İyi bir yol gösterici olmanın birinci koşulu çocuklar ile sağlıklı bir iletişim kurmak. Çocuklarla sağlıklı iletişim kurabilme yolları nelerdir?
Çocuklarla sağlıklı iletişim kurabilme yolları nelerdir?
Bu iletişimi kurarken iletilen bilginin çocuk tarafından doğru algılanabilmesi için sözsüz iletişimin sözlü iletişimi desteklemesi gerekiyor.
Uğur Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi Koordinatörü Ayşegül Gürcü, beden dilinin anlatılmak istenen mesaj üzerinde güçlendirici ve zayıflatıcı etkisini bulunduğunu belirtiyor.
Çocuklarla sağlıklı iletişim kurabilme yolları nelerdir?
Çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurmak için sözsüz iletişimin sözlü iletişimi desteklemesi gerektiğini belirten Ayşegül Gürcü, dikkate aldığımızı anlamları için konuşurken göz teması kurulması ve dik oturulması gerektiğini vurguluyor.
Çocuğunuzu dinlerken göz teması kurun
Beden dilinin en önemli öğesinin gözler olduğunu vurgulayan Ayşegül Gürcü, “Çocuğunuzu dinlerken, gerçekten ilgilendiğinizi ve dinlediğinizi düşünmesi için öncelikle gündelik uğraşlarınızdan uzaklaşıp çocuğunuzun gözlerine bakmalısınız. Böylece çocuğunuz kendini değerli hissedecek ve birlikte geçirdiğiniz zamanın kalitesini artırmış olacaksınız” dedi.
Çocukla kurulan iletişimde göz teması kadar iletişim esnasında gözlerin aldığı şeklin de önemli olduğunu belirten Gürcü sözlerine şöyle devam etti: Çocuğunuz okulda yaşadığı bir sorunu size anlatırken sözlerinizle anlatmasını teşvik edip, gözlerinizi açıp şaşkın bir ifade ile ona bakarsanız çocuk tedirgin olacaktır.
Anlattığı şeylerin anlatılmaması gerektiğini düşünecek ve sizinle paylaşımlarına sınırlama getirecektir. Aynı şekilde gözlerinizi kısarak ona bakmanız da kızgın olduğunuzu düşündürecektir. Önemli olan bütün bu göz hareketlerinizin konuştuklarınızı destekler şekilde olmasıdır.
Dik oturmak ve gülümsemek aranızdaki bağı güçlendirir
Çocuk ile iletişim kurarken dik oturmaya özen gösterilmesi gerektiğini söylen Gürcü, “İletişim kurarken arkaya yaslanmanız ya da bacaklarınızı öne uzatarak oturmanız çocuk üzerinde dikkate alınmadığı hissiyatı yaratıyor. Bu nedenle çocuğunuzla konuşurken dik oturmaya özen gösterin.
Dik oturmanız ve gülümsemeniz aynı zamanda çocuğu ebeveyn karşısında kendisini rahat, güvende ve mutlu hissettirecektir. Çocuk yaşadığı olumlu veya olumsuz olayları sizinle paylaşmaktan çekinmeyecek. Böylelikle iletişiminiz çok daha sağlıklı olacak ve aranızdaki bağı güçlenecektir” dedi.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- Hedef koyabilme becerisi nasıl geliştirilir?
- Çocukların inanç ve cesareti yetişkinlerde olsa!
- (A) sosyal medya iletişimi ile yitirdiklerimiz
- Çocuğa saygı duymak geleceği kurmak demektir
- Babalar Günü: 8 madde ile babalara altın öneriler