Ergoterapi nedir? Otizm tedavisinde etkileri neler?

Ergoterapi’de, duyu bütünleme tedavisi, davranış geliştirme, sosyal beceri geliştirme, temel dil becerileri ile ince – kaba motor geliştirme hedefleniyor.

Ergoterapi nedir? Otizm tedavisinde etkileri neler?

Gelişimsel geriliği ve özel ihtiyaçları olan 0-14 yaş arası çocuk ve genç hastaların günlük yaşam kalitesini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği, Çocuk Ergoterapi Merkezi’ni hayata geçirdi.

Otizmde yeni tedavi yaklaşımının hayata geçirildiği merkezde kişiye özel ergoterapi uygulamaları gerçekleştiriliyor.


Oyun yöntemiyle çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını tek başına karşılaması ve kişisel bakım becerilerini en yüksek potansiyele çıkarılması amaçlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Öğretim Görevlisi ve Uzmanı Shahram Mohseni, Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği’nde açılan Çocuk Ergoterapi Merkezi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Bilim ve uygulama ortaklığı ile merkezde gelişimsel geriliği ve özel ihtiyaçları olan 0-14 yaş arası çocuk ve genç hastaların, günlük yaşam kalitesini oyun ve sanat yöntemleri kullanılarak artırılması hedefleniyor. Kişiye özgü gelişim programına göre rehabilitasyon uygulanıyor.

Pediatrik Ergoterapi Merkezinde; Otizim, Serebral Palsi, Down Sendromu, zihinsel problemler, öğrenme güçlüğü ve hiperaktiflik gibi hastalıkların tedavi için çalışmalar yürütülüyor.

Çocuğun yaşına ve durumuna göre en uygun hedeflere ulaşılmasının amaçlandığı merkezde, oyun yoluyla çocuğun duyusal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarında daha duyarlı hale gelmesi için terapi ve eğitim seansları yapılıyor.

Otizm tedavisinde yeni yaklaşım

Ergoterapi

Ergoterapi merkezlerinin ihtiyacı olan çocuklar için büyük önem taşıdığını belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu ihtiyaçtan yola çıkarak NP Etiler Polikliniği’nde Çocuk Ergoterapi Merkezi’ni açtık. Türkiye’de bu alanda uzmanlaşmış kişi sayısı çok az.

Bu alanda uluslararası başarılara sahip, çok önemli bir eğitim uzmanı olan Shahram Mohseni hocamız ile birlikte bu merkezi büyük bir titizlikle kurduk. İhtiyaçlara ve uygulama alanlarına göre en ince detayları planladık, kurguladık. Merkezimiz başta otizm olmak üzere çocukların fiziksel gelişimi için çalışmalar yürütecek.

Yakın zamanda Ergoterapi Merkezlerinin sayısını artırmayı, yeni merkezlerimizi kurmayı hedefliyoruz. Merkezimizde otizmde yeni tedavi yaklaşımını hayata geçiriyoruz. Kişiye özel ergoterapi başlığı altında; duyu bütünleme tedavisi, davranış geliştirme, sosyal beceri geliştirme, temel dil becerileri ile ince – kaba motor geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.


Ergoterapi, gücün kullanılmasını sağlıyor

Otizmin gelişimsel bir engel anlamına geldiğine dikkat çeken Shahram Mohseni otizmde kişiye özel ergoterapi yöntemini uyguladıklarını kaydetti. Mohseni şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fizik tedavi hastayı güçlendiriyor, ergoterapide ise gücün günlük yaşamda kullanılması sağlanıyor. Ergoterapi tedavisinde çocuklar için farklı terapi yöntemi uygulanıyor.”

Mohseni, uygulanan terapi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

Duyu bütünleme ve davranış geliştirme:

Çocuğun vücudunda görme, dokunma, hissetme gibi duyuların harekete geçirilerek bu duyuların uyumlu olarak çalışması ve bir dengeye getirilmesi sağlanıyor.

Böylece beyin gelişimi için bir ön hazırlık yapılarak öğrenme yeteneklerinin artırılması hedefleniyor. Örneğin dokunma duyusu hassas olan bir çocuk halıya bastığında aşırı tepki gösterebiliyor.

Burada yapılan tedavi ile dokunma, hissetme ve tanıma gibi beyinsel koordinasyon tedavisi uygulanıyor. Burada tamamen oyuncaklar ve özel hazırlanan uygulama cihazlarından yararlanılıyor.

Sosyal beceri geliştirme ve temel dil becerileri:

Çocuk Ergoterapi Merkezinde’nde çocukların oyun oynaması, öğrenmesi, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi ve kişisel bakım becerilerini bir bütünlük içinde yapması için de çalışmalar yürütülüyor.

Terapi ve eğitim seanslarının oyunla gerçekleştirildiği merkezde, çocukların yaşam becerilerini en yüksek potansiyele çıkarmalarına ve çocukluktan yetişkinliğe geçişte bağımsız olmalarına destek veriliyor. Konuşma terapileri uygulanıyor.

Kaba hareketler, ince, kaba motor geliştirme:

Bu bölümde fiziksel olarak dengeli hareketler yapılması üzerine bir çalışma yapılıyor. Örneğin merdiven çıkma, dengeli yürüme, dirsek ve el kullanma, sarılma gibi el ve ayak hareketlerini geliştiren çalışmalar yapılıyor. Vücudun refleks vermesi, hareket kontrolü öğretiliyor.

Dikkat bozukluğu:


Burada çocukların fiziksel gelişimi ile zihin dengesinin oluşması sağlanıyor. Oyuncaklar ve özel oyunlarla terapi gerçekleştiriliyor. Ödül sistemi ile çocuklar küçük oyunlar eşliğinde eğitiliyor.

Otizmin tedavisi mümkün mü?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.