Almanya’dan hakaretle ilgili flaş karar

Almanya’da Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Bakanlar kurulunun yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen yasanın iptalini öngören tasarıyı onayladığını twitter hesabından yaptığı paylaşımda duyurdu.

Almanya'dan hakaretle ilgili flaş karar

Reuters’ın haberine göre; Bakanların dün aldığı kararla gündeme gelen yasa, Alman  komedyen Jan Böhmermann’ın geçen yıl bir televizyon programında  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret eden sözlerinden sonra gündeme gelmişti.

Adalet Bakanı Heiko Maas, “Lese majeste, yani kraliyete karşı işlenen suç kavramına artık ceza hukukumuzda yer yoktur” dedi.


Maas, yabancı bir lidere hakaret etmenin suç olmaya devam edeceğini ancak bunun herhangi bir kişiye hakaretten farklı olmayacağını söyledi.

Bakanlar kurulunun dün aldığı kararın, parlamentonun alt kanadında onaylanması gerekiyor. Erdoğan, söz konusu yasaya dayanarak Böhmermann aleyhinde
Almanya’da savcılığa başvurmuştu.

Almanya'dan hakaretle ilgili flaş karar

Alman komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ithaf ettiği ‘belaltı şiir’ Almanya parlamentosunda okunmuştu.

‘Yabancı devlet büyüklerine hakaret’i düzenleyen 103’üncü maddenin kaldırılmasının karara bağlanması için yapılan görüşmeler esnasında söz alan Hıristiyan Demokrat Birlik milletvekili Detlef Seif, Böhmermann’ın şiirini parlamento kürsüsünden okumuştu.

Parlamentoda 103’üncü maddenin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mülteci anlaşması, vize muafiyeti, insan hakları ihlalleri ve terörle mücadele yasası da konuşuluyordu.

Seif’ın şiiri okumasını televizyondan takip eden Böhmermann ise bir fotoğraf çekerek Twitter’da paylaşmıştı.Almanya'dan hakaretle ilgili flaş karar

Böhmermann’ın televizyon programında okuduğu şiir, Türkiye’yle Almanya arasında diplomatik krize neden olmuş, hem hükümet hem de Erdoğan, komedyenin ‘hakaret ettiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti.

Savcılık şikayet üzerine yaptığı soruşturmayı kapattı ancak  Erdoğan’ın Böhmermann’a karşı açtığı şahsi hakaret davası devam ediyor. Hamburg mahkemesinin Erdoğan’ın Böhmermann’ın hakaret içeren şiiri için yasaklama talebi konusunda 10 Şubat’ta karar
vermesi bekleniyor.


Son olarak Angela Merkel, Böhmermann’a soruşturma açılmasını onaylamıştı.

Böhmermann’ın Almanya’da sebep olduğu Erdoğan krizi

Almanya’dan Türkiye’ye yanıt: Avrupa şantaja boyun eğmeyecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.