski sponsoruyla yolları ayırdı ve 17 milyon euroya Jeep’le anlaştı.


Televizyondaki her dakikası altın değerinde

Torino temsilcisinin yeşil sahadaki başarısı kasasını da dolduruyor. Siyah-beyazlıların toplam gelirinin yüzde 57’sini yayın hakları oluşturuyor. İtalya’da yayın gelirleri geçmiş sonuçlar ve taraftar kitlesi baz alınarak dağıtılıyor. Bu dağıtım sistemi de Juventus’un yayın gelirlerinden aslan payını almasını sağlıyor. Avrupa futbolunun en büyük organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi’nde düzenli olarak boy gösteren Juventus, 2015-16 sezonunda toplam 76 milyon euro para ödülü kazandı.

Yönetim bunların yanı sıra 2011 yılı sonunda 120 milyon euro sermaye artırımına giderek mali sürdürülebilirliği geliştirdi ve son 2014/2015 ve 2015/2016 sezonlarını net karla kapattı.

Okul, eğitim merkezi ve otel yapılıyor

Gelirlerini artıran ve kasasını dolduran Juventus yatırım da yapıyor. İtalyan ekibi Meksika, Nijerya ve Azerbaycan’da çeşitli bölgesel ortaklıklara gitti. Bunun yanı sıra JVillage projesi de 2017 sonunda hayata geçecek. Yeni stadyumun çok yakınındaki JVillage projesinde yeni bir kulüp binası, eğitim merkezi, bir otel, konsept mağaza ve uluslar arası bir okul bulunacak.

Gelirler transfere, transferler zaferlere dönüştü

Artan gelirler, yönetim tarafından futbol takımına yatırım olarak yansıtılıyor. Personel maliyetleri son altı yılda yüzde 12, bonservis bedelleri ise yüzde 14’lük büyüme gösterdi. Futbol takımına yapılan doğru transferlerle Juventus üst üste beş kez şampiyonluk ipini göğüslemeyi başardı. Ayrıca 2015 yılında Şampiyonlar Ligi’nde final oynayan Juventus, Barcelona’ya 2-1 kaybederek kupayı son anda elinden kaçırdı.

Sosyal medyada da AC Milan’ı solladı

İtalyan temsilcisi uluslararası arenadaki etkisini de artırdı. Sosyal medyada en çok takip edilen AC Milan‘ı geride bırakan siyah-beyazlılar, artan popülaritesiyle ticari hasılatını da büyüttü. Siyah-beyazlılar sosyal medya takipçisi açısından Avrupa’nın en önemli kulüpleri arasına tekrar girmeyi başardı.


Araştırma, Avrupa’da başarılar kazanmayı planlayan Türk kulüplerine de yol gösterecek bir kaynak niteliği taşıyor. Gelirlerini adım adım büyüten, akılcı sponsorluk anlaşmalarını doğru transfer hamleleriyle güçlendiren Juventus, futbolun artık sadece yeşil sahada oynanmadığını bir kez daha kanıtladı.

Türk Futbolu Mutlu Günlerine Nasıl Dönebilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.