Kansere sebep olan kimyasal maddeler ve etkenler neler?

Kanser, önlenebilir olmasına rağmen her yıl milyonlarca ölüme neden olan bir hastalık. Peki kansere neden olan kimyasal maddeler ve etkenler neler?

Kansere sebep olan kimyasal maddeler ve etkenler neler?

Medical Park Gebze Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkan Arpacı, konuya dikkat çekmek için kanser türlerini rakamsal verilerle ele aldı. Kanseri arttıran nedenleri ve önlemleri kanser türleriyle beraber listeledi.

ABD 2016 verilerine göre erkeklerde en sık görülen kanser prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanseri. En sık ölüme sebep olan kanser ise hem erkeklerde hem kadınlarda akciğer kanseri.


Türkiye istatistiklerine göre tek fark, erkeklerde en sık akciğer kanseri görülmesi. AACR’nin (American Association for Cancer Research) 2015’de yayınladığı rapora göre kanser riskini artıran faktörler içerisinde sıklık sırasına göre; sigara, obezite, bakteri ve virüsler yer alıyor.

Bu rapora göre kanser riskini artıran diğer sebepler; fiziksel inaktivite (hareketsizlik), diyetsel faktörler, alkol tüketimi, endüstriyel maruziyetler, hormonal faktörler, UV ışın (güneş ışığı), radyasyon maruziyeti ve çevresel kirliliktir. Doç. Dr. Erkan Arpacı, en sık görülen bu kanserlerin ve diğer kanser alt tiplerinin risk faktörleri hakkında şu bilgileri verdi.

Sigara baş sorumlu

Gelişmiş ülkelerde tüm kanserlerden ölümlerin %21’inin, ABD’de ise %33’ünün sebebi sigara kullanımıdır. Sigara kullanımı sonucu görülme riski artan kanserler: Akciğer kanseri, larinks (gırtlak) kanseri, özefagus (yemek borusu) kanseri, ağız içi kanserler, mesane kanseri, böbrek kanseri, karaciğer kanseri, mide kanseri, kolon ve rektum (kalın barsak) kanseri, pankreas kanseri, akut lösemi ve serviks (rahim ağzı) kanseridir.

Yaş ve kanser ilişkisi

Yaş maalesef birçok kanser için önemli bir risk faktörüdür. Kanserler için ortalama tanı yaşı 66’dır. Meme kanseri, kolorektal kanserler, akciğer kanseri ileri yaşta görülürken, lösemi-lenfoma gibi bazı kanserler daha genç yaşta görülmektedir. 45 yaşından sonra kanser görülme riski önemli ölçüde artmaktadır. Özellikle meme kanseri ülkemizde diğer ülkelere göre daha genç yaşta görülmektedir.

Kimyasallardan kansere giden yol

kimyasal maddeler

Bazı kimyasal maddelere uzun süre maruziyet kansere neden olmaktadır. Kansere neden olan kimyasal maddeler ve sebep oldukları kanserler:

Kansere neden olan kimyasal maddeler

Karsinojen Kanser Tipi
Arsenik Akciğer kanseri
Asbest Akciğer kanseri ve mezotelyoma
Aromatik aminler Mesane kanseri
Benzen Lösemi
Dizel egzoz gazı Akciğer kanseri
İyonize radyasyon Lösemi
Nikel Akciğer ve nazal sinüs kanserleri
Pestisid Akciğer kanseri
Radon Akciğer kanseri
UV radyasyon Cilt kanseri
Vinyl choloride Karaciğer kanseri

Virüsler kanser taşıyıcısı

Enfeksiyonlara sebep olan bazı bakteri ve virüsler kansere de sebep olabilmektedir. Önemli bazı virüs ve bakterilerin ilişkili oldukları kanserler ise şöyle;


Human Papilloma Virüs (HPV): Serviks (rahim ağzı) kanseri, anal kanser, orofarengeal, vulvar, vajinal ve penil kanser

Hepatit B ve C virüsü: Hepatosellüler kanser (karaciğer kanseri)

Human Immunodeficiency Virus (HIV): Kaposi sarkomu, lenfoma (lenf kanseri) ve serviks, karaciğer, akciğer ve anal kanser

Epstein-Barr virüsü (EBV): Lenfoma, mide, nazofarenks

Helikobakter pylori (H. pylori): Mide kanseri

Obeziteyle gelişen kanserler

Kilo artışı ve obezite kanser riskini artıran en önemli faktörlerdendir. Obezit; özelllikle kolon, rektum, rahim (endometrium), karaciğer, böbrek, pankreas, safra kesesi ve meme kanserlerine neden olabilmektedir.

Genetik mutasyonların etkisi

Genetik mutasyonlar, ailesel geçiş kanser nedenleri içerisinde %10’luk bir kısmı oluşturmaktadır. Özellikle birinci ve ikinci derece yakınlarında meme ve kolon kanseri olanların mutlaka bu kanserler için tarama yaptırması gerekmektedir.


Önemli risk faktörlerinden uzak durmak ve erken tanı için önerilen tarama testlerinin yapılması kanseri sorun olmaktan çıkarmaya destek olacaktır. Kanser gelişimini önlemek için mutlaka sigara bırakılmalı, kilo alımından kaçınılmalı ve sağlıklı beslenme mümkün olduğunca yaşam içerisinde uygulanmalıdır.

Kanserden korunmak için 7 önemli ipucu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.