Başbakan Binali Yıldırım referandum tarihini açıkladı

“1923’te Cumhuriyet ilan edildi rejim tartışması sona erdi” diyen Başbakan Binali Yıldırım, referandum tarihi hakkında açıklama yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım'dan referandum tarihi açıklaması
(İHA)

Başbakan Binali Yıldırım’ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım partisinin genel merkezinde düzenlenen AK Parti 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Yıldırım 23 ile yatırım desteği verileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Dün 23 ilimizi ilgilendiren önemli adımlar attık. Bu bir günde attığımız adım değil. Bunun hazırlanması için önemli bir çalışma oldu. Doğu ve Güneydoğu’da yatırımcılarla görüşüldü. Onların talepleri dinlendi ve beklentileri görüşüldü.


Ortaya çıkan sonuç gayet memnuniyet verici. Program resmen dün başladı. Program kapsamında yatırım yapan herkese yapacağı yatırımla ilgili fizibilite hazırlama, danışmanlık gibi hizmetleri devlet verecek. Yatırım için arsa temininden başlayarak desteği vermeye devam edeceğiz. Fabrika kurulduktan sonra iş bitmiyor. Devamı var… İçeriye alet, edevat ne lazımsa…

Onunla ilgili de destek veriyoruz, iki yılı ödemesiz faizsiz kredi şeklinde. Sıra geldi işletme desteğine. Yine dört yıl süreyle işletme kredisi olarak yatırımcılara temin edilmiş olacak. Bu üretim ve imalat ile ilgili konular. Hizmet sektörü ile ilgili olarak da destekler var. Birincisi çağrı merkezi kurmak isteyenlere ikincisi veri merkezi kurmak istiyorlarsa onlara da destek vereceğiz. Bu iki sektör oldukça önemli.”

Komşu ülkelerle ilişkiler

Suriye’de  ateşkes sağlanması hakkında konuşan Binali Yıldırım, Rusya ve İran’la anlaşma yapıldığını ifade etti. Başbakan Binali Yıldırım: “Cumhuriyet tarihinde kalıcı sonuçları olacak düzenlemeler yaptık. Suriye’de ateşkesin sağlanması için Rusya ve İran’la birlikte anlaşma yapıldı. Kazakistan Astana’da bu üç ülkenin ateşkese uyduğunun mutabakatı yapıldı. Bundan sonraki siyasi süreç için de çalışmalar başlatıldı.

Irak meselesini konuşa konuşa halledelim dedik. Biz komşuyuz, komşunun komşunun külüne ihtiyacı vardır dedik ve Irak’la Başika ve Musul konusu başta olmak üzere PKK ile mücadele ve Sincar’da oldubittilerin nasıl ele alınacağını değerlendirdik. Bütün bunları yapınca Türkiye’nin bölgedeki etkinliği arttı. 1 yıl öncesinde Türkiye’nin varlığını hesaba katmayanlar şimdi Türkiye’nin dediğinden çıkmıyor.

Türkiye’nin gücü milletin gücünden geliyor ve Cumhurbaşkanımızın dirayetinden geliyor. 8 Şubat’ta Cenevre’de yapılacak görüşmelerde Türkiye, Suriye ve İran başta olmak üzere Birleşmiş Milletler siyasi çözümü konuşmaya başlayacaklar. Üç ülke Suriye’deki siyasi sürece uluslararası toplumun katkı sağlamasını bekliyor.”

‘Suriyeliler bölgelerinde emniyet sağlandığında ülkelerine dönecekler’

“Suriye’de barışın sağlanması ve terör örgütlerinin temizlenmesi için biz Fırat Kalkanı Operasyonu’yla amansız bir mücadele veriyoruz. Kardeş Suriye halkının kalkınması öncelikli hedefimizdir. Tabii zor zamanlarda ekmeğimizi paylaşacağız ancak ülkelerinde huzur, barış ve emniyet sağlandığında onlar da memleketlerine dönecekler.

Ne demişler bülbülü altın kafese koymuşlar ille de vatanım demiş. İnsanın vatanı ne kadar zor olsa da her zaman aklındadır her zaman hasretindedir. Yurt dışında yıllarca yaşayan vatandaşlarımız köyüne gelmenin hasretiyle orada kalıyorlar dolayısıyla vatan aşkı bambaşkadır. Londra varken neden Sudan’da yaşayayım diye düşünmeyin. Oraya gittiğinizde kendi memleketiniz burnunuzda tüter bir an önce geri dönmek isteyeceksiniz. O nedenle bu ülkenin kıymetini bilmeyenlere gereken cevabı vereceğiz.”

