Akdeniz Üniversitesi’nde güvenlik ihmali

Bir yılda 26 terör saldırısı gerçekleşen günümüz Türkiye’sinin en iyi yüksek öğretim kurumları arasında olan Akdeniz Üniversitesi’nde güvenlik ihmali yaşanıyor. Antalya Valisi’nin katılımıyla güvenlik tedbirleri toplantısı yapılmasına rağmen önlem alınmıyor.

Akdeniz Üniversitesi'nde güvenlik ihmali

2016 yılı Ocak ayından itibaren yirmi altı kere terör saldırısına maruz kalan günümüz Türkiye’sinin Antalya ilinin Konyaaltı ilçesinde yer alan Akdeniz Üniversitesi kampüsünün Batı (Uncalı), Doğu (Meltem), Güney (Tribün) ve Kuzey (Teknokent) giriş kapılarında büyük bir güvenlik ihmali yaşanıyor. İndigo Dergisi‘nin edindiği bilgiye göre öğrenciler ve öğretim görevlileri, üniversiteye girişte yeterli düzeyde kontrol olmamasından tedirgin.

Gişe terminalleri çalışmıyor

Akdeniz Üniversitesi kampüsünün Batı (Uncalı), Doğu (Meltem), Güney (Tribün) ve Kuzey (Teknokent) giriş kapılarında bulunan ve öğrencilerin üniversiteye giriş, çıkışlarını kart okutarak sağladıkları gişe terminalleri çalışmıyor. 57 bin öğrencinin eğitim aldığı yükseköğretim kurumu listesinde yer alan Akdeniz Üniversitesi’ne girişlerin çoğu Doğu (Meltem Ana Giriş) kapısından yapılıyor.


Vali’nin katılımıyla güvenlik tedbirleri toplantısı yapılmıştı

Üç ay önce, Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında, Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu’nda ‘Üniversitelerde Güvenlik Tedbirleri Toplantısı’ yapılmıştı.

Üniversitelerde 2016-2017 akademik yılı öncesi alınacak tedbirlerin ele alındığı ‘Üniversitelerde Güvenlik Tedbirleri Toplantısı’na Vali Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. H. Tarık Oğuzlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Gültekin, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve diğer yetkililer de katılmıştı.

İki yılda bir yapılacak toplantıda, üniversiteler ve bunlara bağlı yükseköğretim kurumlarında, yurtlarında ve çevresinde huzurlu eğitim ortamının devam ettirilmesi ve gerekli tedbirlerin aldırılması, ilgili kurumlarla üniversite yönetimlerinin eşgüdüm içerisinde hareket edilmesi konuları görüşülmüştü.

Beş ay geçti, hala tedbir alınmadı!

Akdeniz Üniversitesi kampüsünün Doğu (Meltem) ana giriş kapısında bulunan nizamiye görevlileri öğrencilerin üniversite girişlerine kartlarına yüz metre geriden bakarak izin veriyor. Bazen ise öğrencilerin üniversite kartlarına hiç bakılmıyor.

Ayrıca öğrencilerin üniversiteye olan ulaşımını sağlamak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan VF-01 hat numarasına sahip belediye otobüsü Meltem kapısından giriş yapıyor. Onlarca öğrencinin yer aldığı otobüs sadece bir güvenlik görevlisi tarafından Meltem giriş kapısında durdurulup, öğrencilerin üniversite kartlarına geçiştirilerek hızlı bir şekilde bakılması da dikkat çekiyor.

Yönerge var uygulama yok!

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu ve 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan Akdeniz Üniversitesi Güvenlik ve Trafik Uygulamalı Yönergesi’ne göre nizamiye personelinin görevleri arasında o iki madde var ama uygulanmıyor.


Madde 13- (1)  Nizamiye Personelinin görevleri şunlardır:

1- c) Gelen ziyaretçileri teyit alarak ve Üniversite personeli veya öğrenci olmayan kişileri resmi kimlik karşılığı ziyaretçi kartı uygulamasına tabi tutmak,

2- f) Giriş kartının şahsın kendisine ait olup olmadığını kontrol ederek, haksız kullanımlarda amirine bilgi vererek gereğini yapmak,

Acilen önlemler alınmalı

Son bir yılda yirmi altı kere terör saldırısına maruz kalan günümüz Türkiye’sinde yükseköğretim kurumları listesinde yer alan Akdeniz Üniversitesi’ne girişlerin yapıldığı Batı (Uncalı), Güney (Tribün), Kuzey (Teknokent) kapılarında ve özellikle en yoğun girişlerin yapıldığı Doğu (Meltem Ana Giriş ) kapısında acilen gerekli önlemlerin alınması için kontroller yapılmalı, nizamiye personelleri bilinçlendirilmelidir.

Türkiye’nin en iyi 7’nci devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki yüksek öğretim kurumlarını kapsayacak şekilde, 20 Temmuz 1982’de kurulmuş bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin en köklü üniversiteleri arasında olan kurum, dönemin Başbakanı Turgut Özal ve Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından kuruldu.

Tıp Fakültesi , İdari Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi ile Ülkenin önde gelen öğretim kurumlarından biridir. Türkiye’nin en saygın eğitim kurumlarından biri olan Akdeniz üniversitesi çok sayıda Sporcu, Kaymakam, Doktor ve Vali çıkarmıştır. Kamu personeli seçme sınavı (KPSS) kapsamında elde ettiği başarı Türkiye ortalamasının üstünde olup Türkiye’nin en iyi 7. devlet üniversitesi dir.

Dünyanın ilk başarılı yüz nakli Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşti

21 Ocak 2012’de Türk cerrah Ömer Özkan ve takımı dünyanın ilk başarılı tam yüz naklini Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirerek tıp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Üniversite, akademik çalışmaları baz alındığında en çok akademik makale veren beşinci yüksek öğretim kurumu konumunda.


Kampüsünün geniş bir araziye sahip olması ve Konyaaltı sahiline 15 dakikalık mesafede olması ile Boğaziçi Üniversitesi’nden sonra Türkiye’nin en güzel ikinci kampüsü seçildi. 20 fakülte, 7 enstitü, 3 yüksekokul, 1 konservatuvar ve 11 meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 42 birim bulunmaktadır.

Polis amirinden akademisyenlere: Senden hoca olmaz

Özel güvenlik hiçbir sebeple üst arayamaz


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.