Dünya’nın yer çekirdeğindeki kayıp element

Japon bilim insanlarına göre Dünya gezegeninin çekirdeğindeki kayıp element silikon olabilir.

Dünya yer çekirdeği 'kayıp element' silikon

Japon bilim insanları, Dünyanın çekirdeğini oluşturan “kayıp elementin” silikon olduğunu ileri sürüyor. Bulgulara göre çekirdekte yüzde 5 oranında silikon bulunuyor.

Uzmanlar, uzun süredir demir ve nikelden sonra dünyanın çekirdeğindeki önemli bir oranı oluşturan elementin ne olduğunu arıyordu.


Dünyanın en iç kısmını oluşturan yer çekirdeğinin yüzde 85’nin demirden yüzde 10’unun da nikelden oluştuğu biliniyor. Bilim adamları kalan yüzde 5’lik kısmı oluşturan elementi bulmak için yıllardır çalışma yapıyor. Yaklaşık 3 bin kilometre derinlikteki yer çekirdeğini doğrudan incelemek mümkün olmadığı için bilim adamları, sismik dalgaların bu bölgeden nasıl geçtiğini izliyor.

ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen Amerikan Jeofizik Cemiyeti Güz Toplantısı’nda sunulan çalışmada bilim adamlarının yıllardır izini sürdüğü kayıp elementin silikon olduğuna işaret edildi.

Dünya’nın çekirdeğindeki ‘kayıp element’

Bilim insanlarının Dünya’nın çekirdeğinde on yıllardır ne olduğu anlaşılamayan maddeyi tespit etme çalışmalarında sona gelinmiş olabilir.

Dünya çekirdeğinin 1200 km’lik yarıçapa sahip dev bir bilye olduğu biliniyor.


Dünyanın yer çekirdeğinin 'kayıp elementi' bulundu

Araştırmayı yöneten Tokyo Üniversitesi Öğretim Üyesi Eiji Ohtani, “Demir-nikel alaşımları içinde erimiş halde bulunan silikonun, yer çekirdeğinin yüzde 5’ini oluşturduğuna inanıyoruz.” dedi.

Eiji Ohtani liderliğindeki bir ekip dünyanın çekirdeğindeki ısı ve basınç ortamını yeniden yarattı. Ohtani “Laboratuvar ortamında yer çekirdeğindeki yüksek ısı ve basınç koşullarını oluşturduk. Demir ve nikel alaşımına da silikon ekledik. Daha sonra buna yer çekirdeğinde söz konusu ısı ve basıncı uyguladık. Örnek alaşıma yüzde 5 oranında silikon eklenince de gerçek çekirdek bileşimine ulaşılabildik. Sismik verilerden elde ettiğimizle tutarlı sonuçlar elde ettik.” ifadelerini kullandı.

Silikonla ilgili bu keşifle bilim adamlarının Dünyanın nasıl oluştuğunu anlamasına yardımcı olacağı bekleniyor.

Silikonun varlığı

Dünyanın yer çekirdeğinin 'kayıp elementi' bulundu

BBC’nin haberine göre, Ohtani silikonun varlığını tam anlamıyla doğrulamak için daha çok deney yapmaları gerektiğini söyledi ve başka elementlerin de bulunduğu ihtimalini dışlamadıklarını ifade etti.

Araştırmayı yorumlayan Cambridge Üniversitesi’nden Simon Redfern, “Bu zorlu deneyler gerçekten heyecan verici ve dünyanın 4,5 milyar yıl önce oluşmasından hemen sonra, çekirdek dünyanın kayalık kısımlarından ilk ayrılmaya başladığında neye benzediğini anlayabilmemiz için bir pencere açıyor” dedi.


Ancak Redfern, son dönemde yapılan diğer bazı çalışmaların da oksijenin dünyanın çekirdeğindeki önemli bir element olabileceği sonucuna vardığını vurguladı.

Machu Pichu’daki Altın Güneş Diski


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.