Kendi etrafında sema dönen mevlevi robot için 1 milyon bütçe

Konya’da yapılacak “Mevlana” temalı yarışmada, öğrencilerin geliştirdiği robotlar kendi etraflarında dönüp sema gösterisi yapacak. Mevlevi Robot yarışmasının bütçesi ise tam 1 milyon lira!

Kendi etrafında sema dönen mevlevi robot için 1 milyon bütçe

Mevlevi Robot için 1 milyon TL

Konya’da yapılacak “Mevlana” temalı yarışmada öğrencilerin geliştirdiği robotlar, kendi etraflarında dönüp sema gösterisi yapacak. Mevlevi Robot yarışması için bütçe tam 1 milyon lira. Milli Eğitim Bakanlığı’nın TÜBİTAK işbirliği ile düzenlediği 11’inci Uluslararası Robot Yarışması 10-12 Mayıs’ta Konya Uluslararası Spor ve Kongre Merkezi’nde yapılacak. Yarışmanın teması “Mevlana”, sloganı da “Ahican Hoşgörü Kenti Konya” olarak belirlendi.

Yarışmada lise ve üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen robotlar, kendi etraflarında dönerek sema gösterisi yapacak. 12 farklı kategoride düzenlenecek yarışmaya 3 binin üzerinde yarışmacının katılması bekleniyor. Yarışma için katılımcıların dışında 10 binin üzerinde seyircinin Konya’ya gitmesi bekleniyor. Bu organizasyon için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ayırdığı bütçe ise tam 1 milyon lira! (Sözcü/Deniz Ayhan)


Daha önce destek verilen projelerden birkaçı

Papaz eriğini imam eriğine çevirme

Bilimsel olmayan ilginç projelere verdiği destekle gündemden düşmeyen TÜBİTAK, “Papaz eriğini imam eriğine çevirme” isimli projeyi de desteklemişti.

TÜBİTAK'tan proje: Papaz eriğini imam eriğine çevirme

Tesbih çeken robot

Urfalı bir lise öğrencisinin tasarladığı “tespih çeken robot” TÜBİTAK tarafından bilim fuarına kabul edilmişti.

tesbih çeken robot tübitak

Tillo Evliyalarının Kerametleri

TÜBİTAK’ın 2016 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türk Dili ve Edebiyatı alanında hazırlanan Tillo Evliyalarının Kerametleri Projesi, TÜBİTAK’ın Van’daki bölge sergisine davet edilmişti.

TÜBİTAK, 'Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması' kapsamında "Tillo Evliyalarının Kerametleri" projesini sergiye kabul etti.

TÜBİTAK’ın 2016 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türk Dili ve Edebiyatı alanında hazırlanan Tillo Evliyalarının Kerametleri Projesi, TÜBİTAK’ın Van’daki bölge sergisine davet edildi. Burada görücüye çıkan sergi, akademisyenler tarafından “bilimsel” bulunmayınca Ankara’daki ana yarışmaya alınmadı.

Projeleri önce sergiye davet edilen ancak daha sonra merkeze alınmayan okul yönetimi ve proje ekibi ise hayal kırıklığı yaşadıklarını söylediler. “Zaten Türk Dili ve Edebiyatı alanında hazırlanmış bir projeden çok da bilimsel veri aramak doğru değil” diyen okul yetkilileri, okul olarak sonuca üzüldüklerini vurguladılar.

Projede kerametlerine yer verilen şu evliyalar yer aldı:

  • Şeyh İsmail Fakirullah,
  • Mevlana Molla Ali,
  • İbrahim Hakkı,
  • Şeyh Hamzel Kebir,
  • Şeyh Mücahit,
  • Sultan Mahmud Memduh,
  • Şeyh Hasan-ül Fatirin,
  • Şeyh İsmail Garip,
  • Şeyh Mustafa Kurdi,
  • Haysa Zemzem,
  • Şeyh Abdulkadir Sani,
  • Şeyh Hamze,
  • Şeyh İbrahim Hakkı,
  • Derviş Osman,
  • Muhammed Sorahani,
  • Şeyh Hecci Ali,
  • Nurhemze,
  • Sofi Abdürrahim.

Projede yer alan evliya kerametleri

  • Şeyh Memduh’un İki Yerde Bulunması,
  • Sultan Memduh Hz. Atının Kerameti,
  • Yusuf Ağa’nın Kurtuluşunun Kerameti,
  • İbrahim Hakkı Hz. Kerameti,
  • Şeyh Mücahit’in Vasiyeti,
  • Sufi Abdurrahman’ın Şam’ı Görmesi,
  • Şeyh Mücahit’in Üzüm Kerameti,
  • Meyme Ğasya’nın Bedduası,
  • Sultan Memduh’un Basireti,
  • Şeyh Mücahit’in Kerameti,
  • Şeyh Haccı Ali’nin Hacca Gitmesi

Mahremiyet Önlüğü TÜBİTAK’ın sergisinde!

