Tin Cup: Aşkın Gücü

Bir erkek, bir kadın ve oynadıkları oyunun öyküsü. Yaşama dair güçlü mesajlar, aşkın insan yaşamındaki değeri… Şampiyon olarak sevdiğiniz kadını kazanabilir misiniz?

Tin Cup: Aşkın Gücü

Tin Cup (Aşkın Gücü), bir golf öğretmeninin sevdiği kadını elde etmek için neler yapabileceği üzerine kurulu, aşkı yücelten romantik bir spor filmi. Yaşama dair güçlü mesajlar vermekle birlikte aşkın insan yaşamındaki değerine de özel bir yer ayırıyor.

Aşkı uğruna yaşama yeniden sarılan bir adam…

Roy McAvoy, bir golf eğitmeni olarak yaşamını sürdürmektedir. Öğrencilik yıllarında üniversite şampiyonu olma başarısı gösterdikten sonra yaşadığı talihsizlikler nedeniyle büyük yeteneğine karşın hayatta kaybedenler arasına girmiştir. Karavanda yaşamakta, bira içerek ve arkadaşlarıyla iddialaşarak günlerini geçirmektedir. Erkek arkadaşı şampiyon bir golfçü olan Molly Griswold, Roy’dan golf dersleri almaya başlar. Genç kadının erkek arkadaşı Roy’un üniversite yıllarındaki rakibi ve ulusal golf şampiyonu David Simms’tir. Genç kadına aşık olan Roy, kendisini kazanmak uğruna Amerika Açık Golf Şampiyonası’na katılmaya karar verir.


Tin Cup, komedi ve romantizmi bir araya getiren son derece eğlenceli bir film. Aşk ve golf başarıyla sentezleniyor, diyaloglar aracılığıyla ritim kazanarak hızla akıyor. Yönetmen Ron Shelton golf sahnelerinde kamerayı çok iyi kullanmış, maçlardaki heyecanı çok iyi yansıtmış, vuruşlar arasında geçen süreleri müzik ve diyaloglarla bağlayarak maç sahnelerinin akıcı ilerlemesini sağlamış.

Spor filmleri türüne en çok ilgi gösteren aktörlerden birisi olan Kevin Costner bu kere bir golf oyuncusu olarak seyircinin karşına çıkıyor ve golf sahnelerinin tamamına yakınında kendisi rol alarak rolüne ne kadar iyi hazırlanmış olduğunu gösteriyor. Molly Griswold karakterini canlandıran güzel oyuncu Rene Russo romantik sahnelerde çok başarılı görünmesine ek olarak öyküyü mizahi yönden güçlendirmiş. Şampiyon David Simms’i canlandıran Miami Vice’nin efsanevi oyuncusu Don Johnson ise kadroya apayrı bir renk katıyor.

Golf, asil bir spor dalıdır

Tin Cup: Aşkın Gücü

Golf; doğada özel olarak yapılmış çim kaplı bir sahada golf sopaları ve küçük sert bir topla oynanan bir oyundur. Oyunun amacı, sahanın belli bölgelerindeki parkur denilen onsekiz tane çukuru golf topu ile en az vuruş yaparak tamamlamaktır. İki tane ana ilkesi vardır; sahaya saygı ve golfçülere saygı. Dünyanın en popüler spor dallarından birisi olmakla birlikte genel olarak ekonomik olanakları yüksek kesimler tarafından oynanır, her yaşta yapılabilecek bir spordur. Golf, ülkemizde çok yaygın bir spor olmasa da spor turizimin temel taşlarından birisi olarak göze çarpar.

Yetenek, kullanıldığı takdirde anlamlıdır

Filmde asıl önemli olanın yetenek sahibi olmak değil yeteneği değerlendirmek olduğunun altı çiziliyor. Yalnızca spor dünyasında değil, günlük yaşamımızda da çok yetenekli olduğu halde yeteneğini değerlendirmemesi nedeniyle çok daha yüksek noktalara çıkabilecek kapasiteye sahip olduğu halde aşağı noktalarda kalan birçok insan görebiliyoruz. Şu bir gerçek ki, yetenek işlenmeye ve ilgi görmeye muhtaçtır, doğru yaşam biçimi ve çalışma disipliniyle desteklenmediği takdirde boşa harcanır.

Tin Cup: Aşkın Gücü

Strateji ve akıllı hamle başarının anahtarıdır

Filmin vermek istediği ikinci önemli mesaj kazanmak için izlem (strateji) ve aklın da yetenek kadar önemli olduğudur. Daha yetenekli insanları geride bırakmanın yolu doğru zamanda doğru hamleyi yapmaktır.


Filmin kahramanı Roy McAvoy gibi başarıyı bir an önce yakalamak amacıyla aceleci davranmak ve akıllı hamle yerine gösterişli hamleyi tercih etmek kaybetmeye neden olan yanlış hareketlerdir. İlk adım hedef belirleme, ikinci adım ise hedefe ulaşmayı sağlayacak izlemi oluşturmak olmalıdır. Gösteriş uğruna başarıyı harcamaya değmez.

Tin Cup (Aşkın Gücü) – 1996

Yönetmen: Ron Shelton

Senaryo: Ron Shelton, John Norville 

Yapım: A.B.D.

Yapım Yılı: 1996


Oyuncular: Kevin Costner, Rene Russo, Don Johnson

Paterson: Sinema tarihinin unutulmayacak karakteri

Leyla ile Mecnun: Aşkın gizli tarihi


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.