Cv nasıl hazırlanır? 6-30 saniye ayrıntısı nedir?

Öyle bir özgeçmiş hazırlamalısınız ki 6 saniye CV’nize bakan kişi okumaya, incelemeye devam etsin. Aksi takdirde çöp kutusu. Peki özgeçmiş nasıl hazırlanır?

CV hazırlarken nelere dikkat edilmeli? 6-30 saniye ayrıntısı nedir?

Birçok adayın iş arama sürecinde kişileri en zorlayıcı ve sıkan bölümü özgeçmiş hazırlama kısmıdır sanırım. Hem işvereni etkilemek hem de diğer adayların önüne geçirecek tümüyle gerçek ifadelerden oluşan bir CV hazırlamak bizim için çok önem arz eden bir durumdur. CV hazırlamak için bayağı bir kafa yormak ve buna zaman ayırmak gerekiyor. Zira sıradan hazırlanan bir özgeçmiş sizi tam anlamıyla ifade etmeyecek ve elenmenize zemin oluşturacaktır.

Amansızca rekabetin yaşandığı iş dünyasında işverenlerin / insan kaynakların dikkatini çekmek için hazırlanan özgeçmişler oldukça önemli hale geldi. İki veya üç sayfalık hazırladığımız özgeçmişler bir işe girmemizde en önemli vasıtadır. İyi hazırlanmış bir özgeçmiş işverenin dikkatini çekerek adayın işe yerleşmesine vesile olacaktır.


İşverenler adayları iş görüşmesine davet etmeleri noktasında baktıkları özgeçmişleri “özgeçmişi incelemeye devam etmeli miyim yoksa etmemeli miyim?” sualinin cevabına 6 (altı) saniyede karar vermekteler. Yani öyle bir özgeçmiş hazırlamalısınız ki, 6 saniye CV’nize bakan kişi okumaya, incelemeye devam etsin. Aksi takdirde çöp kutusu.


6-30 saniye ayrıntısı nedir?

Diğer yandan, 6 saniye ayrıntısından sonra özgeçmişler işverenler veya insan kaynakları tarafından zaman ayrılarak yeterince inceleniyor mu? Veya özgeçmişleri incelemek için ne kadar süre ayırıyorlar? Öyle zannettiğimiz gibi pek fazla değil… Çoğumuzun varsaydığı gibi işveren veya insan kaynakları CV’leri incelemek için 5-10 dakika zaman harcamıyor. Lakin tecrübeli işveren veya insan kaynakları CV’lerin uygunluğuna 30 saniyede karar vermektedir. Bundan ötürü özgeçmişte yer alan bilgilerinizin dikkat çekmesi veya iş ilanı ile ilgisinin derecesi yakın olmalıdır.

CV nasıl hazırlanır?

Öyleyse hazırladığımız CV’lerde nelere dikkat edilmelidir. Bunlara göz atalım.

  • Hazırlanan CV’ler anlaşılır olmalıdır. Sade, net ifadelerden kurulmalı, gereksiz ayrıntılara girmeden özgeçmişler maksimum iki ile üç sayfa olmalıdır. Çok uzun olmamalıdır. Bu kural değişmezdir. Herkes tarafından bilinir.
  • CV’de herkes tarafından ifade edilen cümlelerden kaçının. Örneğin “takım insanıyım”, “çalışkanım ve her iş elimden gelir”, “tam bir ekip adamıyım” gibi. Bunu yerine nesnel olan gerçek bilgiler verin, öznel yargılardan kaçının. Örneğin; ” X projesinde yer aldım ve projenin uygulanmasında katkıda bulundum”, ” X projesinde yer aldım ve ekibime şu konuda katkıda bulundum” gibi ifadelere değinebilirsiniz.
  • Ayrıca özgeçmişlerde deneyimler ve yeteneklerimizi belirtirken açık, net ve kısa ifadeler kullanın. Gereksiz, işvereni ve işinizi ilgilendirmeyen alakasız konulara girmeyin.
  •  İşverenin / insan kaynaklarının dikkatini çekmek için CV’lerde alışılmışın dışında farklı süslü, aşırı fontlu yazı tipleri kullanmamak gerekiyor.
  • Diğer yandan CV’lerde abartılı cümleler, sahip olmadığınız belge, sertifka vb. dökümanları varmış gibi belirtmek ve dikkat çekici fotoğraflara özgeçmişlerde yer vermek de bu yapılmaması gerekenler arasında yer almaktadır.
  •  Standart cümleleri kurmayıp, kısa ve net ifadeler kullanın.
  • CV’nizde maddeleme işaretlerinden yararlanarak sahip olduğumuz deneyimlerimizi madde madde ifade edin
  • Özgeçmişlerde verilen bilgilerin doğruluğuna dikkat ediniz.
  • Yazım ve mantık hatalarından oluşan bir CV adayın direk elenmesine sebep olacaktır. O yüzden hazırlanan CV’ler tekrar tekrar kontrol edilmeli ve hatta güvendiğiniz ikinci bir kişiye özgeçmişinizi gösterin. Çünkü sizin göremediğiniz bir hatayı farklı bir kişi görebilir. Ne demişler? “Bir elin nesi var, iki sesi var.” Bunun yanı sıra e-posta, telefon numaranızın varsa sosyal medya hesabınızın güncel olmasına dikkat edin.

Sonuç olarak hazırladığınız CV’ler 6 saniyede işveren / insan kaynakların dikkatini çeksin ve 30 saniye içinde de sizi mülakata davet etsin.

İşverenler yabancı dil bilgisini ne kadar önemsiyor?