Burhan Doğançay ve Fahrelnissa Zeid’in sıra dışı yapıtları satışa çıkıyor

Beyaz Müzayede; Fahrelnissa Zeid, Burhan Doğançay, Mübin Orhon, Cihat Burak gibi Türk ve yabancı 129 çağdaş sanat ustasının yapıtlarından derlediği 275 eseri, yeni bir müzayede ile satışa sunuyor.

Burhan Doğançay ve Fahrelnissa Zeid'in sıra dışı yapıtları satışa çıkıyor

Burhan Doğançay’ın 1970 tarihli ‘From Walls No:5’ isimli sıra dışı eseri, bu yaz İngiltere’nin en prestijli çağdaş ve modern sanat müzesi Tate Modern’de sergisi açılacak olan Fahrelnissa Zeid’in ‘Abstrait Jaune’ isimli şaheseri, Tate Modern’in kurucularından Sir Robert ve Lady Sainsbury koleksiyonunda 63 adet eseri bulunan Mübin Orhon’un ‘Abstrait Blanc et Rose’ isimli tablosu, ilgi odağı olması beklenen yapıtlar arasında yer alıyor.

Fahrelnissa Zeid'

39. Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi,

9 Nisan Pazar günü saat 13.30’da Maslak Orijin Sanat Merkezi’nde Aziz Karadeniz yönetimiyle gerçekleşecek.


Görkemli eserlerin buluştuğu müzayedede, Türk Çağdaş Soyut Sanatı’nın en büyük ustalarından Burhan Doğançay’ın kariyerinde önemli yapı taşlarından biri olarak gösterilen, çeşitli sergilerde ve kitaplarda yer almış, New York duvarlarından yola çıkarak yapmış olduğu sayısız eser arasında ilklerden ve en özgünlerinden olan ‘From Walls No:5’ isimli 1970 tarihli yapıtı, sanatsever ve koleksiyonerleri heyecanlandıracak.

Koleksiyon değerinin yanı sıra Türk Sanat Tarihi açısından da oldukça değerli olan eser, 300.000 TL-450.000 TL tahmini fiyat aralığıyla satışa sunuluyor. Müzayedede sanatçının ‘Koniler’ ve ‘Kurdelalar’ serilerine ait beş yapıtı daha yer alıyor.

Türk Çağdaş Sanatı

‘Fransız Ekolü’ Türk Çağdaş Sanatı’nın birbirinden değerli temsilcilerinin yapıtlarının yer aldığı müzayedede, 12 Haziran’da Tate Modern’da sergisi açılacak olan, Türk Çağdaş Sanatı’nın en önemli ve değerli kadın ressamı Fahrelnisa Zeid’in 1950’li yıllara ait ‘Abstrait Jaune’ isimli soyut yapıtı da 275.000 TL-425.000 TL tahmini fiyat aralığından alıcısını bekliyor.

Mübin Orhon

Tate Modern’in kurucularından Sir ve Lady Sainsbury’nin en önemli koleksiyonerleri arasında yer aldığı ‘Fransız Ekolü’ sanatçılarımızdan Mübin Orhon’un 1957 yılına ait ‘Abstrait Blanc et Rose’ isimli, 130×195 cm ebadındaki yapıtı 275.000 TL-425.000 TL tahmini fiyat aralığı ile sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.


Cihat Burak

Ayrıca müzayedede Cihat Burak ve dönemi sanatçılarının yakın dostu, ünlü arpist Uğurtan Aksel ve Mimar Ergün Aksel çiftinin, 16 adet Cihat Burak, 2 adet Yüksel Arslan ve 3 adet Ömer Uluç yapıtından oluşan koleksiyonu satışa sunuluyor.

İstanbul Modern tarafından yayınlanan Cihat Burak kitabında bir eskizi de yayınlanmış, Fransa dönemine ait 1961 tarihli ‘Rueff Çıkmazı’ isimli 65×81 cm ebatlarında olan tuval yapıt 60.000 TL-100.000 TL tahmini fiyat aralığı ile satışa çıkıyor.

Ustaların gözde eserleri yeni sahiplerini bulacak

Fikret Mualla

39. Beyaz Müzayede’de ayrıca çağdaş ve modern sanat ustalarımızdan Nejad Melih Devrim, Selim Turan, Abidin Dino, Hakkı Anlı, Abidin Elderoğlu, Zeki Faik İzer, Fikret Mualla, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Adnan Çoker, Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu,

Eren Eyüboğlu

Orhan Peker, Nuri İyem, Avni Arbaş, Adnan Varınca, Turan Erol, Burhan Uygur, Cevat Dereli, Şükriye Dikmen, İhsan Cemal Karaburçak, Yüksel Arslan, Komet, Mehmet Güleryüz, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Devrim Erbil, Güngör Taner, Mustafa Ata, Koray Ariş, Osman Dinç, Ali Teoman Germaner,

Nuri İyem

Türk Çağdaş Sanatı’nın orta ve genç kuşağından Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Azade Köker, Ramazan Bayrakoğlu, İrfan Önürmen, Kezban Arca Batıbeki, Murat Pulat, Rüstem Kasapoğlu gibi Türk Çağdaş Sanatı’nın ustalarından gençlerine kadar geniş yelpazeye ait değerli Türk sanatçıların yanı sıra, eserleri dünya müzelerinde yer alan Julian Opie, Sarah Morris, Peter Halley, Jiri Dokoupil, Mark Francis, Hermann Nitsch, Peter Zimmermann, Jens Jensen ve Li Lihong gibi dünya çağdaş ustalarının seçkin eserleri de yer alıyor.


Beyaz Müzayede’de yer alan yapıtlar, 30 Mart-8 Nisan tarihlerinde saat 10.00-20.00 arasında Beyaz Müzayede’nin Nişantaşı’ndaki sanat mekânı ‘Beyaz Space’de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Kapalıçarşı Ustalarının İzinde sergisi Rezan Has Müzesi’nde


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.