Geleneksel bayram kutlamaları çocukların gelişimini nasıl etkiliyor?

Günümüzde bayram tatilleri, yoğun iş temposu içinde çalışan birçok anne ve babaya tatile çıkmak için tek fırsat gibi görünüyor.

Geleneksel bayram kutlamaları çocukların gelişimini nasıl etkiliyor?

En heyecanlı çocukluk anılarından olan bayramlar; yeni alınacak kıyafetler, ayakkabılar, harçlıklar, oyuncaklar ve şekerler gibi geçmişten beri süregelen adetlerle yılın en keyifli zamanları arasında yer alıyor.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, her bayram ailece yapılan ritüellerin, çocuklara güven ve aidiyet hissi verdiğine dikkat çekiyor.


Bu tatiller, çekirdek aile üyelerinin hem dinlenmelerine hem de bir arada olmalarına imkan sağlıyor. Ancak, diğer yandan geniş aileyle birlikte geçirilebilecek geleneksel bayram örf ve adetlerinden mahrum kalınıyor.

“Özellikle çocuklar için haftalar öncesinden bayram gününü beklemek, yeni alınacak kıyafetler, ayakkabılar, büyüklerden alınacak harçlıklar, oyuncaklar ve şekerler gibi geçmişten beri süregelen bayram adetleri bu günleri diğer günlerden ayıran önemli unsurlardır” diyen Uzmanı Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, çocukların bu gelenekleri sevinç, heyecan ve coşku gibi duygular aracılığıyla içselleştirdiğine dikkat çekiyor.

Eryılmaz, “Her bayram ailece yapılacak ritüeller, çocuklara güven ve aidiyet hissi verirken, bir yandan da gelecekte hatırlayacakları mutlu anılar oluşturma fırsatı sağlar. Küçüklerin büyükleri ziyaret etmesi, büyüklerin kendi geçmiş bayram deneyimlerini paylaşmaları, ailece yemek yenmesi ve hep birlikte geçirilecek özel zamanların yaratılması gibi gerçekleştirilecek örf ve adetler; çocukların görgü kurallarını, değerleri, gelenek ve görenekleri öğrenmeleri ve bir sonraki kuşağa aktarmaları için olanak sağlamış olur” diyor.


“Ailenin bir parçası olmak çocukta güven ve aidiyet duygusunun gelişmesini sağlar” diyen Eryılmaz, “Bayramlarda yapılan ziyaretler ve birlikte geçirilecek keyifli zamanlar çocuğun o aileye ait olduğunu hissetmesinde ve onlarla olan ilişki ve iletişiminin artmasında önemli rol oynamaktadır. Böyle bir ortamda büyüyen çocuk, ailenin gelenek ve göreneklerini kuşaktan kuşağa sevgiyle aktarabilecektir” diyor.

Gözlemle öğreniyorlar…

bayram

Çocukların en çok yaptıkları gözlemlerle öğrendiklerini anlatan Eryılmaz, “Bu yüzden, model alabilecekleri aile figürlerinin olması onların duygusal ve sosyal gelişimleri için önemlidir. Ailenin bayram gelenek ve göreneklerini yaşatması ve devam ettirmesi, çocuğun bunları benimsemesini ve içselleştirmesini kolaylaştırır. Bayram gününü haftalar öncesinden beklemek ve o gün için hazırlıklar yapmak, çocuklara sabretmeyi öğretir ve zaman kavramlarını geliştirir, organizasyon ve planlama becerilerini destekler” diyor.

Bayramların çocukların iletişim kurma ve problem çözme becerisini geliştiren bir tarafı olduğunu belirten Eryılmaz: “Çocuklar bu becerileri de aynı şekilde büyükleri model alarak öğrenirler. Farklı yaşlarda, farklı karakterlerde, farklı şehirlerden ve kültürlerden gelen insanların bir araya gelişi, çocukların diğer insanların birbiri arasındaki iletişimini gözlemleyebilmeleri için sosyal bir kaynak oluşturur.

Çocukların kendi yaşıtları ve yakın yaştaki akrabaları ile birlikte vakit geçirmeleri ve oyun oynamaları da sosyal becerilerini geliştirir. Bayramlar çocukların ileriki dönemler için iletişim kurma, problem çözme ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatı oluşturur.


Sosyal ortamlarda, kendilerini, fikirlerini daha rahat ve özgüvenli bir şekilde ifade edebilmelerine imkan sunar. Tüm çocukların mutlu anılar biriktireceği nice bayramlara!”.

Ramazan Bayramı tatili için son dakika destinasyonları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.