Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılmalı? Eğitimleri nasıl olmalı?

Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılması, onların nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda toplumda yeterince bilinç oluşmadığı vurgulanıyor.

Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılmalı? Eğitimleri nasıl olmalı?

Uzmanlar, “Bu konuda veli ve öğretmenlere  büyük görev düşüyor.  Türkiye’deki çalışmalar yetersiz. Daha atılacak çok adım var. Türkiye’de dahi çocuklar için devlet okulları kurulabilir. Ancak bunun öncesinde iyi bir eğitimci kadrosu yetişmesi şart” diyor

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) tarafından 7-9 Nisan arasında  İstanbul’da düzenlenen ‘Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’nde üstün zekalı çocukların eğitimiyle ilgili tüm detaylar masaya yatırıldı.


Kongrede konuşan TÜZDEV Genel Başkanı  Opr. Dr. Kemal Tekden, “Üstün zekalı çocuklar Allah’ın bir lütfu. Bu çocuklar çok özel ve iyi eğitilmezlerse toplumlarda yeterince gelişme olmaz.  Bu çocuklarımıza ideal vermek, ufuk açmak gerekli. İnsanlığa hizmet edebilmeleri için bu çocuklarımıza ışık tutmak şart” dedi.

Eğitimcilere büyük iş düşüyor

eğitim

Üstün yetenekli çocuklara nasıl davranılması, onların nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda toplumda henüz yeterince bilinç oluşmadığını vurgulayan Kemal Tekden, “Devletimizin manevi desteğine ihtiyacımız var. Bu, milli bir mesele” dedi.

Hayatta bir insan için en büyük mucizenin iyi bir öğretmenle karşılaşmak olduğunu dile getiren Kemal Tekden, bu konuda eğitimcilere büyük görev düştüğünü vurguladı.

Uluslararası isimler katıldı

Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi; bu alanda yıllarca süren nitelikli çalışmalar yapmış, eğitim sistemleri kurmuş, fikirleriyle çığır açmış dünya çapında isimleri de ağırladı.

Bu isimlerden  Almanya’dan Uluslararası Yetenek Geliştirme ve Mükemmeliyet Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Heidrun Stoeger, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi Eğitim Psikolojisi ve Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Albert Ziegler ile Amerika’dan Ulusal Üstün Yetenekli Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Joy Lawson Davis, ülkelerinin, üstün yetenekli çocukların eğitimi konusunda yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.


Devlet okulları kurulmalı

Dr.Joy Lawson Davis, duygusal ve sosyal zekanın öneminin son yıllarda daha iyi anlaşıldığını söyledi. Davis, “İnsan ve toplumların gelişiminde bilişsel zeka kadar, duygusal zekanın da payı çok büyük. Duygusal zekanın olmadığı kişi ve topluluklarda, bilişsel zekanın tek başına yeterli olmadığını gözlemliyoruz. Duyguların kontrol altında tutulmadığı alanlarda toplumsal olayları, terörizm ve cinayetleri görmek mümkün.  Kişinin kendini kontrol etmesi ve yaratıcı yönünü ortaya çıkarması için duygusal zekanın, bilişsel veya matematik zeka kadar önemli” dedi.

Amerika’nın her eyaletinde üstün zekalı çocukların belirlenmesinin kanuni bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Davis, “Bu uygulamanın Türkiye’de de hayata geçirilmesi ülkenizin geleceği açısından yararlı olur. Üstün zekalı çocuklar için devlet okullarımız mevcut,  Türkiye’de dahi olabilecek çocuklar için devlet okulları kurulabilir. Ancak bunun öncesinde iyi bir eğitimci kadrosu yetiştirmeniz gerekiyor” diye konuştu.

Daha hızlı öğreniyorlar

Prof. Dr. Heidrun Stoeger, üstün yetenekli çocukların yaşıtlarına göre daha farklı olduklarını belirterek, “Daha hızlı ve kolay öğreniyorlar. Yaşıtlarının yapamadıklarını yapabiliyorlar. Dil gelişimleri daha ileride.  Almanya’da bu çocukları daha çok veli ve öğretmenler keşfediyor. Veliler, üstün zekalılarla ilgili özel kurumlara gidiyor ve danışmanlardan bilgi alıyor. Eğitim kurumlarında anne-babalara hatta anaokulu öğretmenlerine çocuklarla ilgili anketler yapılıyor. Bir çocuğun üstün yetenekli olduğunun keşfedilmesinin ardından öğrenme süreçleri bir an önce başlatılmalı” dedi.

Keşif öğretmen ve velilerden

Prof. Dr. Albert Ziegler, öğretmen ve velilerin bu çocuklar için birçok şey yapabileceğini söyledi. Ziegler; “Onlarla daha çok konuşulmalı. Yetişkinler, ‘Nasıl iyi bir model olmalıyım?’, ‘Onu ne şekilde motive etmeliyim?’ diye düşünmeli. Türkiye’de bu alanda çalışan meslektaşlarımız var. Ama atılacak daha çok adım var. Daha çok çalışmak zorundasınız” diye konuştu.

TÜZDEV Hakkında

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV), Türkiye’deki üstün zekalı ve yetenekli çocukların tespit edilmesi ve bu çocukların eğitimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlamak amacıyla 2012’de kuruldu.


Türkiye’nin önemli bir yer üstü hazinesi olan üstün zekalı ve yetenekli çocukların, farklılıklarına uygun özel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdüren TÜZDEV, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile çeşitli projeler geliştiriyor.

‘Üstün yetenekli’çocuklar Türkiye’de yeterli eğitim alıyor mu?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.