Anayasa değişikliği meselesi

“Anayasa değişikliği konusunda TBMM kararını verdi AK Parti felsefesine, değerlerine yakışır bir dayanışma ruhunu bu büyük grup mecliste kendini gösterdi. Bütün Milletvekili arkadaşlarımın gösterdiği birlik beraberlik ve kardeşlik ruhu için bir kez daha teşekkür ediyorum. Gönüldaş olmanın, yoldaş olmanın gururunu bir kez daha yaşadım. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Aydınlık Türkiye’nin yarınları ve devletimizin bekası için tarihi bir görev yapıyoruz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir düsturuna yürekten inandık. Sizler milli iradeye sahip çıktınız. Milli iradeyi alaşağı etmek isteyenlere bekledikleri fırsatını vermediniz. Sergilediğiniz örnek dayanışma siyasi tarihimize geçmiştir. AK Parti ayrılıkçı, bölücü, vesayetçi fitne odaklarına karşı milletin kararlarını temsil eden siyasetin adıdır. AK Parti millet gücünün üstünde güç tanımadığı için Türkiye’nin en güçlü siyasi partidir.”

‘Ana muhalefet vesayetin sözcülüğünü yaptı’

Anayasa değişikliği konusunda konuşan Binali Yıldırım ana muhalefet partisini sert sözlerle eleştirdi. Yıldırım: “Türkiye uzun zamandır vesayet anayasalarının yol açtığı sorunları çözmeye çalışıyor. 82 Anayasası 18 kez değiştirildi. Biz 19’uncu değişikliği de geçtiğimiz günlerde Meclis’te halk oylamasına gitmek üzere geçirdik. Darbe şartlarında hazırlanan bu anayasa maalesef bugünkü Türkiye’nin isteğini karşılayamıyor. Türkiye’nin önünde bir engel.

Şimdi bu anayasa değişikliğinin karşısında olanlara söyleyeceğim birkaç söz var. Yıl 2007 AK Parti iktidar 363 milletvekili var ve AK Parti’ye bugün ‘hayır’ diye mücadele eden ana muhalefet partisi sen 363 milletvekiliyle Cumhurbaşkanı seçemezsin dedi. Aslında onun dediği arkadaki vesayet odaklarının dediğidir. Ana muhalefet partisi o gün kendi fikrini değil arkadaki güçlerin dayatmasını geldi vesayetçilerin sözcülüğünü yaptı. Demokrasinin değil vesayetin sözcülüğünü yaptı. O gün 367 icadıyla Cumhurbaşkanı seçimlerini engellemeye çalıştılar.

Neymiş efendim 367, 3’te 2 vekil sayısı olmazsa meclis toplanamaz Cumhurbaşkanı seçilemezmiş. O zaman Atatürk’ün seçimi de yanlış. Atatürk’ü eğer onların kafasına göre düşünüyorsak, Atatürk, İnönü, Celal Bayar hepsinin seçimi hukuken sakat öyle mi? Değerli kardeşlerim bunu 21. yüzyıl Türkiye’sinde yaşadı asırlar önce değil. Madem öyle işte böyle dedik vatandaşa gittik. Vatandaş dedi ki vesayetçileri defedeceğiz Cumhurbaşkanını biz seçeceğiz dedi. Aslında bu değişiklik o gün yapılmalıydı, o günün şartlarında yapılamadı.


Şu anda yapılan 2007 referandumunun eksik kalan kısmını tamamlamaktır. Gürültü patırtı, rejim değişiyor, Türkiye elden gidiyor onlar kendileri gidiyor. Feryadı figanı Türkiye için değil kendi ikbal meseleleri için. Türkiye’nin bir yere gittiği yok. Türkiye emin adımlarla muaasır medeniyetler seviyesine doğru ilerliyor. Telaşları kendi ikballeri. Sizin ikbaliniz için Türkiye’nin önünü tıkamaya kimsenin hakkı yok.

Binali Yıldırım: 1923’te Cumhuriyet ilan edildi rejim tartışması sona erdi

Cumhurbaşkanlığı sisteminin rejimi değiştirmeyeceğinden söz eden Yıldırım: “‘Rejim değişiyor’ diyorlar kaç sefer söyledik kardeşim1923’te Cumhuriyet ilan edildi rejim tartışması sona erdi. Bırakın bunu kimi kandırıyorsunuz? Millet kararını verdi padişahlık gitti Cumhuriyet geldi. Cumhuriyet’in nimetlerinden herkes istifade ediyor. Millet kimi istiyorsa onu  seçiyor, ister şehirden ister köyden insanları seçiyor.

İşte örneği burada Kasımpaşa’dan denizcilik işletmelerinde şehir hatlarında çalışan Ahmet Kaptan’ın oğlu Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin kaptanı oluyor. Cumhuriyet’te ve Demokrasi’de herkese fırsat var. Cumhurbaşkanını doğrudan vatandaş seçince vesayet anayasasıyla uyumsuz hale geldi.

