Sağlıklı yaşam için spor neden gerekli?

Sağlıklı yaşam için spor neden gerekli? En iyi spor türleri neler? Spor yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Beslenme nasıl olmalı? Spor ile beslenme arasındaki ilişki nasıl olmalı?

Sağlıklı yaşamın sırrı: Spor yapmak

Günlük yaşantımızın en önemli aktivitelerinden birisi olan spor, son zamanlarda birçok insanın hayatına girmeye başladı. İnsanlar; sabah, öğle, akşam olmak üzere birçok farklı spor dalı ile günlük hayatın stresini atıyor. Spor yapmadaki en önemli amaç sağlıklı yaşamak. Ancak zaman zaman kilo vermek ve zinde kalmak isteyenlerin de spora başvurduğunu görüyoruz.

Spor yapmanın en büyük faydalarını; vücudumuzu ve beynimizi zinde hissetmek, mutlu olmak, stresi azaltmak, kendimize olan saygımızı artırmak, beslenmemizi iyileştirip iştahı artırmak, günlük enerjimizi yükseltmek ve yaşam kalitemizi artırmak şeklinde sıralayabiliriz.


Spor türleri

En iyi spor türlerini, en geniş kitleye uyarlayacak olursak yürümek olarak söyleyebiliriz. Her yaş grubuna hitap eden yürüme sporu insanların sağlıklı yaşamasını sağlıyor. Yürüme süresi, yürüme zamanı ve yürüme temposu farklı yaş gruplarına göre değişebilmektedir. Yürümekten sonra koşmak da yine birçok insanın başvurduğu yöntemlerden birisi. Yürümek ve koşmak insanların bireysel olarak yapabileceği sporlar olduğu için, en yaygın olanları bu iki spor türü kapsıyor. İnsanlar bu iki tür dışında spor salonlarına başvuruyorlar. Spor salonlarında yürümek, koşmak, yüzmek, ağırlık ve jimnastik hareketleri sporun en gözde türleri arasında yer alıyor. Ayrıca son zamanlarda büyük kurumların da bünyelerinde spor salonu açarak çalışanlarına iş yerlerinde spor salonu hizmeti verdiğini görüyoruz.


Spor yaparken bunlara dikkat!

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak; özellikle yaşlı insanların çok ağır tempo ile yürüyüp koşmaması gerekiyor. Hatta bu kişilerin bir uzman kontrolünde spor yapmaları kişilerin yararına olabilir. Öte yandan genç insanlar da spor yaparken aşırı yüklenmeden uzak durmalılar. Vücut ne kadar genç olursa olsun, uzun süredir spor yapmayan bir insanın hareket kabiliyeti çok geniş olmadığından, bu kişilerin de spor yapma dozlarını yavaşça artırmaları gerekiyor.

Spor ile beslenme arasındaki etkileşim


Sporun yanındaki en önemli tamamlayıcı faktör hiç kuşku yok ki beslenme. Bir insan ne kadar çok spor yaparsa yapsın eğer iyi beslenemiyorsa sağlık açısından zor duruma düşebilir. Bu sebeple spor yapacak bir insanın doğru şekilde beslenmesi gerekiyor. Örneğin spordan hemen önce ağır yemekler yemek kişiyi spor esnasında zorlayabilir. Hareket kabiliyetini kısıtlayan bu beslenme şekli kimi zaman hastalıklara ve telafisi zor durumlara götürebilir. Bu sebeple spor ile beslenme konuları uzman eşliğinde birbirine paralel olarak yapılması gereken aktiviteden oluşuyor.

Yaza formda girmenizi sağlayacak egzersizler hangileri?