Ana Sayfa Etkinlik Ferhan Coşkun: Suyun Altında Bir Nefes

Ferhan Coşkun: Suyun Altında Bir Nefes

Ferhan Coşkun “Suyun Altında Bir Nefes” adını verdiği sergisinde Türkiye sularında çektiği 26 fotoğrafını paylaşıyor. 13 Mayıs’ta açılan sergi Mayıs sonuna kadar Beyoğlu İFSAK’ta gezilebilir.

Sualtı fotoğrafçısı Ferhan Coşkun çeşitli derinliklerde Kaş, Kemer, Tekirova, Prens Adaları, İzmit Körfezi, Datça, Marmaris ve Fethiye’de gerçekleştirdiği dalışlarda çektiği fotoğraflardan oluşan ilk sergisini açtı.

Türkiye’nin sualtı zenginlikleri

Ferhan Coşkun sergisinin amacını şöyle özetliyor:


“Marmara Denizi’nin sanayi atıklarıyla ünlü İzmit Körfezi’nden Akdeniz mavisinin en güzeli Kemer’e kadar onlarca dalış noktasında çektiğim fotoğraflar ülkemizin ne kadar önemli bir sualtı cenneti olduğunu kanıtlıyor. Tüm bu canlılarla birlikte yaşıyoruz, aynı suları paylaşıyoruz. Bu yüzden korumamız ve gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Sergiyi gezenleri farklı bir dünyaya götürmek, stres dolu şehir yaşamının biraz olsun uzaklaştırmak  ve aynı gezegende aynı ülkede başka canlılarında olduğunu göstermek istiyorum.”

“Go” oyunu, fotoğraf ve nefes almak

Coşkun sergi için hazırladığı kitapçıkta sualtını ve fotoğrafçılığı şöyle anlatıyor:

“M.Ö 5000 dolaylarından beri Çin’de oynanmaya başlandığı bilinen Go, bir tahtanın üzerinde hayatta kalabilme mücadelesini sembolize eden bir strateji oyunudur. Go, insanın iç dünyasına bir ayna tutarak kendi kişiliğini ve rakibinin kişiliğini yakından tanımasını sağlar ve tahtanın üzerinde bir vücut oluşturması gerekir. Bu vücudun en az 2 nefes alma noktası olmalıdır ki sağlıklı bir şekilde hayatta kalabilsin.


Bizler kendimizi yaşam mücadelesine o kadar yoğun kaptırıyoruz ki, rahatlayıp nefes alabileceğimiz, bizi yaşama bağlayacak olan o noktaları unutuyoruz. Çoğumuzu yaşama bağlayan en önemli nefes alma noktası ailelerimizdir. Peki ya diğer nefes alma noktamız? Hayata bakış açımı geliştiren ve güzelleştiren fotoğraf çocukluğumdan beri yaşamımın içinde yer alırken, daha sonradan yaşamıma giren dalış sporu ile birleştiğinde benim için tam bir nefes alma noktası daha oluşturmuş oldu.

Sergimde sizlere farklı bir dünyadan bahsetmek, suyun altındaki bu nefes alma noktasında nelerle karşılaştığımı, neler gördüğümü sizlerle paylaşmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz stres dolu şehir yaşamının biraz olsun dışına çıkabileceğimiz farklı bir dünya! Yine bu gezegende!!! Ama gözlerinizin hemen önünde değil. Fakat renklerine hayranlık duyabileceğiniz, içinde uçarcasına dolaşabileceğiniz bir dünya. Bu dünyayı görebilmeniz için biraz uğraşmanız, eğitim almanız gerekecek. Belki de biraz ışık tutmanız. Ama önce nefes almayı öğreneceksiniz bu dünyanın içinde. Evet, nefes almayı… Suyun Altında Bir Nefes.”

Balon balığı. Tekirova/Kemer

Ferhan Coşkun‘un “Suyun Altında Bir Nefes” isimli sergisi 31 Mayıs’a kadar İFSAK İbrahim Zaman Sergi Salonu‘nda ziyarete açık olacak.

Ferhan Coşkun kimdir?


1975 Edirne doğumlu, 1994 yılından beri Bilgisayar Programlama ve Analizi dalında çalışıyor.
1980’li yılların sonlarında fotoğraf çekmeye başlayan Coşkun, bu hobisini yıllar sonra tanıştığı dalış sporuyla birleştirerek kendini sualtı fotoğrafçılığı konusunda geliştirdi. İstanbul Aktif Balıkadamlar Spor Kulübü Derneği‘nin genel sekreteri olan Coşkun aynı zamanda İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) üyesi.
Fotoğrafçı sergi afişinde kullandığı asker balığı fotoğrafıyla 2016 Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası, Balık Kategorisi birinciliğini kazanmıştı.

Koray Akten ile sokak fotoğrafçılığı gezileri


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.