O halde 2 şık var ya Cumhurbaşkanı’nı vatandaş seçmeyecek vesayet günlerine döneceğiz ya da milletin seçtiği Cumhurbaşkanı’nın ihtiyacı olan tüm yetkileri vereceğiz. Büyük bir kısmı 82 Anayasası’yla verilmiş zaten. Kenan Evren’in Cumhurbaşkanı olması için parlamenter sistemin yetkilerini unuttu başkanlığın sistemini yazdı bu kez de parlamenter sistemle sürekli sorun çıktı. Zaman kaybına gerek yok. 3 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olduk 363 milletvekiliyle. Ankara’ya geldik hükümet kurduk hemen kafayı uzattılar. Burası Ankara dediler o zaman anladık ki Ankara’da vesayet sahipleri var.

15 yıldır bu vesayet sahipleriyle mücadele ediyoruz nihayet sonuna geldik inşallah bu son olur. Tek vesayet sahibi aziz Türk milletidir. Millet yetkiyi de verir canı istediğinde yetkiyi de elinden alır. Senin yetkin iki sandık arasındadır. Onun için başka yollara sapmaya kimse heveslenmesin. Tek yol milletin kararına razı olmaktır. Bunun dışındaki yol çıkmaz yoldur.

Onun için inşallah bu değişiklikle birlikte ülkemiz kalkınma ve refah yolunda yeni ufuklara yelken açacak.’Ne olacak? Ne var her şey elinizde var? Ne istediniz de vermedi millet?’ gibi bir takım itirazlar ediyorlar onun da cevabını vereyim. Değerli kardeşlerim 1923’ten beri 65 hükümet kurulmuş. Ortalaması 1 yıldan biraz fazla hepsinin hükümet süresi.

‘Yeni anayasayla Cumhurbaşkanı yargılanabilecek’

“Düşünün 1 yıldan biraz fazla 13-14-15 aylık hükümetlerde ne yapabilirsiniz? Ben söyleyeyim tebrikleri kabul edersiniz 2-3 ay, kurumlardan brifing alırsınız ondan sonra da valinizi toplarsınız. Hizmet nerde? Hizmet AK Parti’ye kadar millet beklesin de hizmet alsın. Milletin işi gücü sürekli seçimle uğraşmak mı?

5 senede bir kez milletvekilleri de Cumhurbaşkanı da bir kez seçilecek. Meclisin etkinliği azalıyor hadi oradan. Görüşme var, yazılı soru önergesi var, meclis araştırması var, kanun yapma var, bakanları hesaba çekme hakkı var aslında meclisin gücü artıyor. Neden yargının başındaki idari yapının bir kısmını Cumhurbaşkanı ile birlikte meclis belirliyor.

Dolayısıyla yargıda da milletin iradesi bir şekilde yansımış oluyor. Mevcut anayasaya göre Cumhurbaşkanı bu kadar yetkiye rağmen yargılanamıyor. Sadece vatana ihanetten yargılanabiliyordu. Şimdi ne olacak? Şimdi Cumhurbaşkanı görevi başındayken kendine istinat edilen her suçtan yüzde 66 çoğunlukla yargılanabilecek. Cumhurbaşkanı’nın yüce divana gönderilmesi kolaylaştırılıyor.

Her türlü suçlamayla yüce divana gönderilebilir. Bir başka meclisi güçlendiren taraf ne biliyor musunuz? Kanunları milletvekili yapıyor. Siz daha önce böyle bir şeye şahit misiniz? Esasen mevcut sistemde iktidar partisi ne diyorsa meclis onu yapıyor. Birbirimizi kandırmayalım. Milletvekillerinin gücü artıyor. Dolayısıyla bu söylenenlerin tamamı temelsiz, asılsız, kafa karıştırmaya yönelik.

MHP ile ortak miting yok

TBMM’de MHP’nin desteğini aldıklarını ifade eden Binali Yıldırım: “Milletimiz rahat olsun. Sorunları torunlara bırakmadan geldik. Bundan böyle torunlarımıza daha iyi bir Türkiye bırakmak için çalışıyoruz.

Referandum sürecinde çok şey konuşulacak. Herkes kendi ezberini anlatacak. Biz bu değişikliği MHP ile birlikte yaptık. Kendi sayımız yetmiyordu, MHP kendi prensipleri içerisinde meclisteki duruşunu sokakta da gösterecek. Devlet Bahçeli bunu ilan etti. Biz de AK Parti olarak kendi hareketimizi yapacağız. Ortak toplantılar söz konusu değil. Cumhurbaşkanımızla koordinasyon halinde yapacağız. Vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçecek bir kampanya hazırlayacağız. Bunu herkes bilecek.”

Referandum tarihi belli oldu


“Nisan ayının ilk yarısında 20’sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Bu hafta içinde de kesin tarih YSK tarafından açıklanmış olur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘referandum açıklaması’

Yeni anayasa Meclis’ten geçti Türkiye referanduma gidiyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.