Çöl Çiçeği: Waris Dirie

Öyle bir kadın düşünün ki hayatınızda tanıdığınız pek çok insandan daha cesur. Bu kadın Çöl Çiçeği kitabının da yazarı Waris Dirie…

Çöl Çiçeği: Waris Dirie

Şanssız bir doğum, şanssız bir çocukluk… Somali’de dünyaya gelmiş Waris Dirie, çölün orta yerinde, göçebe bir ailenin çocuklarından biri olarak. Babasının birtanesiymiş çocukken; o güzel kızını korumak istermiş babası hep; fakat bizim düşündüğümüzden biraz farklı. Kendi kültürlerine uymak zorunda olan bir adam; çünkü o da babasından öyle görmüş. Daha bebek-çocuk denilebilecek bir yaşta sünnet olmuş Dirie. Evet bir kadın ve evet sünnet oluyor.

Somali’de oldukça yaygın kız çocuklarının sünnet edilmesi… Ne işe mi yarıyor?

Cinsel birleşme sırasında erkek ne kadar zevk alıyorsa kadın da bir o kadar acı çekiyor bu işlem sonrasında.


Çöl Çiçeği: Waris Dirie

Sonrasında 13 yaşındayken babası yaşlarında biriyle evlendirmeye çalışıyor babası onu. Dayanamıyor buna. O yaşlı adamla evlenme düşüncesi yiyip bitirirken kendisini, evden kaçıyor teyzesinin yanına. Sonrasında da İngiltere’ye yerleşiyor. Çok iyi Fransızca bildiği halde İngilizce konusunda sınıfta kalan Dirie, bu dili de öğreniyor ve McDonalds’ta çalışmaya başlıyor. Hayatında belki de ilk kez şans ona gülüyor ve Pirelli takviminin de fotoğrafçısı olan Terence Donovan tarafından fark ediliyor.


Şans bu kez ona 32 dişi ile gülüyor ve Chanel, Levi’s ve Revlon gibi markaların yüzü oluyor ve dünya onu artık tanıyor.

 

Çöl Çiçeği Waris Dirie

Çöl Çiçeği: Waris Dirie

Waris Dirie, tüm bu yaşadıklarını insanlara anlatmak için Çöl Çiçeği isimli bir kitap yazıyor ve kitabı uzun süre en çok satanlar arasında kalıyor, hatta sonrasında hayatının bir de filmi çekiliyor. Kendisinin de mağdurlarından biri olduğu kadın sünneti konusunda ciddi bir hassasiyeti bulunan Dirie, bu konuda sosyal sorumluluk projeleri yürütmekte, Afrika’daki kız çocuklarının bu olaydan uzaklaşmasını sağlamak için büyük bir savaş vermekte…


Kadın sünneti konulu BBC röportajı, bağışları topladığı bir internet sitesi ve bilinçlendirme çalışmalarıyla Waris Dirie kendi mücadelesiyle örnek olmakta ve milyonlara ilham vermekte. Dünyada her 11 saniyede 1 kız çocuğu anlamsızca sünnet edilirken Dirie’nin bu savaşı aslında oldukça anlamlı… Kurduğu dernekte “Küçük bir çöl çiçeğini kurtarın” sözüyle yürüttüğü kampanya başarılı oluyor ve olmaya devam da ediyor.

Kadın Sünneti ve Bekaret Yalanları


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.