En pahalı hamsi Türkiye’de! Balık fiyatları ne durumda?

Türkiye’de kilosu 25 TL’ye kadar çıkan hamsi balığı bakın Karadeniz’i paylaştığımız Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’da ne kadar? Türkiye’de balık fiyatları ne durumda?

En pahalı hamsi Türkiye'de! Balık fiyatları ne durumda?

Milliyet Gazetesi’nden İsmail Şahin’in haberine göre; Türkiye’de hamsinin kilosu 15 – 25 TL arasında oynarken Karadeniz’e kıyısı olan Romanya ve Bulgaristan’da hamsinin kilosu 4 TL civarında satılıyor.

Romanya basını hamsi bolluğundan dolayı fiyatların 5 leyi (yaklaşık 4 TL) civarına kadar düştüğüne dikkat çekerek, ucuz yemek tarifleri vermeye başladı.


Cips gibi yiyorlar

Libertate gazetesi, evde una batırılarak kızartılacak 1 kilo hamsinin fiyatının 8.5 lei, (Yaklaşık 6.6 TL) gibi bir maliyeti olacağını yazdı. Bulgaristan’da ise bir kilogram hamsiyi süpermarketlerde 2 leva’dan (yaklaşık 4 TL) satıyorlar. Ukrayna’da ise hamsinin fiyatı ise daha ucuz. Bir kilo hamsi 25 grivna’ya (yaklaşık 3.5 TL) satılıyor. Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerde hamsi kültürü Türkiye’deki kadar büyük değil. Ancak yine de küçük boyutlardayken avlanan hamsiler kızartılarak kılçıklı şekilde cips ve meze gibi tüketiliyor.

Soğuk hava şartları balık fiyatlarını yükseltti

Marmara ve Karadeniz’e açılan balıkçılar az balıkla dönünce tezgahlarda da fiyatlar yüksek oldu. İzmit Balık Pazarı’nda hamsinin kilosu 15 TL, istavritin kilosu 17-20 TL, sarı kanat kilosu 50 TL, lüfer tanesi 40 TL, ithal somon kilosu 60 TL, çinekop kilosu 40 TL, barbun kilosu 40 TL ve tekir kilosu 20 TL’den satılırken, fiyatların pahalı olması nedeniyle balık satın alan kişi de az oldu. Balıkçılar hava koşullarının normale dönmesiyle birlikte fiyatların inmesini umut ediyor.


Balıkçı Kemal Bineklioğlu teknelerin yeterli avla dönememesi nedeniyle balık halinde fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Havalar soğuyunca balıklar dibe doğru indi. Balıkçılar karaya az balıkla dönünce de balık fiyatları yükseldi” dedi.

Daha önce şoklanan balıklar daha ucuz

Balıkçı Erkan Yılmaz, “Havaların soğuk olması nedeni ile balıkçılarımız teknelerini limana zincirledi. bu durumda denize açılamıyor. Fakat vatandaşlar kışın balık yemek istiyor. Bazı balıkçılar şokladıkları balıkları tezgaha sürüyor, fiyat bu yüzden düşük olabiliyor. Biz Alaplı balıkçılar olarak tezgahlarımıza şoklanmış balık satmamaya gayret gösteriyoruz. Vatandaşlar balığın tazeliğini anlamaları için gözlerine bakabilir. Gözler ne kadar parlıyorsa o balık o kadar tazedir. Balığın gözleri parlamıyorsa kesinlikle o balık taze değildir” dedi.

Hangi balık ne kadar?


Tezgahlarda hamsi 15 TL ila 25 TL, istavrit 15 TL, barbun 30 TL, alabalık 15 TL, çipura 10 TL, mezgit 20 TL ile 30 TL liradan satılıyor.

Balık tüketmeniz için 5 önemli neden: Balık takvimi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.