Ev almak daha mı kolay oldu?

Ev almak daha mı kolay oldu? 20 yıllık vade insanların ilgisini çekti mi? Vadenin artmasıyla fiyatlar normalin üzerine mi çıktı?

Ev almak daha mı kolay oldu?

Emlak sektörünü harekete geçirmek ve vatandaşları ev sahibi yapmak için Emlak Konut’un başlatmış olduğu 30 farklı projede yavaş yavaş sona doğru geliniyor. 31 Mart’a kadar devam eden kampanyada eski haliyle %20 peşinat ödenerek alınabilecek ev için artık %5 peşinat yeterli olacak. Kalan %15’lik kısım ise konut teslim tarihine kadar ödenebilecek. Ayrıca geçmişte yapılan 10 yıllık vade, kampanya süresince 20 yıla kadar çıkabiliyor. 5 yıl için sıfır faiz seçeneğinin olduğu kredi alımlarında, 10 yıllık vade için yüzde 0.45, 20 yıllık vade için ise yüzde 0.79 oranında faiz uygulanıyor.

Türk lirasının değer kaybetmesinin emlak sektörüne etkisi

Türkiye ekonomisinin son zamanlarda kötüye gidişi, alım gücünün azalması ve Türk lirasının yabancı para karşısında değer kaybetmesiyle başlayan bu süreçte hem ekonomiyi canlandırmak, hem de hali hazırda devam eden konut projelerini gözde hale getirmek için birbirinden farklı ilçelerde tanıtımlar yapılıyor. Vadenin 20 yıla çıkmasıyla birlikte 1+1 evlerin bile değeri olduğundan çok daha fazla artış gösteriyor. Bahsi geçen evlerin fiyatları vade düştükçe azalıyor.


Kredi vadesi iyi tartılmalı

Ev Alıyorum; Ev almak daha mı kolay oldu?

10 yıllık vadede kredi kullanımı ile 20 yıllık vadedeki kredi kullanımı arasında yüzde 0.34 oranında fark olsa da 10 yıl kredi kullanılması ile 20 yıl kredi kullanılması arasında Türk lirası olarak çok fazla fark bulunmuyor.


Bu sebeple kredi kullanan kişilerin biraz daha tasarruf yaparak 10 yıllık kredi kullanımı yapması daha faydalı bir seçim olarak görülebilir. Zira insanlara daha önce 10 yıllık vadede ev sahibi olma şansı bile süre olarak çok uzun geliyorken 20 yıl vadeli kredi kullanımı yine belli bir kesim için çok uzun süre olarak görülebilecek. Bu durum da düşen faiz oranlarıyla 10 yıllık kredi kullanımının artabileceğine işaret olabilir.

Kampanyaya 9 banka katıldı


1 Şubat 2017 ile 31 Mart 2017 tarihleri arasında geçerli olan kampanyaya Albaraka, Garanti Bankası, Halkbank, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası olmak üzere 9 farklı banka katılıyor.

İstanbul’da gecekondu fiyatına Amerika’da havuzlu villa