Gırgır Dergisi karikatür yüzünden kapatıldı

Haftalık mizah dergisi Gırgır, yeni sayısında yayınladığı Hazreti Musa karikatürü yüzünden yayıncı şirket tarafından kapatıldı. Yayıncıdan çok ilginç açıklama geldi.

Haftalık mizah dergisi Gırgır, yeni sayısında yayınladığı Hazreti Musa karikatürü yüzünden yayıncı şirket tarafından kapatıldı.

Karikatür bir çok kişi tarafından tepkiyle karşılandı. Tepki gösterenler arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da vardı. Kalın, “Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur. Mukaddesata yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Özür diledi

Eleştiriler üzerine özür dileyen Gırgır, karikatürü “berbat” olarak yorumladı. Derginin Twitter hesabından  “Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu ‘berbat’ karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz” mesajı paylaşıldı.


İbrahim Kalın’dan tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur. Mukaddesata yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyorum” ifadeleriyle tepki gösterdi.


İşte Gırgır dergisini kapattıran o karikatür:

gırgır dergisini kapattıran musa karikatürü

Türkiye’nin en çok satan mizah dergilerinden biri olan Gırgır, artık satılmayacak

Karikatürde Hazreti Musa’ya ve İslam’a hakaret edildiğini öne süren birçok sosyal medya kullanıcısı, Twitter’da “#GırfırDergisiKapatılsın” etiketi ile paylaşımlarda bulundu. Paylaşımlarda, Charlie Hebdo katliamını örnek göstererek dergiyi tehdit eden mesajlar da yer aldı.

Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan şok açıklama: “Kasti bir tutum ile suç işlenmiştir”

“Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz.”

“Son anda habersizce yayına verilmiştir”


“Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.”

Murat Somer: Evet çıkarsa en çok Ak Parti seçmeni mağdur olur

Fazıl Say referandumda evet diyeceklere 3 soru sordu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.