Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sonrası ikinci tur haritası

AK Parti’nin 18 maddeden oluşan Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sona erdi, Meclis ikinci tura hazırlanıyor. Partilerin yol haritaları ise yavaş yavaş belli olmaya başladı.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sonrası ikinci tur haritası

Partilerin ikinci tur haritası

CNN TÜRK muhabiri Seçil Özer’in aktardığı bilgilere göre; Başbakan Binali Yıldırım, AK Partililerle bir toplantı yapacak, birinci tur için teşekkür edecek. İkinci tur için de CHP’nin protestolarına karşı AK Parti’nin nasıl hareket edeceğiyle ilgili talimalatları olacak.

CHP ise kendi aralarında istişarelerini sürdürmeye devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, mücadelelerinin ikinci turda daha sert devam edeceğini dile getirdi. Eğer ikinci turda açık olmaya olursa bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini ifade etti.


Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sona erdi

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sonrası ikinci tur haritasımeleri sona erdi

Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişi öngören ancak içeriğinde “Başkan” yerine “Cumhurbaşkanı” ifadesi kullanılan anayasa değişikliği teklifinde ilk tur görüşmeleri sona erdi. Değişiklik teklifinin 18. ve son maddesi de TBMM Genel Kurulu’nda 344 oyla kabul edildi.

Oylamada 131 milletvekili ret, 1 milletvekili çekimser oy verdi. 2 boş oy verilirken, 3 oy da geçersiz sayıldı.

Anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi, partili Cumhurbaşkanı kavramını düzenliyor. 18. maddeye göre, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine” dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

Daha önce teklifin 17. maddesi de 342 oyla kabul edilmişti

Bu maddede “TBMM’nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27. Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak” düzenlemesi yer alıyor.

İçtüzük gereği iki gün ara verildikten sonra Meclis Genel Kurulu’nda ikinci tur görüşmelere başlanacak.

AA: AKP en geç 16 Nisan’da referandum planlıyor

Anadolu Ajansı (AA), ikinci turda en az 330 oya ulaşılması halinde, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) anayasa değişikliğine ilişkin referandumunun en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan’da yapılmasını planladığını duyurdu.

AA’nın haberine göre AKP, TBMM Genel Kurulu’nda ikinci tur oylamanın 18 Ocak Çarşamba günü başlatılmasını, günde 6 maddenin kabul edilmesini, teklifin tümünün de en geç 21 Ocak Cumartesi günü kabul edilerek kanunlaşmasını hedefliyor.

Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun, TBMM Genel Kurulu’nda ikinci turda en az 330 oy alması halinde, 23 ya da 24 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması planlanıyor.

Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanunu onaylamak için kendisine tanınan 15 günlük yasal süreyi kullanmasına göre, referandum tarihi kesin olarak belirlenecek ve referandum, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak.


İlk turda daha önce kabul edilen maddeler

  1. Madde: Yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren birinci maddeye 347 kabul oyu geldi.
  2. Madde: Teklifin, milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkarılmasını öngören ikinci maddesi 343 oyla kabul edilmişti.
  3. Madde: Seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. Madde 341 oyla kabul edilmişti.
  4. Madde: “TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını” öngören 4. madde 343 oyla kabul edilmişti.
  5. Madde: Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı 5. madde ise 343 oyla kabul edildi.
  6. Madde: Gensoruyu kaldıran 6. madde 343 oyla kabul edildi.
  7. Madde: Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 7. madde de 340 oyla kabul edildi.
  8. Cumhurbaşkanı’na yürütme yetkisi veren ve ‘Devlet Başkanlığı’ sıfatı getiren 8. madde 340 oyla kabul edildi.
  9. Madde: Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu düzenleyen 9. madde 343 oyla kabul edildi.
  10. Madde: Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların cezai sorumluluğunu düzenleyen 10. madde 343 oyla kabul edildi.
  11. Madde: Cumhurbaşkanı’na TBMM’yi feshetme ve TBMM’nin beşte üç çoğunlukla erken seçim kararı alma yetkilerini düzenleyen 11. madde 341 oyla kabul edildi.
  12. Madde: Cumhurbaşkanı’na olağanüstü hal ilan etme yetkisi veren 12. madde 344 oyla kabul edildi.
  13. Madde: 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası kaldırılan askeri mahkemelerin hangi koşullar altında kurulabileceğine ilişkin düzenlemeye yer verilen 13. madde 343 oyla kabul edildi.
  14. Madde: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adını ‘Hakimler ve Savcılar Kurulu’ şeklinde değiştiren ve kurulun üye sayısını 13, daire sayısını 2 olarak belirleyen 14. madde 341 oyla kabul edildi.
  15. Madde: Cumhurbaşkanının bütçe kanun teklifini TBMM’ye sunmasını öngören 15. madde 341 oyla kabul edildi.
  16. Madde: Anayasa değişiklik teklifinde önerilen hükümet sistemine uyumluluk için anayasanın farklı maddelerinde değişiklikleri öneren 16. madde 341 oyla kabul edildi.

İkinci tur belirleyici olacak

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sonrası ikinci tur haritası

İkinci tur, Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’de kabul edilmesi için belirleyici olacak. Çünkü ilk turda maddeler 330 oyun altında bir kabulle geçmiş olsa bile ikinci tur oylamada bu sayının üstüne çıkılması maddenin kabul edileceği anlamına geliyor.

TBMM Genel Kurulu’nda, ikinci turda, teklifin tümü ve maddeleri görüşmeye açılmayacak.

Vekiller, maddeler ve teklif üzerine konuşma da yapmayacak, sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek.

Birinci turda üzerinde değişiklik önergesi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemiyor.

İkinci turda da teklifin kabul edilmesi için Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun, yani en az 330 milletvekilinin “Evet” oyu vermesi şartı aranıyor. Bu oylamalar gizli yapılacak.

İkinci turda, 330’un altında oy alan madde tekliften düşecek.

Teklifin tamamının oylamasında da kabul oylarının 330’un altında kalması halinde anayasa değişiklik teklifi tamamıyla düşecek.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi halinde teklif, Cumhurbaşkanınca da onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlandıkdan 60 gün sonraki ilk pazar günü referanduma sunulacak.

Teklifin referandumda kabul edilmiş sayılması için, kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının “Evet” olması gerekiyor.

İkinci tur 18 Ocak’ta başlayacak.

Reddedilirse bir yıl içinde Meclis’e getirilemiyor

TBMM tarafından reddedilen kanun tasarı veya teklifler, redddilmesinin üzerinden 1 yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde tekrar TBMM’ye getirilemiyor.


Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor. Cumhurbaşkanın bu kanunları 15 gün içerisinde incelemesi gerekiyor.

Ak Parti ilk dört madde değişebilir dedi MHP tepki gösterdi

Bugün seçim olsa neleri hatırlamalıyız?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.