Ateş Arabaları: Hedefe ulaşmak için her şey feda edilebilir mi?

Ateş Arabaları: Yalnızca bir kişi ‘en iyi’ olabilir… İki genç atlet, hedeflerine ulaşmak için her şeyi feda edebilir. Onurları hariç… 

Chariots of Fire: Ateş Arabaları

Chariots of Fire, bütün zamanların en iyi spor filmleri listelerinde sürekli olarak üst sıralarda yer bulan, görülmesi gereken filmler listenize alabileceğiniz ilgi çekici bir örnek olarak göze çarpıyor. Atletizmin en çok ilgi çeken dallarından 100 metre ve 400 metrede yarışan iki atletin gerçek yaşam öyküsünü konu almış.

“Tanrı beni hızlı yarattı. Ve koştuğum zaman O’nun memnuniyetini hissediyorum.”

Öykü; 1919 yılında başlıyor ve 1924 olimpiyatlarında son buluyor. Cambridge Üniversitesi öğrencisi musevi atlet Harold Abrahams ile protestan İskoç atlet Eric Liddell ulusal yarışmalarda kazandıkları birincilikler ile parlar ve 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’nda Büyük Britanya’yı temsil etmek üzere atletizm takımına seçilirler. Abrahams, musevi olması nedeniyle gördüğü ayrımcı davranışlara olimpiyat madalyasıyla karşılık vermeye çabalarken, Eric Liddell dinsel inancını onurlandırmanın savaşımı içerisindedir. Kişisel hedeflerine ulaşmak için var güçleriyle çalışarak kıyasıya bir rekabete girerler. En iyi olmak için herşeyi feda etmeye hazır olan iki genç kalplerinde yaşattıkları değerleri yüceltmek uğruna herşeyi feda etmeye hazırdırlar.


cof

İngiliz sineması için son derece önemli bir yapım

Chariots of Fire, 1981 yılında vizyona girdi ve sinemaseverler tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı. Yönetmen Hugh Hudson, düşük bir bütçeyle çekilmiş olması nedeniyle son derece sade bir anlatım tekniği kullanmış. Sporun ve olimpiyatların manevi değerlerini başarıyla yansıtırken, müzik ve ağır çekimlerin desteğiyle yarış sahnelerini duygusal açıdan yoğunlaştırmış. Arap asıllı Antrenör Sam Mussabini’yi canlandırarak En İyi Yardımcı Oyuncu dalında BAFTA ve Altın Palmiye ile taçlanan Ian Holm parlak performansı ile dikkat çekiyor. İki genç atleti oynayan Ben Cross ve Ian Charleson hem dramatik sahnelerde hem de koşu sahnelerinde başarılı bir oyunculuk sergiliyorlar.

eric-liddell

Yapım, Britanya Film Enstitüsü tarafından Britanya sinemasının en iyi 19. filmi seçildi. En İyi Film ve En İyi Kostüm dalında BAFTA Ödülü; En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Film Müziği ve En İyi Kostüm dallarında Oscar Ödülü kazandı. Filmin zaman zaman dramatik sahnelerle duraklayan, zaman zaman koşu sahneleriyle hızlanan temposuna sinema dünyasının en güzel melodisi eşlik ediyor. Ünlü sanatçı Vangelis’e ait olan müzikleri dinlerken o ünlü melodiyi hemen anımsayacaksınız.

Ateş Arabaları (Chariots of Fire), günlük yaşamımızda sıkça kullanabileceğimiz çok değerli mesajlar veriyor. Kazanmak için çok şey feda etmek zorunda olduğunuz gerçeğinin sürekli vurgulanmasının yanında onurlu ve ilkeli olmanın değeri ön plana çıkarılmış, ayrımcılık sertçe eleştirilmiş. Musevi atlet ile kendisini başarıya götüren Arap antrenörü arasındaki göz yaşartıcı sevgi ve bağlılık günümüzün dünyası için dikkat çekici bir barış mesajı olarak aklınızda kalacaktır. Cambridge’li profesörlerin kurum bünyesindeki sporlara ilişkin ilettikleri noktaların da altını çizmek isterim. Sporun anlamını unutanlar için iyi bir hatırlatma olacağına inanıyorum.

“Cambridge’deki sporlar karakter yaratır, sadakat, yoldaşlık ve karşılıklı sorumluluk aşılar. Dürüstlük ve cesaret verir.”

Spor filmlerini seven sevmeyen tüm sinemaseverlere Ateş Arabaları’nı izlemesini öneririm. Zaman ayırmaya değer. İyi seyirler…

Fragman: Chariots of Fire (Ateş Arabaları)

https://www.youtube.com/watch?v=PWle59ZHPIM


Chariots of Fire (Ateş Arabaları)

Yönetmen: Hugh Hudson

Senaryo: Colin Welland

Müzik: Vangelis

Oyuncular: Ben Cross, Ian Charleson, Iam Holm

Yapım Yılı: 1981

Ülke: İngiltere


Filmekimi 15 yaşında: Bilet satışları 1 Ekim’de satışta


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.