Isparta Şarkikaraağaç Asım ve Sıddıka Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Cuma Namazının Sosyalleşmeye ve Toplumsallaşmaya Etkisi” projesi, Trabzon Yılmaz Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “EKG Önlüğü İle Mahremiyeti Korumak” projesi, Trabzon Yomra Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Ahlaki Değerlerimizin Sistematik Gözlemlerle İncelenmesi” projesi de TÜBİTAK’ın bölge sergilerine katılmaya hak kazanan bilimsel projeler arasında yerini aldı.

Bir selam da bizden size selamünaleyküm?

TÜBİTAK, 2016 yılı bölge sergisine davet edilen projeleri açıkladı. Davet listesinin 26’ıncı sırasında ise “Bir selam da bizden size selamünaleyküm?” isimli bir projenin yer alması dikkat çekti.


TÜBİTAK

47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında, TÜBİTAK, bölge sergisine davet edilen projeleri açıkladı. TÜBİTAK tarafından Ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen “Araştırma Projeleri Yarışması”nda kendi bölgelerinde yarışacak projeler belirlendi. Bölge elemeleri anlamına da gelen bölge sergisine davet edilen projeler arasında yer alan “Kanser Hastalığını Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin Etkisi Üzerine Bir Araştırma” başlıklı çalışma dikkat çekti.

Projeler arasında en dikkat çeken ise Giresun Şebinkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı 56. sırada yer alan “Kanser Hastalığını Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin Etkisi Üzerine Bir Araştırma” başlıklı çalışma. Psikoloji dalında yarışmaya dahil olan proje, Karadeniz Bölgesi illerinden gelen 100 çalışmayla birlikte bölge sergisinde yarıştı.

Bir Salavat da Sen Çek kampanyası: Zikirmatik

Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hz. Muhammed’i anmak amacıyla “Bir Salavat da Sen Çek” kampanyası düzenledi. Öğrenciler tarafından ‘Zikirmatik’ adı verilen makinenin düğmesine basılması suretiyle 2 milyona yakın salavat çekilmiş.

Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hz. Muhammed'i anmak amacıyla "Bir Salavat da Sen Çek" kampanyası düzenledi.

“Bir Salavat da sen çek” kampanyasını düzenleyen Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi, “Okulumuzda ‘Bir salavat da sen çek’ kampanyasını düzenledik. Kampanya çerçevesinde okulun birçok yerine yazdığımız sloganlarla zikirmatikler astık. Efendimizi anlama, tanıma ve hayatımıza geçirmek adına yaptığımız bir kampanyadır. Bu kampanyamıza okulumuza gelen misafirler olsun, okulumuzdaki öğrenci ve öğretmenler olsun, çok yoğun bir talep var.” dedi.

Tübitak’tan “helal et” testi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen testle ilgili olarak, çiğ et ürünlerinde “helal et testi” ile domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor açıklaması yapıldı.

Tübitak'tan helal et testi

Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, 350 bin lira bütçe sağlanan projenin 25 yıl önce başladığını anlattı. Projenin 2 kısımdan oluştuğunu ifade eden Yayla, ilk kısımda et ürünlerinde sakatat ve yabancı doku testiyle, doğrudan tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Yayla, bu çerçevede TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nün, Genetik Enstitüsü’nün desteğiyle “helal et testi” geliştirdiğini bildirdi.

‘Hacı Robot’ haccın farzlarını yerine getiriyor

Hacı Robot, Bingöl’de TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları projesi kapsamında geliştirildi. Haccın farzlarını yerine getiriyor; maket Kabe’yi tavaf ediyor, vakfe yapıyor.

Hacı Robot haccın farzlarını yerine getiriyor

Bingöl’de Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni öncülüğünde üç ortaokul öğrencisi tarafından tasarlanan Hacı Robot ismi verilen robot, haccın farzlarını yerine getiriyor.


Bingöl 100. Yıl Ortaokulu 7. sınıf öğrencileri Muhammed Ömür Taşar, Muhammed Avcı ve Metehan Satık, Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu ile birlikte robot tasarladı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirilen ve 300 TL’ye mal edilip ‘Hacı Robot’ ismi verilen robot, haccın farzlarını yerini getiriyor. Öğrencilerin bilgisayar üzerinden geliştirdikleri programla komut alan robot, İhram elbisesi giyip, Kabe’yi tavaf ettikten sonra vakfe yapıyor.

TÜBİTAK’ın elediği proje dünya şampiyonu oldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.