Varis tedavisinde en uygun zaman nedir?

Bir toplardamar hastalığı olan varislerin, en sık karşılaşılan formu kılcal damar varisidir. Havalar ısınmadan, yaz mevsimi gelmeden tedavi olup, ilerlemesine ve estetik dışı görüntüsüne son vermek mümkün.

Varis tedavisinde en uygun zaman nedir?

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur, varis belirtilerinin çok iyi gözlemlenmesini ve tedavi yönteminin ona göre belirlenmesi gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Varis şikayeti olanlar için en uygun tedavi mevsimindeyiz. Havalar ısınmadan ve güneş ışığına maruz kalmadan, varis tedavisine başlamak, en etkili sonuçların alınmasını sağlar. Varisin ilerlemiş boyutlarında, bacaklarda, mavi veya mor renkte damarların, şekilsiz bir biçimde toplanmış görünümünü gözlemleriz. Bunun yanı sıra bacaklarda oluşan varis; ağrı, karıncalanma, uyuşma ve yorgunluk gibi şikayetlere de yol açmaktadır. Özellikle kılcal damar varis hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerekir çünkü bu ufak tefek gibi görülen estetik dışı görüntü, derin toplardamar sorunlarına neden olabilirler. Vücudumuzdaki en küçük kan damarları olarak adlandırılan kılcal damarlar, atardamarla toplardamarları birleştirme özelliğine sahiptirler. Tek bir hücre tabakasından oluşan kılcal damar duvarlarında meydana gelen kalınlaşma veya dokularda oluşan iltihaplanmalar, kılcal damar hastalıkları olarak nitelendirilirler. Dolayısıyla kılcal damar varislerin yok edilmesi gelecekteki toplardamar varis sorununun önüne geçilmesini sağlayacaktır” dedi.


Varis tedavisini son ana bırakmayın

Varisler ağrılı, kalın ve çok çıkıntılıysa mutlaka kalp damar cerrahının görmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Bülent Cihantimur, bu aşamada cerrahi olarak müdahalenin yine kalp damar doktorları tarafından yapıldığını, ilerlememiş basit vakalarda ise, kendilerinden yardım alınabileceğini söyledi.

Cihantimur “Estetik görünümü düzeltmek adına basit damar şikayetlerini Skleroterapi dediğimiz ilaçla damar yoluna enjeksiyon yapılarak ve aynı seansta NDYAG Lazer ile kombin edilen bir tedavi uyguluyoruz. Ortalama haftada 1 kez yapılır, seans sayısı şikayetin boyutuna göre kişiden kişiye değişir” dedi ve ekledi


“Skleroterapi işlemi, damarların içerisine kurutucu ilaç enjekte edilerek gerçekleştirilir. Damarlara doğrudan yapılan enjeksiyon ile amaçlanan; toplardamarlarda bir reaksiyon oluşturmak ve tıkanmaya neden olmaktır. Damar duvarlarında iltihabi reaksiyon meydana getirilerek, varislerin birkaç hafta içerisinde ortadan kaldırılması hedeflenir. Skleroterapi tedavisinde kullanılan iğneler oldukça incedir ve bu sebeple işlem esnasında fazla acı duyulmaz. İşlem sonrasında, enjeksiyon yapılan bölge bandajlanır. Tedavi sonrası kişi, günlük rutin işlerini yapmaya devam edebilir.”

Skleroterapi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Varis tedavisi

Varis tedavisi için etkili bir yöntem olan Skleroterapi işlemi 30 ila 60 dakika arası sürüyor. Skleroterapi ile damarlara enjeksiyon işlemi tamamlandıktan sonra, işlem yapılan bölge bandajlanıyor ve sonrasında hasta dilediği gibi günlük aktivitelerine devam edebiliyor.


Skleroterapi sonrası varis çorabı giyilmesi, hareket edilmesi ve cildin nemlendirilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Bülent Cihantimur, kılcal damar varislerinin tekrar etmemesi için, sigara alışkanlığının bırakılmasını ve ayakta fazla durulmamasını öneriyor.

‘Varis’ daha çok kimlerde görülür? Nasıl önlenir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.