Ahmet Güneştekin’in sergisi Güneş Yolu Berlin’de

Ahmet Güneştekin’in çalışmalarının on yılı aşkın bir süredir geçirdiği en büyük biçemsel dönüşümü yansıtan işlerinden oluşan Berlin’deki ilk kişisel sergisi Güneş Yolu 29 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında Galeri Michael Schultz’da yer alacak.

Ahmet Güneştekin'in ilk kişisel sergisi: Güneş Yolu

Küratörlüğünü Christoph Tannert üstlendiği sergi sanatçının kırkyamanın geleneksel uygulama biçimine müdahale ederek çalıştığı işlerini, objeleri kullanım biçimiyle imgeleme metalik bir yüzey dahil ettiği ve bu yöntemle resim ile heykel arasındaki sınırı belirsizleştirdiği optik ve boyutlu tablolarını, ve metal ile aynayı melez yöntemle çalıştığı işlerini bir araya getiriyor.

Ahmet Güneştekin

Güneş Yolu, Güneştekin’in antik dönem mitolojilerinin ve modern dinlerin etkisinde bir sembolizm anlayışını benimseyerek yarattığı özgün alana genel bir bakış olanağı tanıyor. Modern ve gelenekselin bir arada oluşunu vurgulayarak, değişime direnen ile yeni arasında bir diyalog için özgün bir dil ve mekan yaratıyor.


Güneş Yolu

Güneştekin, son yirmi yıldır sosyal bir proje olarak çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nin (İSMEK) eğitim vererek meslek kazandırdığı bir grup kadın el sanatçısıyla kolektif bir çalışma gerçekleştiriyor.

Kırkyamanın geleneksel uygulanış yöntemlerine, yerleşik desen ve dokularına müdahale ederek, kendi özgün desen ve temalarını çalışan sanatçı bu işbirliğinin önemini şu şekilde yorumluyor:

Galerie Michael Schultz

Güneş Yolu

Eski giysilerin sökülerek yeni ve faydalı bir şeye dönüştürüldüğü yama dikme işi, geleneksel uygulayıcıları olan kadınlar tarafından yıkım sonrası yeni bir yaratım olarak algılanmıştır; ölmüş olanın yeniden hayata döndürülmesi anlamında sembolik bir edimi tanımlar. Bu anlatımın geleneksel uygulayıcıları ile birlikte çalışmak benim için bu nedenle önemli.

Güneş Yolu

Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Georg Baselitz, Jean-Michel Basquiat, Robert Rauschenberg, Sigmar Polke, Keith Haring, Markus Lüpertz ve A.R. Penck gibi ikonik sanatçıları temsil etmiş ve işlerini sergilemiş olan Galerie Michael Schultz, Güneştekin’in işlerinin Berlin sanat izleyicisi için şaşırtıcı derecede özgün kalacağı görüşünde.

Güneş Yolu

Berlin’in yenilikçi, kozmopolit ve özgürlükçü sanat ortamıyla Güneştekin’in işlerini ilk kez buluşturacak serginin açılışı uluslararası sanat dünyasının aktörlerinin Berlin’e akın ettiği Gallery Weekend ile aynı zamanda gerçekleşecek.

Tamamı resimli bir kataloğun eşlik edeceği sergi, 29 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında Galerie Michael Schultz’da izleyicilerin ziyaretine açık olacak.

Küratör hakkında Christoph Tannert (1955, Leipzig)

Güneş Yolu

Künstlerhaus Bethanien’ın sanat yönetmeni ve baş küratörü olan Christoph Tannert, Berlin Humboldt Üniversitesi’nde arkeoloji ve sanat tarihi öğrenimi gördü.


Çağdaş sanat sergileri yönetmenliği ve sanat eleştirmenliği yapan Tannert, Berlin’deki Galerie Vier’in eş kurucularından olan Tannert, 2000 yılında Berlin Bethanien Sanatevi’nin direktörlüğüne getirildi.

Potsdam Brandenburg Sanat Vakfı’nın eş kurucularından olan Tannert, 2003 yılına kadar kurumun yönetim kurulunda başkan yardımcılığı görevinde bulundu.

Münih Goethe Enstitüsü’nün Görsel Sanatlar Danışma Kurulu’nda ve Berlin Sanat Konseyi’nde görev alan Tannert, 2005 yılında Martin-Gropius-Bau’da düzenlenen konusunu İstanbul’dan alan Gerçeklikler: Fokus Istanbul sergisinin küratörlüğünü üstlendi.

Aynı yıl Almanya-Polonya ilişkilerine katkılarından dolayı, Polonya Cumhuriyeti Altın Liyakat Haçı ile ödüllendirildi.

Galerie Michael Schultz

Güneş Yolu

1986 yılında Berlin’de kurulan galerinin işlerini sergilediği ve temsil ettiği sanatçılar arasında; ilk yıllarında, George Baselitz, Markus Lüperts ve A.R. Penck, daha sonra da Anselm Kiefer ve Gerhard Richter ile birlikte Amerikalı sanatçılar Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Robert Rauschenberg ve Andy Warhol yer alıyor.

2006’da Seul, 2007 yılında Pekin’de açtığı şubeler ile programının genişlemesini ve zenginleşmesini sağlayan Galerie Michael Schultz, işbirliği yaptığı sanatçılar için müzelerde, sanat vakıflarında, ve diğer galerilerde yıl içinde 40’ın üzerinde sergi düzenlemektedir.

Sergi katalogları gibi düzenli yayınlar çıkaran galeri ile çalışan mevcut sanatçılar arasında Rebecca Raue, Römer + Römer, Maik Wolf, Bernd Kirschner, Feng Lu, Sonja Alhäuser ve Sabina Sakoh gibi isimler bulunuyor.

Çağdaş resim ve heykel üzerine odaklanan galerinin keşfedip desteklediği genç sanatçılar arasında ise Cornelia Schleime, Helge Leiberg, Norbert Bisky ve SEO yer alıyor.


Galerie Michael Schultz, Köln, Paris, Madrid, Miami Beach ve New York’ta gerçekleştirilen uluslararası çağdaş sanat fuarlarına düzenli olarak katılarak, sanatçılarının uluslararası sanat piyasasına entegre olma ve orada yer edinmeleri konusunda elverişli bir tanıtım olanağı sağlıyor.

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava ve Bir Bosna Alegorisi sergileri devam ediyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.