Evlilik programları kaldırılmalı mı?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “evlilik programları tamamen yayından kaldırılacak” açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Peki izdivaç programları bitiyor mu?

Evlilik programları kaldırılmalı mı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, evlilik programlarıyla ilgili gelen şikayetlere değinerek, “Bu şikayetler bize, Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa geliyor. Şuan böyle bir çalışma yapılıyor, son noktaya geliyoruz. İnşallah toplumsal talepleri karşılayacağız” dedi.

“Neymiş efendim reytingi çok yüksek”

Malatya ziyareti esnasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir soru üzerine evlilik programları ile ilgili konuştu.


Kendilerinin de çok yakından takip ettiği bir konu olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “Üzülerek izlediğimiz bir alan. Bu bizim örfümüze, geleneğimize, inançlarımıza, Türk aile yapısına, Anadolu topraklarının kültürüne uygun olmayan şeylerdir. Zaman zaman bize de ulaşan hiçbir şekilde kabul edilemeyecek sözlerin, davranışların sergilendiği bir takım evlilik programları.Neymiş efendim reytingi çok yüksek ve dolayısıyla reklam gelirleri de çok yüksek. Olmaz olsun böyle reklam gelirleri. Aile müessesini ortadan kaldıracak, ulviyetini, kutsiyetini ortadan kaldıracak son derece acayip programlar var” ifadelerine yer verdi.

“120 binin üstünde şikayet var”

Evlilik programlarıyla ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) bir çalışma yaptığını kaydeden Kurtulmuş, bu konuda 120 bin şikayetin olduğunu belirtti. RTÜK’ün tüm bunları yakından takip ettiğini belirten Kurtulmuş, “Bu şikayetler bize, Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa geliyor. Şuan böyle bir çalışma yapılıyor, son noktaya geliyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte bunu büyük ihtimalle bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemesi ile gündeme getirebiliriz. Bu yöndeki çalışmalar son noktadadır, İnşallah toplumsal bu talepleri karşılayacağız” dedi.

AK Parti’li RTÜK üyeleri, Kurtulmuş’un aksine “kaldırılmayacak” dedi

Numan Kurtulmuş’un evlilik programları ile ilgili şikayetini AK Parti’li RTÜK üyeleri yok saydı. Can Özçelik’in haberine göre kamuoyunun tepkisini çeken evlilik programları için düzenleme yapacaklarını açıklayan Numan Kurtulmuş’un sözlerinin ardından RTÜK’ün AK Parti’li üyeleri skandal bir karar imza attı. CHP’nin evlilik programları kaldırılsın talebi AK Parti’li üyeler tarafından reddedildi.

Salı günü yapılan RTÜK Üst Kurul toplantısında evlilik programlarıyla ilgili yaşanan tartışmada CHP’li üyelerin “Kanunu ihlal eden bu kanallara ağır yaptırımlar uygulayalım. Önce ağır para cezaları verelim. İhlaller devam ederse kanuna göre katalogdan çıkararak kaldırılmasını sağlayalım” talebini dile getirdi. Ancak bu istek 4 AK Parti’li ve 1 MHP’li üyenin oyu ile reddedildi.


Hangi evlilik programları ihlalleri var?

Salı günü yapılan toplantıda Star Tv- Zuhal Topal, Atv- Esra Erol’da, Show Tv- Evleneceksen Gel, Kanal D- Kısmetse Olur ve Flash Tv- Desti İzdivaç programlarındaki ihlaller görüşüldü. Üst Kurul uzmanları bu programlara RTÜK kanununa göre “Yayın hizmetleri insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez. Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi uyarınca para cezası verilmesini talep etti.

CHP: İhlal eden programlar kaldırılsın

Bu sırada RTÜK’ün CHP’li üyeleri bu programlara verilen cezanın kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının S bendinde yer alan “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” maddesinden verilmesini istedi. CHP’li üyeler ihlallerin devam etmesi halinde ise aynı kanunun yer alan “İdarî tedbir olarak, ihlale konu programın yayınının beş keze kadar durdurulmasına, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ihlale konu programın katalogdan çıkarılmasına karar verilir” maddesinin uygulanmasını önerdi.

AK Parti’li üyeler ilk olarak bu talebin toplantı gündemine getirilmesine karşı çıktı. Ancak talep CHP’li üyelerin ısrarlı muhalefetiyle kurul toplantısı gündemine alındı. Ardından yapılan oylamayla Evlilik programlarının kaldırılmasına yönelik teklif 4 AK Parti’li ve 1 MHP’li üyenin oyu ile reddedildi.

Esra Erol isyan etti

Sunucu Esra Erol, son dönemde çıkan “evlilik programlarının kaldırılacağı” yönündeki haberlere canlı yayında yanıt verdi. ‘Ben artık pes ettim. Ben o çamurla yaşayamam’ diyen Erol’un konuşmayı yaparken sesinin titrediği ve gözyaşlarını tutmakta zorlandığı dikkat çekti. Zuhal Topal da Esra Erol’un açıklamalarına göndermede bulundu. Sosyal medyadan destek ve tepki mesajları paylaşıldı…

Canlı yayında açıklama yapan ve sezon sonunda artık bu mesleği yapmayacağını ima eden ünlü sunucu, “Vallahi efendim, kaldırın bu programları siz de kurtulun, ben de kurtulayım. 10 yıldır ekrandayım. 10 yıldır bu programı yapıyorum ve bir yere taşımaya çalıştım. Çok emek verdim, bir çocuğu büyüttüm, ama son 2 yılda geldiği nokta artık beni hayatımdan, insanlığımdan çıkarttı. Ben artık pes ettim. bu kadar söylüyorum. Sezon sonuna kadar Allah’ın izniyle yapıcam, ondan sonra… Ben onursuz bir insan değilim. O haberlerin, o karelerin içerisinde olmak isteyen biri değilim. ‘Bir yerlerde çamur varsa o çamur size de bulaşıyor. Ben o çamurla yaşayamam’ dedi.

Zuhal Topal’dan Esra Erol’a gönderme


Star TV’de yayınlanan, ‘Duymayan Kalmasın’ programına katılan evlilik programı sunucusu ve oyuncu Zuhal Topal, evlilik programlarının kaldırılmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Dün Esra Erol’un programında sesini titreterek konuşmasına Topal, “Ben öyle sesimi titretip şöyle yaptım böyle yaptım demeyeceğim” diyerek göndermede bulundu.

Tülin ile Caner: Küresel kapitalizmin ürünleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.