Sınava hazırlanan öğrenciler yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte, özellikle TEOG, YGS ya da LYS sınavlarına hazırlanan öğrenciler dinlenmek için fırsat buluyor. Sınava hazırlanan öğrenciler bu süreyi nasıl değerlendirmeli?

Sınava hazırlanan öğrenciler yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli?

Ancak ERA Okulları Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Birimi’nden Aslı Kanizi, öğrencilerin bu ara tatilde zihin ve bedenlerini dinlendirirken, bir yandan da tempolarını düşürmeden çalışmaya devam etmelerini öneriyor. Kanizi, tatilin daha verimli geçmesini sağlayacak önerilerde bulunuyor.

Yarı yıl tatilinin yaşandığı şu günler, öğrencilerin hayatlarına daha emin adımlarla devam etmelerini sağlayacak olan sınavlara hazırlanması için bir fırsat niteliğindedir.


Bu süreci hem zihin ve bedenlerini dinlendirerek hem de tempolarını düşürmeden çalışmaya devam ederek geçirmelerinde fayda vardır.


Elbette söz konusu tatil ise öncelik zihin ve bedenin dinlenmesidir. Bu sebeple hem tatilin daha verimli geçmesini sağlayacak hem de yaklaşan sınav dönemi süresince performansı arttıracak önerileri şöyle sıralayabiliriz…

İyi bir plan nasıl yapılır?

Sınava hazırlanan öğrenciler


Yarı yıl tatilinin süresi, küçümsenemeyecek kadar uzundur. Bu sebeple tatilin hedeflere uygun bir şekilde değerlendirilmesi için öncelikle bir tatil planı yapılmalıdır:

  • Birkaç gün gerçek anlamda tatile ayrıldıktan sonra kalan günler için program yapmak önemlidir.
  • Program, öğrencinin çalışma sürecine an be an hakim olmasını sağlar. Böylelikle kontrol kaybedilmeden tatilin de keyfi çıkarılabilir.
  • Hazırlanan program öğrencinin yapabileceğinden fazlasını ya da azını içermemelidir.
  • Tatil planının içinde fiziksel ve sosyal aktivite, dinlenme zamanları ve ders çalışma planlarının olmasına özen gösterilmelidir.

Tatilde etkin çalışma yöntemleri nelerdir?

  • Öğrenci, öncelikle kendi hedef ve potansiyelini sorgulayarak soru sayısı ve çalışma saati belirlemelidir.
  • Çalışma sırasında ne zaman ara verileceği de önceden belirlenmelidir.
  • Her çalışma süreci, öğrencinin sıkılmayacağı, dikkatinin dağılmayacağı şekilde organize edilmelidir.
  • Ders çalışma programında ilk adım olarak, okulun 1. döneminde işlenen konuların tekrarı yapılmalıdır. İkinci adımda ise okul dönemi boyunca çözümünde zorlanılan konuların soru listesini çıkarılmalıdır.
  • Öğrenci ders çalışırken üst üste aynı konular üzerinde tekrar yapmamaya özen göstermelidir.
  • Çalışma sırasında öğrencinin kendi bilgisine göre daha kolay görünen sorudan başlaması motivasyonu arttıracaktır.
  • Her konu ve test grubu bitiminde zihni dinlendirecek aralar verilmelidir.
  • Tekrar yapılan konularda çözülemeyen sorular not alınmalı ve üzerinde çok fazla durulmadan başka konulara geçilmelidir. Bir sonraki çalışma gününde bu sorulara ait konular ön plana alınarak yeniden tekrar yapılmalı ve sorular yeniden çözülmeye çalışılmalıdır.
  • Öğrenci, ders çalışma hedefine ulaştığında kendisini sevdiği bir aktivite ile ödüllendirmelidir.

Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.