Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları topluluğu

Oğuz Kabakçı, Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi olarak başkanlığını sürdürdüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu’nun hikayesini anlatıyor…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Röportaj: Oğuz Kabakçı

Öncesinde küçük bir gruptuk…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu olarak kuruluş hikayenizden biraz bahseder misiniz?

Topluluğumuz 2016-2017 yılı güz döneminde kuruldu. Aslında 2015-2016 yılında daha küçük ve genelinde akademisyenlerden oluşan bir gruptuk. Kuruluş amacımız ise kampüslerimizde ki canları daha düzenli beslemek ve onları daha sağlıklı bir çevrede yaşatmak istememizdi. Canlarımıza yeterli olamadığımızı fark ettiğimizde ise büyümek ve daha fazla gönüllü bulmak için rektörlüğe topluluk başvurumuzu gerçekleştirdik. Şimdi ise bir aile olduk.


Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Rektörlükten araç tahsisi ve mama desteği

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu olarak üniversite yönetiminin sizlere sağlamış olduğu katkılar var mıdır?

Tabi ki var. Bizimle birlikte sorunlarımıza çözüm aramaya ve bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tınaztepe kampüsü büyük olduğu için yemekleri dağıtabilmemiz için bize 1 saatliğine araç tahsis ettiler. Özellikle 2016-2017 ara tatil döneminde bize yaptıkları mama desteği için rektörlüğümüze tekrar tekrar teşekkür etmeliyiz. Tam ihtiyaç anında biz istemeden bize destek oldular.

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu olarak neler yapıyorsunuz?

Hedefimizi bildirmek ve insanları bilgilendirmek için el ilanları dağıtıyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları TopluluğuDokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Yemek artıklarında çöp bırakmamaları için öğrenci arkadaşlarımızı bilinçlendiriyoruz...

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Bilinçlendirmek demişken, ‘ağaç yaşken eğilir’ diyoruz ve gelecek nesile hayvan sevgisi aşılıyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları TopluluğuDokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Yemekhaneden yeterli yemek toplayamadığımızda bağışçılarımızdan ve rektörlüğümüzden gelen mamaları dağıtıyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Kulübümüzün patifood’da mama kumbarası da var. Bu kumbara sayesinde az çok demeden mama bağışı kabul edebiliyoruz…Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Sadece köpeklerimiz yok…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları TopluluğuDokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Onların sadece beslenmeleriyle ilgilenmiyor aynı zamanda
sağlıklarına da dikkat ediyoruz…

Yeri geliyor Buca Belediyesi’ne teslim ediyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Yeri geliyor kendi çabalarımızla götürüyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Etkinliklerimiz sadece okul içinde sınırlı değil, standlarımızla bu aileyi daha da büyütüyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları TopluluğuDokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Ve… İnsanlarla hayvanların iç içe yaşamasını garantiliyoruz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Empati Topluluğu olarak en büyük önceliğimiz hayvanlarımızın karnını doyurmak ve insanlar ile hayvanların hep beraber yaşayabilecekleri hoş bir ortam yaratmak. Sadece beslenmeleriyle ilgilenmiyoruz tabi. Bunun yanı sıra sağlıklarıyla da ilgileniyoruz. Örneğin Leshmania hastalığına yakalanmış bir dostumuzu kurtardık ve değişim çok iç açıcıydı…

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu olarak Dokuz Eylül Üniversitesi çalışanlarına ve öğrencilerine söylemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?


Üniversitemizde zorluk çıkaran çalışanlar oldu

Bize zorluk çıkaran çalışanlar oldu elbet. Hayvan sevmeyen tarzda insanlardı. İnsanın hayvan sevmemesini de bi nebze olsun anlıyoruz da sevenlerin hayvanlarla iç içe olmasını da engellemek isteyenler var. Böyle bir tutum olmamalı.

