TİDER’in istihdam projesi dünya birincisi oldu

TİDER, dünyanın en büyük gıda bankacılığı ağı Global FoodBanking Network’ün bu yıl ilk kez düzenlediği İnovasyon Ödülleri’nde, insan kaynakları projesi Destek İK ile birinci oldu.

TİDER'in istihdam projesi dünya birincisi oldu!

Bir STK’nın başlattığı programın uluslararası nitelik kazanmasının Türkiye adına bir ilk olduğunu söyleyen TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer, “İhtiyaç sahibi kişilere sadece gıda ve temel ihtiyaç desteği sağlanması, mevcut sorunları ortadan kaldırmadığı gibi tam tersine büyütüyor. Bu nedenle gıda bankacılığı ödülünü bir insan kaynakları projesinin kazanması, sosyal yardımlaşma sisteminin tüm dünyada değişeceğini göstermesi açısından devrim niteliğinde bir sonuç. Bu değişimin Türkiye’den başlıyor olması ise bizim için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı” diye konuştu.

İstanbul Maltepe’de 2015 yılında açtığı Destek Market ile bugüne kadar beş bine yakın aileye, bir milyon TL’nin üzerinde temel ihtiyaç maddesi ulaştıran ve aynı proje kapsamındaki Destek İK ile 50’nin üzerinde kişiyi iş sahibi yapan TİDER, finalde Arjantin, Kolombiya, İsrail, Singapur ve İngiltere’den yedi gıda bankası ile yarıştı.


Houston’da düzenlenen organizasyonda TİDER adına sunumu, Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer gerçekleştirdi. TİDER, 1960’lı yıllardan günümüze faaliyet gösteren GFN’in ilk kez verdiği İnovasyon Ödülü’nü kazanarak tarihe geçti.

Serhan Süzer: Dünyadaki değişimin öncüsü olacağız

TİDER

Gıda bankacılığı alanındaki bir yarışmada insan kaynakları projesiyle birinci olmalarının önemine değinen Serhan Süzer, “İhtiyaç sahiplerine yalnızca gıda ve ihtiyaç malzemesi desteği sağlamak sorunları ortadan kaldırmadığı gibi tam tersine büyütüyor. Gıda bankacılığı sürdürülebilir olmalı, istihdam ve atık yönetimi konusuna da hassasiyetle eğilmeli. Bu noktada TİDER’in gıda bankacılığı ödülünü insan kaynakları projesiyle kazanması çok anlamlı. Önümüzdeki süreçte sosyal yardımlaşma sisteminin tüm dünyada değişeceğini göstermesi açısından devrim niteliğinde bir sonuç” dedi.

Bir STK’nın başlattığı programın uluslararası nitelik kazanmasının Türkiye adına bir ilk olduğunu vurgulayan Süzer, sözlerini şöyle sürdürdü,

“Yarışmanın ardından birçok ülkenin gıda bankası yetkilisi, projenin uygulanabilirliği için bizden bilgi almaya başladı. TİDER artık uluslararası bilinirliği olan bir kuruluş ve dünyadaki gıda bankalarına bu alanda öncülük edecek bilgi ve birikime sahip. Dünya üzerindeki en temel sorunlardan birine yönelik değişimin Türkiye’den başlıyor olması ise bizim için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı.”

Türkiye’de bir ilk: Destek İK

Dezavantajlı kesimin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak için kişileri istihdama yönlendiren Destek İK, Türkiye’de bu alandaki ilk sosyal girişim.


Dünyadaki benzer kuruluşlara da örnek teşkil eden proje kapsamında, Destek Market’ten ihtiyaçlarını karşılayan kişiler arasından işe ihtiyacı olanlar mülakat yoluyla belirleniyor.

Gerektiğinde işin özelliğine göre adaylara güçlendirme, meslek edindirme ve iş başı eğitimleri veriliyor veya doğrudan istihdam olanağı sağlanıyor.

İşe yerleştirilen kişi altı ay boyunca izleniyor, böylece gerekli destek ve yönlendirmeler yapılıyor. İşin adaya uygun olmaması durumunda ise kişi başka alanlara yönlendiriliyor. Destek Market’ten yararlanmayan ancak sadece istihdama ihtiyacı olanlar da, Destek İK’dan yardım alabiliyor.

TİDER hakkında:

TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) insanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ücretsiz olarak ulaşabilmesi için çalışmalar yürüten ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur.

Yoksulluk sınırı altında yaşayan insanların öncelikle temel ihtiyaçlara ulaşabilmelerini, ardından iş edinip kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayarak Türkiye’de yoksulluğu azaltmayı amaçlamaktadır.

Dünya standartlarındaki sistemiyle Türkiye’de bir ilk olan ve hem ekolojik hem de sosyal fayda yaratan Destek Marketlerin birincisi, 2015 yılında İstanbul Maltepe’de açıldı.


Destek Market’te bugüne kadar beş bine yakın ailenin gıda, temizlik ürünleri ve kıyafet gibi temel ihtiyaçları karşılandı. Proje kapsamındaki Destek İK ile 50’nin üzerindeki kişi iş sahibi yapıldı. TİDER ikinci Destek Marketi, Bağcılar – Esenler hattında 2017 yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyor.

İşsizlik verileri açıklandı: 7 yılın en yüksek seviyesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.