Kartal Eddie: Kazanamamak başarısızlık değildir!

Geride kalmış iki insan, ortak bir rüya… Kazanamamak başarısızlık değildir! Kartal Eddie (Eddie the Eagle) 2016’da vizyona girmiş spor filmleri arasında.

Geride kalmış iki insan, ortak bir rüya. Kazanamamak başarısızlık değildir! Kartal Eddie (Eddie the Eagle) 2016'da vizyona girmiş spor filmi.

Kuş kanadı ol! Kayakların yukarıda, bacakların geride…

Kartal Eddie, gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenilerek çekilmiş mizahi bir spor filmi. Türkiye’de yeni yeni popülaritesi artmakta olan kış sporlarının en çok seyirci çeken dallarından birisi olan kayakla atlama üzerine kurulu, ilham verici bir öyküye sahip. Başarı kavramına yeni bir bakış açısı önererek seyirciyi düşünmeye yöneltiyor.

Eğlendirirken düşündüren bir film…

Michael Edwards, olimpiyatlarda yarışmayı çocukluğundan beri yaşamının tek amacı olarak görmektedir. Birçok spor dalını kendine ait komik yöntemler ile denedikten sonra gönlünü kayakla atlama sporuna kaptırır. Hedefi, kayakla atlamacı olarak Büyük Britanya’yı olimpiyatlarda temsil etmektir ama ülkesinin kayakla atlama takımı olmadığı gibi olimpiyat komitesinin kayakla atlama takımı kurmak gibi bir niyeti yoktur. Eddie, eski bir kayakla atlamacı olan Bronson Peary’den ders alarak hazırlıklarına başlar. Gerçekleşmesi olanaksız bir rüyanın peşinden koşmaktadır.


Yönetmen Dexter Fletcher, gerçek bir yaşam öyküsünü mizahi ve akıcı bir anlatımla sunmuş. Anlatıma mizah katılması öyküyü gerçek yaşamdan uzaklaştırsa da seyirciyi güldürmesi nedeniyle filmin seyir zevkini arttırıyor.  Kayakla atlama sporu  o kadar güzel anlatılıyor ki daha önce hiç yapmamış olsanız bile sporcuların duygularını ve içinde bulundukları riskleri hissedebiliyorsunuz. Filmin finalindeki unutulmaz atlayış biraz abartılı bir sahneyle aktarılmış olsa da seyirciyi tatlı bir heyecana boğuyor. Sanki, Eddie ile beraber havada süzülüyor ve kızaklarıyla buzun üzerine konuyorsunuz.

Kartal Eddie (Eddie the Eagle) 2016 sinema vizyon

Başrol oyuncusu Taron Egerton’ın filmde çizdiği kişilik gerçek Eddie Edwards’a göre daha komik ve sıradışı görünüyor. Komik duruma düşmeyi umursamayan, zaman zaman iletişim sorunları yaşayan, toplum dışında kalmış bir kişilik olarak yansıtılmış. Ünlü oyuncu Hugh Jackman ise Eddie Edwards’ın çalıştırıcısı Bronson Peary’i oynuyor. Bronson Peary, hayal ürünü bir karakter olsa da filmin öyküsü içerisinde ciddi bir ağırlığı var. Kartal Eddie’ye kayakla atlama sporunu öğretmesinin yanında rüyalarını gerçekleştirmesini sağlayan akıl hocası olarak da öne çıkıyor.

Kayakla atlama kış sporlarının en çok seyirci çeken dallarından birisidir.

Kayakla atlama, en popüler ve gösterişli kış sporlarından birisidir. Soğuk iklim şartlarının hakim olduğu ülkelerde, genelde erkekler tarafından yapılır. Havada süzülme, denge sağlama ve kayaklara hakimiyet başarılı bir atlayışın temel unsurlarıdır. Kayakla atlamacı cesaret ve güçlü sinirlere gereksinim duyar. Zira, bir atlayış genelde sekiz ile on saniye arasında sürer, yaklaşık iki ile üç saniye arasında havada uçulur. Çıkıştan inişe kadar geçen kısa süre boyunca doğru hareketleri yapmadığınız takdirde iniş sonrasında çok ağır sakatlıklara uğrayabilirsiniz. Ülkemizde henüz emekleme devresinde olan kayakla atlama spor kulüplerinin ilgisini beklemektedir.

Kartal Eddie (Eddie the Eagle) 2016 trailer fragman teaser film sinema

Baron de Coubertin: ‘Olimpiyatlardaki en önemli şey kazanmak değil katılmaktır. Hayatta önemli olan zafer değil, mücadeledir.’

Kartal Eddie Edwards olimpiyat ruhuna ateşleyen, unutulmaz bir simge olarak anımsanır. Yarıştığı kategorilerde sonuncu olmasına karşın olimpiyat tarihinin en parlak yıldızlarından birisi olmayı başarmıştır. Asıl adı Michael Edwards olan ünlü sporcu, 1988 Calgary Olimpiyatlarında Büyük Britanya’nın kayakla atlama takımında yarışarak 1929 yılından beri ülkesini bu dalda temsil eden ilk kayakçı olarak tarihe geçti. Zafer öyküsünü şampiyonluklar ile değil, olimpiyat ruhunu şahlandırarak yazdı. Kapanış töreninde Organizasyon Komitesi Başkanı Frank King ‘…Bazılarınız kartal gibi süzüldü’ sözleriyle atıfta bulunarak kendisine teşekkür etti. Calgary Olimpiyatları’ndaki macerası çağdaş olimpiyatların kurucusu Baron de Coubertin’e sunulan bir saygı duruşudur.

Kartal Eddie, başarı ve kazanmak adına ilginç mesajlar veriyor.

1988 Calgary Olimpiyatlarının kapanış töreninde Kartal Eddie’nin adının anılması başarının tek ölçütünün kazanmak olmadığını kanıtlıyor. Kazanma iddiasından uzak, sade bir varoluş mücadelesi de kazanmak kadar saygıya değerdir. Şunu unutmamalıyız ki kazanan, her zaman birinci olan değildir. Zafer, bizi mutluluğa eriştirecek rüyalarımızı gerçekleştirmektir.


Kartal Eddie; yaşama ilişkin yararlı mesajlar veren, eğlendirici bir film. Spor filmlerine özel bir ilginiz olmasa da zevkle seyredebilirsiniz. Spor filmlerinden hoşlananlar ise alışılagelmiş bir şampiyonluk öyküsünden çok alçakgönüllü bir başarı öyküsü izlemenin tadına varabilirler. İyi seyirler…

Kartal Eddie (Eddie the Eagle) 2016

Yönetmen: Dexter Fletcher

Senaryo: Sean Macaulay, Simon Kelton

Yapım: A.B.D., Almanya, İngiltere

Yapım Yılı: 2016


Oyuncular: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Jim Broadbent

Ateş Arabaları: Hedefe ulaşmak için her şey feda edilebilir mi?


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.