Öğrenci arkadaşlarımızın ’empati’ kurmalarını istiyoruz

Bizler öğrencilerden artan yemekleri de topluyoruz dostlarımıza verebilmek için, eğer tüm çöplerini artık yemeklerin içine koymazlarsa hem bizler için hem de çalışanlar için her şey daha kolay olabilir. Bu en basit isteklerimizden birisi. Onlardan aslında empati kurmalarını istiyoruz. Sonuçta kampüs bizim değil, kampüsü onlarla paylaşıyoruz.

Sistematik beslemeler ve sağlık kontrolleri

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu olarak hayata geçirmeyi planladığınız projeler var mıdır?

Şu anda biz örnek olarak Tınaztepe kampüsündeyiz. Dokuz çeşmelerde ve eğitimde de yavaş yavaş başlıyoruz. Öncelikli projemiz hayvan dostlarımızın sistematik olarak beslenmeleri ve sağlık kontrollerinin yapılması. İlk projemiz tüm kampüslerimizde bunları başarıyla uygulamak. Tabi ki sadece okulumuz bünyesinde kalmayacağız, barınaklara da geziler düzenliyoruz. Onları da yalnız bırakmıyoruz.

Ortak noktası olan insanlar birleştiriliyor

Biz bu kulüple sadece hayvan dostlarımızı sevindirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda böyle güzel bir ortak noktası olan insanları da birleştiriyoruz. Birimizin bir yardıma ihtiyacı olsa hemen yardıma koşuyoruz. Bu hangi konu olursa olsun.

Patili canlara kimlik çıkartılacak

Son bir projemiz daha var. O biraz daha sonralara kaldı. Biz dostlarımızın kaydını tutuyoruz. Ve onlara kimlikler yapacağız. İsteğimiz ise android bir uygulama ile onların kaydının sürekli güncellenmesi ve bir yerde birine bir şey olursa direkt olarak o uygulamayla herkese bildirebilmesidir.

Patili canlar için yemek artıkları toplanıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi merkezi yemekhanesinde ki artık yemekler ne oluyor, nerelere gidiyor, bilginiz var mı?

Bunu gururla söyleyebiliriz ki Dokuz Eylül Üniversitesi merkez yemekhanesinde personel ve öğrenci bölümünden yemekleri her öğle arası gönüllü arkadaşlarımız elleriyle toplayıp, patili dostlarımızın besleme noktalarına dağıtıyorlar.

Tabi ki bu projeyi gerçekleştirmemiz üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının izni ve desteğiyle oldu. Beslenme odakları için de bize Buca Belediyesi yardımcı oldu, onlara da buradan çok teşekkür ediyoruz.

Akşamları da artan yemekleri alabilsek bizim için harika olurdu. Bunun da peşindeyiz umarım başarırız.

Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu

İnsanlar bir kere bile hayvanları beslemeyi ve sevmeye çalışmıyorlar

İnsanların köpeklerden korkmalarının sebebini sorsak, nasıl bir açıklamada bulunursunuz? 

Genelde daha önceden yaşadıkları bir olaydan dolayı oluyor insanların korkmaları. Bizim grubumuzda bile var köpeklerden korkan. Ama onları besledikçe ve sevdikçe alıştılar. Artık korkmuyorlar.  İnsanlar korktukları için uzak duruyorlar. Bir kere bile onları beslemeye ve de sevmeye çalışmıyorlar. Bunu deneseler aslında köpeklerden korkmamaları gerektiğini de anlarlar.

Son olarak İndigo Dergisi okurları ile paylaşmak istediğiniz bir şeyler var mıdır?

Ailemizin bir parçası olmak isterseniz sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Patifood hesabımızdan patili dostlarımıza destek olabilirsiniz. Ve de en önemlisi çevrenizdeki insanların da empati kurmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü insanlık hala ölmedi.


Sizler de Dokuz Eylül Üniversitesi Empati Hayvan Dostları Topluluğu’na maddi veya manevi destekte bulunmak üzere iletişime geçebilirsiniz: Facebook / Instagram / Twitter

Trakya Üniversitesi’nden hayvan hakları için örnek proje


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.