Çalışma ortamları motivasyonu nasıl artırabilir?

Motivasyonu artıracak çalışma ortamları nasıl olmalıdır? Plaza, ofis ya da fabrikada yapılan çalışmalar arasındaki farklar neler? Ortamın iyi olması çalışanı mutlu ediyor mu?

Çalışma ortamları motivasyonu nasıl artırabilir?

Son yıllarda büyük kurumlar başta olmak üzere birçok şirket ofislerini değiştiriyor veya yeniliyor. Çalışanlarının daha güzel ortamlarda iş yapmasını sağlayarak motivasyonu arttırmak isteyen kurumlar, bu konuya oldukça fazla önem vermeye başladılar.

Yenilenen ofislerde en çok dikkat edilen hususlar

Bir ofis için olmazsa olmaz başlıca koşullar şu şekildedir; havalandırma, ısıtma ve aydınlatma kalitesi, gürültü ve sesin içeriye daha az girmesini sağlayan yapılar, çalışanın sağlığı ve güvenliği için alınan önlemler, çalışma alanındaki kişi sayısının çok fazla olmaması, ofislerin temizliği ve bakımı olarak sıralanabilir. Bu şartların var olduğu kurumlarda iş dışında yapılacak etkinliklere ne kadar önem verildiği dikkat çeken bir başka ayrıntı olarak göze çarpıyor.


Çalışanların iş saatleri dışında spor yapacakları alanların olması kurumu bir adım öne geçiriyor. İş saatleri içerisinde mola ve dinlenme esnasında yapılacak farklı etkinlikler çalışanlar tarafından önem verilen bir başka konuyu oluşturuyor. Bazı kurumlar mola ve dinlenme saatleri için teknolojik cihazlarla çalışanı bir an olsun işten uzaklaştırarak motivasyonun artmasını sağlıyor.


Çalışma ortamları motivasyonu nasıl artırabilir?

Bazı şirketler yaşam alanı konforunu sağlıyor

Bazı kurumların ise şirketlerini yaşam alanı haline getirdiğine tanık oluyoruz. Çalışanların günlük hayatta zaman sınırından dolayı yapamayacakları işleri için birçok olgu bir araya getiriliyor. Örneğin; market, cafe, terzi, kuru temizleme, spor salonu, kuaför, oto yıkama vb. hizmetler sunularak çalışanların hayatlarını kolaylaştırıyor.

Çalışma ortamları motivasyonu nasıl artırabilir?

Zor şartlardaki çalışma hayatı

Her ne kadar bütün mesleklerin kendine göre zor yanları olsa da; özellikle çalışma alanları açısından maden ve kömür ocakları, fabrikalar, radyoaktif madde ortamında çalışanlar bulundukları ortam açısından hiç kuş ki yok ki en çok zorluğu çeken meslek grubunu oluşturuyor.

Çalışma ortamları motivasyonu nasıl artırabilir?


Bu meslek gruplarında çalışan kişilerin diğer meslek gruplarında çalışanlar kişilere göre daha avantajlı hakları olması gerekiyor. Çünkü zor ortamlarda çalışan insanların yıpranma payı çok daha yüksek olabiliyor. Bu sebeple adil çalışma sistemi ile insanların eşit şartlarda çalışması sağlanabilir.

Yeni nesil ofislerde son trendler neler?