Yeşil pasaport kimlere verilecek?

İhracatçılar uzun yıllardır özlemini duydukları yeşil pasaporta kavuştu.

Yeşil pasaport kimlere verilecek?

Türkiye’ye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran ihracatçılara yeşil pasaport verilmesine olanak sağlayan karar Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlandı.

İhracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmesi ile ilgili ilk adım, Resmi Gazete’nin 9 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan, “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7.maddesiyle, “son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir” hükmünün getirilmesiyle atılmıştı.


Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında ise ihracatçıların yeşil pasaport sahibi olabilmelerinin şartları belirlendi.

Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak.

İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, özellikle yeni pazarlara girişte yeşil pasaportun ihracatçılara hızlı hareket edebilme olanağı sağlayacağını anlattı.

İhracatta pazar çeşitlendirmesi

Yeşil pasaport

Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesinin şart olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ithalatçıların Türkiye’ye gelmelerinde ciddi düşüşler yaşandı. Bu da Türk ihracatçısının daha fazla seyahat etmesini ve vize konularını gündeme getirdi. Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport Türk ihracatçısına seyahatlerinde hız ve özgürlük kazandıracak. ihracat dünyasının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaportu hayata geçiren Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.


Son üç yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport verileceğine işaret eden Ünlütürk, özellikle tarım ürünleri ihraç eden firmalar açısından bu kriterlerin yüksek olduğunu, bu kriterin ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilebilme şartlarına indirgenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Doğaltaş sektörü bayram ediyor

İhracatçılara Yeşil Pasaport uygulamasına en çok sevinen sektörlerin başında Türk Doğaltaş Sektörü geliyor.

Türk doğaltaş sektörünün ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payının yüzde 50 civarında olduğuna işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihracatta yeşil pasaportun ihracatçıların işlerini büyük oranda kolaylaştıracağını kaydetti.

Yeşil pasaportun ihracatçılara moral ve motivasyon kaynağı olacağını ve ihracatçılara gecikmiş bir itibar iadesi olacağını vurgulayan Kaya, “Yeşil pasaport 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında “İnadına üretim, inadına ihracat” sloganımızı hayata geçirme de itici güç olacak. Dünyanın en büyük mermer fuarlarından Marble Fuarı’nda bu karar büyük bir coşkuyla karşılandı” dedi.

Yeşil pasaport kimlere verilecek?

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren firmalar 2, 25 ile 50 milyon dolar arasında ihracatı olan firmalar 3, 50 ile 100 milyon dolar arası ihracatı olan firmalara 4 ve 100 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren firmalar 5 yetkilisine yeşil pasaport müracaatında bulunabilecek. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.


Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu eksiksiz doldurulduktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine yapılacak. İhracatçı Birliği belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ettikten sonra Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne sunulacak. Bölge Müdürlüğü onayı sonrasında pasaport müracaatı şahsen yapılacak.

Ukrayna’ya pasaportsuz seyahat edilebilecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.